Mooie toekomst voor technische professionals: Industrie.2015 - column

Columns & Blogs 5/03/2015 14:00:33

Met bedrijfssluitingen als die van Ford Genk en verschillende ArcelorMittal-vestigingen vers in het geheugen, is het gemakkelijk om pessimistisch te worden over de industrie in ons land.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw label bevestigt succesvolle sterilisatie - techniek

Nieuwe kookbuis biedt industrie precieze metingen voor fabrieken

2,5 miljoen euro investeringskapitaal voor InOpSys

Conditiemonitoring voor lagers verbetert het slijpproces - techniek

DEME blijft investeren in uitbreiding baggervloot

Lagermateriaal sleutel tot hogere betrouwbaarheid - techniek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/9) Sirris lanceert proeflabo rond Artificiële Intelligentie

(17/9) Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 1970 werkte 40% van de actieve bevolking in de industrie.

Professor Paul De Grauwe voorspelt dat in 2030 minder dan 10% van de actieve bevolking een job zal hebben in de industrie.

Natuurlijk is het zo dat de voorbije jaren toch wel wat industriële bedrijven hun activiteit in ons land hebben stopgezet. Maar dit verklaart slechts ten dele de toch aanzienlijke inkrimping van het aantal mensen dat in de industrie werkt.

In diezelfde periode is immers de productiviteit enorm gestegen. Een steeds verdere automatisatie en optimalisatie zorgt er namelijk voor dat steeds minder mensen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid goederen te produceren.

Hoewel de industrie dus niet meer zoals vroeger de sterke motor is voor een groei van arbeidsplaatsen, zijn beleidsmakers er zich steeds meer van bewust dat de industrie toch de hoeksteen van onze economie moet blijven.

Heel wat afgeleide 'diensten'-jobs zijn per slot van rekening rechtstreeks afhankelijk van deze industriële activiteit. Recente inzichten tonen aan dat ook innovatie en research jobs vaak de locatie van de productie-activiteit volgen. Een verdere desindustrialisatie is dus niet zo’n goed idee...

Daarom lopen er momenteel tal van initiatieven om de industrie te ondersteunen, zowel op Europees, nationaal als op regionaal niveau. Denk maar bijvoorbeeld aan VIA - Nieuw Industrieel Beleid in Vlaanderen, Plan Marshall 2.vert in Wallonië, Smart Industry in Nederland, Industry 4.0 in Duitsland en Factories of the Future in op Europees niveau.

Al deze programma’s beogen een nieuwe dynamiek op gang te brengen om nog slimmer te produceren. Slimme fabrieken moeten dus het tij keren.

Nieuwe industriële revolutie
Dr. Siegfried Dais - voorzitter van de Stuurgroep Industrie 4.0 in Duitsland - voorspelt dat internet en communicatietechnologie niet minder dan een vierde industriële revolutie ontketenen. Nieuwe webtechnologieën zullen ertoe leiden dat machines, goederen en onderdelen met elkaar kunnen communiceren.

Het 'internet of things and services' zal ertoe leiden dat engineering onlosmakelijk verbonden wordt met IT. Er zal in elk geval een nieuwe vorm van interdisciplinaire samenwerking (moeten) ontstaan tussen deze twee vakgebieden.

De volgende grote stap zal zijn om na te denken over de onderlinge afhankelijkheden tussen de machines en de productie-omgeving, en de geproduceerde producten en materialen, en de IT die alles verbindt.

Dit vereist een hoge mate van standaardisatie zodat de machine weet wat het moet doen met een bepaald product, en dat de producten kunnen bevestigen dat de machine het heeft gedaan.

Dergelijke IT koppeling gaat veel verder dan de huidige productiesystemen. Samengevat: «we hebben slimme fabrieken nodig om slimme producten te maken in een slimme logistieke keten».

Vandaag al realiteit
Bovenstaande ideeën lijken misschien futuristisch, maar heel wat innovatieve toepassingen zijn vandaag al een realiteit. Zo worden bijvoorbeeld draadloze sensoren steeds betaalbaarder en toegankelijker.

Big Data-toepassingen kunnen realtime productie en condition monitoring data analyseren om productkwaliteit, energieverbruik, betrouwbaarheid en levensduur te optimaliseren.

Flexibele robots met lerende visie-systemen werken zij aan zij met productiemedewerkers en binnenkort misschien zelfs in onderhoud. Vliegende drones worden ingezet voor het inspecteren en in kaart brengen van industriële assets.

Geavanceerde 3D-printers maken wisselstukken op maat... Dergelijke innovaties kunnen vandaag al in uw bedrijf worden geïmplementeerd. Er is heel wat aan het bewegen en de mogelijkheden om vanuit de overheid ondersteuning te krijgen om innovatieve applicaties op te zetten zijn legio.

Mooie toekomst
Er komen dus heel wat leuke en interessante engineering-challenges op ons af. Al deze mooie applicaties en ideeën moeten de komende jaren tenslotte door ons, techno-professionals, verder worden ontwikkeld en naar de werkelijkheid worden vertaald.

En eens in het veld moeten deze complexe assets correct worden onderhouden en beheerd. De industriële werknemer van de toekomst wordt dus ongetwijfeld een multi-skilled technicus of ingenieur die ook de nodige IT-vaardigheden heeft. <<

Quote: «Er zijn heel wat opportuniteiten voor iedereen die bezig is met techniek, waaronder ongetwijfeld ook uzelf, beste lezer. Reden genoeg om 2015 niet pessimistisch, maar juist optimistisch tegemoet te zien en om te blijven investeren in uw (technische) kennis en vaardigheden» <<

Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe is directeur van Bemas, de Belgian Maintenance Association <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Young Champions of the Earth 2018 bekend gemaakt

Zeven jongeren van over de hele wereld werden door het VN-Milieuprogramma uitgeroepen tot “Young Champions of the Earth” voor hun geweldige ideeën rond milieubescherming.

Uniflex lanceert nieuwe industriële pers SL 3-75 - techniek

De nieuwe pers voor de productie van industriële buizen met een DN van 4 tot 75 mm is ideaal voor buizen in gebruik n de voedings- en farma-industrie, alsook voor het maken van brandslangen.

2,5 miljoen euro investeringskapitaal voor InOpSys

De Vlaamse Milieuholding (VMH) investeert voor 1,25 miljoen euro in InOpSys. De bestaande aandeelhouders (Innovation Fund, Gemma Frisius Fund en KU Leuven) dragen 1,25 miljoen euro bij.

Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

De conclusies van deze Belgian Plastics Day, georganiseerd door sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria, was dat er geen duurzame toekomst komt zonder hoogwaardige kunststoffen.

Lageroplossing van NSK bespaart 130.000 € bij energiecentrale - techniek

Toen een elektriciteitsproducent ten gevolge van lagerschade frequente storingen ondervond in twee industriële ventilatoren, werd NSK verzocht om een passende oplossing voor te stellen.

Mercedes-Benz presenteert nieuw concept ver voorbij autonoom rijden

Het nieuwe voertuig (Vision Urbanetic) maakt on-demand en efficiënt vervoer van mensen en goederen door steden mogelijk via een zelflerend, autonoom rijdend vlootsysteem.

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners