Slachthuis Tielt in nieuw kleedje

Het slachthuis van Tielt ondergaat de komende jaren een complete metamorfose. Bedoeling van het hele project: meer rendabiliteit en duurzaamheid creëren.

Trefwoorden: #debra-group, #nieuwe locatie, #slachthuis, #versnijderij

Lees verder

Nieuws

( Foto: Debra-Group )

ENGINEERINGNET.BE - Om de nabijgelegen woonwijk te ontlasten en in de toekomst verder op een ecologisch verantwoorde manier te kunnen produceren, besloot de Debra-Group enige tijd geleden om de stallen, loskades voor levende varkens en laadkades voor de geslachte varkens naar de andere kant van haar terrein te verhuizen.

Omdat zo’n herlokalisering veel meer inhoudt dan het verplaatsen van enkele muren, ging het slachthuis/versnijderij meteen voor een volledige renovatie en uitbreiding. Want op die manier heeft ze ook alle troeven in hand om te groeien en de vestiging maximaal te verduurzamen.

Vorig jaar werd op een stuk braakliggend terrein gestart met de bouw van een volledig nieuw koelhuis met een opslagcapaciteit voor ongeveer 3.500 varkenskarkassen.

Binnenkort wordt een volledig nieuwe ontsluitingsweg aangelegd, rechtstreeks vanuit het bedrijf naar de nabijgelegen gewestweg.

Bedoeling hiervan is de nabijgelegen woonwijk van alle slachthuisverkeer te ontlasten. In februari wordt de bouw afgerond van een gloednieuwe ruimte van 40 x 25 meter waarin zowel de loskades als de wasplaats voor de vrachtwagens zullen worden ondergebracht.

Eenmaal deze fase is afgerond, worden de oude wasplaats en loskades afgebroken om er de nieuwe stallen te bouwen. Qua oppervlakte worden deze niet uitgebreid. Maar het grote verschil is dat ze nu zijn opgedeeld in hokken van circa 22 varkens (komt overeen met de lading van een vrachtwagen).

Op die manier kunnen de dieren bij elkaar blijven, waardoor ze rustiger zijn en minder stress hebben: goed voor het dierenwelzijn en voor de uiteindelijke kwaliteit van het vlees. In dit kader wordt trouwens ook in vloerverwarming geïnvesteerd, want dat zorgt voor meer comfort voor de dieren.

Deze oplossing biedt trouwens een voordeel qua geurhinder, aangezien er geen opvangbekkens voor urine en uitwerpselen kunnen worden gebruikt. In plaats daarvan worden de stallen dagelijks gereinigd.

Fase 3, die voor 2016 is voorzien, bestaat uit de herinrichting van de bestaande onreine en reine zone van het slachthuis. Ook hier staat dierenwelzijn voorop.

Want de Debra-Group zal op CO2-verdoving overschakelen, en dit met een liftsysteem (vier stuks in totaal). In concreto zullen de varkens via een volledig automatische opdrijfgang naar de liften worden geleid.

Eenmaal ze erin zitten, gaan ze naar beneden en komen ze in de CO2 terecht die ze verdooft. Met deze techniek van verdoven hebben de varkens veel minder stress: ze merken immers niet wat ze te wachten staat.

Daarnaast zal de slachtlijn enigszins worden ‘uitgelengd’, zodat er robots kunnen worden geïnstalleerd. Een tweede slachtlijn installeren of de bestaande vergroten, was voor de Debra-Group immers geen rendabele oplossing.

Maar repetitieve handelingen (verwijderen van ingewanden, afsnijden van koppen en poten, ...) automatiseren door middel van robots, zal ervoor zorgen dat de firma op termijn haar slachtcapaciteit aanzienlijk kan opdrijven.

Intussen is Debra-Group al plannen aan het maken om het investeringsproject verder uit te breiden. Zo zou ze graag haar afvalopslag naar de locatie van het nieuwe koelhuis verhuizen.

Ook denkt ze aan de bouw van een tweede koelhuis en de renovatie van het kantorencomplex.


Over de Debra-Group
De geschiedenis van de Debra-Group gaat terug tot de jaren twintig, toen Alfred De Brauwer levende varkens in Tielt en omstreken aankocht om op de veemarkt in Anderlecht te verhandelen. Zijn zoon Julien, die begin jaren vijftig in de zaak stapte, besloot in 1954 om het slachthuis van Tielt te kopen. Omdat het gebouw op dat moment pas zes jaar oud was, werd er lange tijd weinig tot niks aan veranderd.

Dit veranderde toen zijn zoon Geert De Brauwer in 1972 de gelederen vervoegde. Quasi onmiddellijk werd de slachtlijn van 50 naar 150 varkens per uur uitgebreid. En zeven jaar later werd Debra-Meat opgericht om de varkens uit te benen en te versnijden.

In 1990 werd de capaciteit van de slachtlijn naar 400 varkens per uur uitgebreid, in 2005 werden dat er 565 en sinds 2013 wordt er aan 625 stuks per uur geslacht. Intussen is ook de vierde generatie aan de slag met zoon Thomas De Roover De Brauwer.

Vandaag werkt Debra-Group met 250 voltijdse equivalenten die gemiddeld 30.000 varkens per week slachten, uitbenen en versnijden. Amper 30% van het vlees vindt in België zijn afzetmarkt; de rest wordt wereldwijd geëxporteerd.