Mooie toekomst voor technische professionals: Industrie.2015 - column

Columns & Blogs 5/03/2015 14:00:33

Met bedrijfssluitingen als die van Ford Genk en verschillende ArcelorMittal-vestigingen vers in het geheugen, is het gemakkelijk om pessimistisch te worden over de industrie in ons land.

Lees hieronder verder   
Verwant

ArcelorMittal Gent kiest Siemens voor retrofit

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Jan De Nul haalt grote Ecuadoraanse opdracht binnen

NMBS opent nieuwe tractiewerkplaats in Hasselt

Volledig gecertificeerde Industrial Sampling Engineers bij Mechatest - techniek

Dredging International en Van Oord halen Pools contract binnen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 1970 werkte 40% van de actieve bevolking in de industrie.

Professor Paul De Grauwe voorspelt dat in 2030 minder dan 10% van de actieve bevolking een job zal hebben in de industrie.

Natuurlijk is het zo dat de voorbije jaren toch wel wat industriële bedrijven hun activiteit in ons land hebben stopgezet. Maar dit verklaart slechts ten dele de toch aanzienlijke inkrimping van het aantal mensen dat in de industrie werkt.

In diezelfde periode is immers de productiviteit enorm gestegen. Een steeds verdere automatisatie en optimalisatie zorgt er namelijk voor dat steeds minder mensen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid goederen te produceren.

Hoewel de industrie dus niet meer zoals vroeger de sterke motor is voor een groei van arbeidsplaatsen, zijn beleidsmakers er zich steeds meer van bewust dat de industrie toch de hoeksteen van onze economie moet blijven.

Heel wat afgeleide 'diensten'-jobs zijn per slot van rekening rechtstreeks afhankelijk van deze industriële activiteit. Recente inzichten tonen aan dat ook innovatie en research jobs vaak de locatie van de productie-activiteit volgen. Een verdere desindustrialisatie is dus niet zo’n goed idee...

Daarom lopen er momenteel tal van initiatieven om de industrie te ondersteunen, zowel op Europees, nationaal als op regionaal niveau. Denk maar bijvoorbeeld aan VIA - Nieuw Industrieel Beleid in Vlaanderen, Plan Marshall 2.vert in Wallonië, Smart Industry in Nederland, Industry 4.0 in Duitsland en Factories of the Future in op Europees niveau.

Al deze programma’s beogen een nieuwe dynamiek op gang te brengen om nog slimmer te produceren. Slimme fabrieken moeten dus het tij keren.

Nieuwe industriële revolutie
Dr. Siegfried Dais - voorzitter van de Stuurgroep Industrie 4.0 in Duitsland - voorspelt dat internet en communicatietechnologie niet minder dan een vierde industriële revolutie ontketenen. Nieuwe webtechnologieën zullen ertoe leiden dat machines, goederen en onderdelen met elkaar kunnen communiceren.

Het 'internet of things and services' zal ertoe leiden dat engineering onlosmakelijk verbonden wordt met IT. Er zal in elk geval een nieuwe vorm van interdisciplinaire samenwerking (moeten) ontstaan tussen deze twee vakgebieden.

De volgende grote stap zal zijn om na te denken over de onderlinge afhankelijkheden tussen de machines en de productie-omgeving, en de geproduceerde producten en materialen, en de IT die alles verbindt.

Dit vereist een hoge mate van standaardisatie zodat de machine weet wat het moet doen met een bepaald product, en dat de producten kunnen bevestigen dat de machine het heeft gedaan.

Dergelijke IT koppeling gaat veel verder dan de huidige productiesystemen. Samengevat: «we hebben slimme fabrieken nodig om slimme producten te maken in een slimme logistieke keten».

Vandaag al realiteit
Bovenstaande ideeën lijken misschien futuristisch, maar heel wat innovatieve toepassingen zijn vandaag al een realiteit. Zo worden bijvoorbeeld draadloze sensoren steeds betaalbaarder en toegankelijker.

Big Data-toepassingen kunnen realtime productie en condition monitoring data analyseren om productkwaliteit, energieverbruik, betrouwbaarheid en levensduur te optimaliseren.

Flexibele robots met lerende visie-systemen werken zij aan zij met productiemedewerkers en binnenkort misschien zelfs in onderhoud. Vliegende drones worden ingezet voor het inspecteren en in kaart brengen van industriële assets.

Geavanceerde 3D-printers maken wisselstukken op maat... Dergelijke innovaties kunnen vandaag al in uw bedrijf worden geïmplementeerd. Er is heel wat aan het bewegen en de mogelijkheden om vanuit de overheid ondersteuning te krijgen om innovatieve applicaties op te zetten zijn legio.

Mooie toekomst
Er komen dus heel wat leuke en interessante engineering-challenges op ons af. Al deze mooie applicaties en ideeën moeten de komende jaren tenslotte door ons, techno-professionals, verder worden ontwikkeld en naar de werkelijkheid worden vertaald.

En eens in het veld moeten deze complexe assets correct worden onderhouden en beheerd. De industriële werknemer van de toekomst wordt dus ongetwijfeld een multi-skilled technicus of ingenieur die ook de nodige IT-vaardigheden heeft. <<

Quote: «Er zijn heel wat opportuniteiten voor iedereen die bezig is met techniek, waaronder ongetwijfeld ook uzelf, beste lezer. Reden genoeg om 2015 niet pessimistisch, maar juist optimistisch tegemoet te zien en om te blijven investeren in uw (technische) kennis en vaardigheden» <<

Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe is directeur van Bemas, de Belgian Maintenance Association <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners