Mooie toekomst voor technische professionals: Industrie.2015 - column

Columns & Blogs 5/03/2015 14:00:33

Met bedrijfssluitingen als die van Ford Genk en verschillende ArcelorMittal-vestigingen vers in het geheugen, is het gemakkelijk om pessimistisch te worden over de industrie in ons land.

Lees hieronder verder   
Verwant

DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

Inspectie en diagnose van isolatoren in onderstations - techniek

Riwal neemt Zweedse Lipac over

Desotec investeert 17,6 miljoen euro in vierde reactivatie oven

TenneT kiest Jan De Nul voor offshore kabelreparaties

Revolutionaire hijsmethode voor berging Noors fregat

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Safety Engineer Program

Pilz Zonhoven

van 7/05/2019 tot 4/06/2019

Machinery safety awareness training

Pilz Zonhoven

dinsdag 7 mei 2019

Workshops over de IO-Link technologie

Rodebol Events, Communicatiecampus - Gent

dinsdag 7 mei 2019

GDPR en direct marketing

Europahotel - Gent

dinsdag 7 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 1970 werkte 40% van de actieve bevolking in de industrie.

Professor Paul De Grauwe voorspelt dat in 2030 minder dan 10% van de actieve bevolking een job zal hebben in de industrie.

Natuurlijk is het zo dat de voorbije jaren toch wel wat industriële bedrijven hun activiteit in ons land hebben stopgezet. Maar dit verklaart slechts ten dele de toch aanzienlijke inkrimping van het aantal mensen dat in de industrie werkt.

In diezelfde periode is immers de productiviteit enorm gestegen. Een steeds verdere automatisatie en optimalisatie zorgt er namelijk voor dat steeds minder mensen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid goederen te produceren.

Hoewel de industrie dus niet meer zoals vroeger de sterke motor is voor een groei van arbeidsplaatsen, zijn beleidsmakers er zich steeds meer van bewust dat de industrie toch de hoeksteen van onze economie moet blijven.

Heel wat afgeleide 'diensten'-jobs zijn per slot van rekening rechtstreeks afhankelijk van deze industriële activiteit. Recente inzichten tonen aan dat ook innovatie en research jobs vaak de locatie van de productie-activiteit volgen. Een verdere desindustrialisatie is dus niet zo’n goed idee...

Daarom lopen er momenteel tal van initiatieven om de industrie te ondersteunen, zowel op Europees, nationaal als op regionaal niveau. Denk maar bijvoorbeeld aan VIA - Nieuw Industrieel Beleid in Vlaanderen, Plan Marshall 2.vert in Wallonië, Smart Industry in Nederland, Industry 4.0 in Duitsland en Factories of the Future in op Europees niveau.

Al deze programma’s beogen een nieuwe dynamiek op gang te brengen om nog slimmer te produceren. Slimme fabrieken moeten dus het tij keren.

Nieuwe industriële revolutie
Dr. Siegfried Dais - voorzitter van de Stuurgroep Industrie 4.0 in Duitsland - voorspelt dat internet en communicatietechnologie niet minder dan een vierde industriële revolutie ontketenen. Nieuwe webtechnologieën zullen ertoe leiden dat machines, goederen en onderdelen met elkaar kunnen communiceren.

Het 'internet of things and services' zal ertoe leiden dat engineering onlosmakelijk verbonden wordt met IT. Er zal in elk geval een nieuwe vorm van interdisciplinaire samenwerking (moeten) ontstaan tussen deze twee vakgebieden.

De volgende grote stap zal zijn om na te denken over de onderlinge afhankelijkheden tussen de machines en de productie-omgeving, en de geproduceerde producten en materialen, en de IT die alles verbindt.

Dit vereist een hoge mate van standaardisatie zodat de machine weet wat het moet doen met een bepaald product, en dat de producten kunnen bevestigen dat de machine het heeft gedaan.

Dergelijke IT koppeling gaat veel verder dan de huidige productiesystemen. Samengevat: «we hebben slimme fabrieken nodig om slimme producten te maken in een slimme logistieke keten».

Vandaag al realiteit
Bovenstaande ideeën lijken misschien futuristisch, maar heel wat innovatieve toepassingen zijn vandaag al een realiteit. Zo worden bijvoorbeeld draadloze sensoren steeds betaalbaarder en toegankelijker.

Big Data-toepassingen kunnen realtime productie en condition monitoring data analyseren om productkwaliteit, energieverbruik, betrouwbaarheid en levensduur te optimaliseren.

Flexibele robots met lerende visie-systemen werken zij aan zij met productiemedewerkers en binnenkort misschien zelfs in onderhoud. Vliegende drones worden ingezet voor het inspecteren en in kaart brengen van industriële assets.

Geavanceerde 3D-printers maken wisselstukken op maat... Dergelijke innovaties kunnen vandaag al in uw bedrijf worden geïmplementeerd. Er is heel wat aan het bewegen en de mogelijkheden om vanuit de overheid ondersteuning te krijgen om innovatieve applicaties op te zetten zijn legio.

Mooie toekomst
Er komen dus heel wat leuke en interessante engineering-challenges op ons af. Al deze mooie applicaties en ideeën moeten de komende jaren tenslotte door ons, techno-professionals, verder worden ontwikkeld en naar de werkelijkheid worden vertaald.

En eens in het veld moeten deze complexe assets correct worden onderhouden en beheerd. De industriële werknemer van de toekomst wordt dus ongetwijfeld een multi-skilled technicus of ingenieur die ook de nodige IT-vaardigheden heeft. <<

Quote: «Er zijn heel wat opportuniteiten voor iedereen die bezig is met techniek, waaronder ongetwijfeld ook uzelf, beste lezer. Reden genoeg om 2015 niet pessimistisch, maar juist optimistisch tegemoet te zien en om te blijven investeren in uw (technische) kennis en vaardigheden» <<

Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe is directeur van Bemas, de Belgian Maintenance Association <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Virtual reality voor innovatieve gezondheidstoepassingen

Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat ouderen open staan voor virtual reality en daarbij weinig last van ongemakken hebben. Dit biedt mogelijkheden voor innovatieve gezondheidstoepassingen.

Oplichtende nanodeeltjes vertonen opvallend gedrag

Door nanodeeltjes te koppelen aan specifieke moleculen krijgen deze interessante nieuwe functies, zoals de onverwachte vorming van clusters. Dit blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven.

Nieuwe methode om sneller opgelopen stralingsdosis te bepalen

Het SCK•CEN werkt aan een methode om sneller en beter de opgelopen stralingsdosis te bepalen en bruikbaar is bij situaties met hoge stralingsblootstelling zonder aanwezig analysemateriaal.

Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

In het project ValgOrize onderzoeken 12 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië de duurzame teelt van zeewier en microalgen voor voedseltoepassingen in Europa.

ACE lanceert online calculatietool voor trillingsdemping - techniek

ACE Stoßdämpfer zet een nieuwe stap richting verdere digitalisering. Op de website www.ace-ace.de kunnen engineers nu 24 uur per dag dempingsoplossingen op maat berekenen en bestellen.

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Partners