Mooie toekomst voor technische professionals: Industrie.2015 - column

Columns & Blogs 5/03/2015 14:00:33

Met bedrijfssluitingen als die van Ford Genk en verschillende ArcelorMittal-vestigingen vers in het geheugen, is het gemakkelijk om pessimistisch te worden over de industrie in ons land.

Lees hieronder verder   
Verwant

Jan De Nul verdiept Rabnabad-kanaal in Bangladesh

Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

Jan De Nul rondt het eerste grote installatieproject van umbilicals af

Rittal zet serviceformules in de kijker - techniek

Jan De Nul Group bouwt onderwaterberm in Benin

Nieuw Ecuadoraans contract voor Jan De Nul

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 1970 werkte 40% van de actieve bevolking in de industrie.

Professor Paul De Grauwe voorspelt dat in 2030 minder dan 10% van de actieve bevolking een job zal hebben in de industrie.

Natuurlijk is het zo dat de voorbije jaren toch wel wat industriële bedrijven hun activiteit in ons land hebben stopgezet. Maar dit verklaart slechts ten dele de toch aanzienlijke inkrimping van het aantal mensen dat in de industrie werkt.

In diezelfde periode is immers de productiviteit enorm gestegen. Een steeds verdere automatisatie en optimalisatie zorgt er namelijk voor dat steeds minder mensen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid goederen te produceren.

Hoewel de industrie dus niet meer zoals vroeger de sterke motor is voor een groei van arbeidsplaatsen, zijn beleidsmakers er zich steeds meer van bewust dat de industrie toch de hoeksteen van onze economie moet blijven.

Heel wat afgeleide 'diensten'-jobs zijn per slot van rekening rechtstreeks afhankelijk van deze industriële activiteit. Recente inzichten tonen aan dat ook innovatie en research jobs vaak de locatie van de productie-activiteit volgen. Een verdere desindustrialisatie is dus niet zo’n goed idee...

Daarom lopen er momenteel tal van initiatieven om de industrie te ondersteunen, zowel op Europees, nationaal als op regionaal niveau. Denk maar bijvoorbeeld aan VIA - Nieuw Industrieel Beleid in Vlaanderen, Plan Marshall 2.vert in Wallonië, Smart Industry in Nederland, Industry 4.0 in Duitsland en Factories of the Future in op Europees niveau.

Al deze programma’s beogen een nieuwe dynamiek op gang te brengen om nog slimmer te produceren. Slimme fabrieken moeten dus het tij keren.

Nieuwe industriële revolutie
Dr. Siegfried Dais - voorzitter van de Stuurgroep Industrie 4.0 in Duitsland - voorspelt dat internet en communicatietechnologie niet minder dan een vierde industriële revolutie ontketenen. Nieuwe webtechnologieën zullen ertoe leiden dat machines, goederen en onderdelen met elkaar kunnen communiceren.

Het 'internet of things and services' zal ertoe leiden dat engineering onlosmakelijk verbonden wordt met IT. Er zal in elk geval een nieuwe vorm van interdisciplinaire samenwerking (moeten) ontstaan tussen deze twee vakgebieden.

De volgende grote stap zal zijn om na te denken over de onderlinge afhankelijkheden tussen de machines en de productie-omgeving, en de geproduceerde producten en materialen, en de IT die alles verbindt.

Dit vereist een hoge mate van standaardisatie zodat de machine weet wat het moet doen met een bepaald product, en dat de producten kunnen bevestigen dat de machine het heeft gedaan.

Dergelijke IT koppeling gaat veel verder dan de huidige productiesystemen. Samengevat: «we hebben slimme fabrieken nodig om slimme producten te maken in een slimme logistieke keten».

Vandaag al realiteit
Bovenstaande ideeën lijken misschien futuristisch, maar heel wat innovatieve toepassingen zijn vandaag al een realiteit. Zo worden bijvoorbeeld draadloze sensoren steeds betaalbaarder en toegankelijker.

Big Data-toepassingen kunnen realtime productie en condition monitoring data analyseren om productkwaliteit, energieverbruik, betrouwbaarheid en levensduur te optimaliseren.

Flexibele robots met lerende visie-systemen werken zij aan zij met productiemedewerkers en binnenkort misschien zelfs in onderhoud. Vliegende drones worden ingezet voor het inspecteren en in kaart brengen van industriële assets.

Geavanceerde 3D-printers maken wisselstukken op maat... Dergelijke innovaties kunnen vandaag al in uw bedrijf worden geïmplementeerd. Er is heel wat aan het bewegen en de mogelijkheden om vanuit de overheid ondersteuning te krijgen om innovatieve applicaties op te zetten zijn legio.

Mooie toekomst
Er komen dus heel wat leuke en interessante engineering-challenges op ons af. Al deze mooie applicaties en ideeën moeten de komende jaren tenslotte door ons, techno-professionals, verder worden ontwikkeld en naar de werkelijkheid worden vertaald.

En eens in het veld moeten deze complexe assets correct worden onderhouden en beheerd. De industriële werknemer van de toekomst wordt dus ongetwijfeld een multi-skilled technicus of ingenieur die ook de nodige IT-vaardigheden heeft. <<

Quote: «Er zijn heel wat opportuniteiten voor iedereen die bezig is met techniek, waaronder ongetwijfeld ook uzelf, beste lezer. Reden genoeg om 2015 niet pessimistisch, maar juist optimistisch tegemoet te zien en om te blijven investeren in uw (technische) kennis en vaardigheden» <<

Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe is directeur van Bemas, de Belgian Maintenance Association <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners