Formula Electric Belgium: gebundeld studententeam

De studententeams Formula Group T KU Leuven en Thomas More Innovation bundelen hun krachten in een nieuw raceteam: Formula Electric Belgium.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #Formula Electric Belgium, #Formula Group T, #KU Leuven, #raceteam, #studententeam, #Thomas More Innovation

Lees verder

Nieuws

( Foto: Formula Electric - de raceauto van 2014 )

ENGINEERINGNET.BE - De opzet blijft dezelfde, maar de ambitie groeit. De bedoeling is een innovatieve elektrische racewagen op een duurzame manier te ontwikkelen en hiermee uitstekende prestaties neerzetten tijdens de internationale Formula Student Electric competities.

De Formula Student is ‘s werelds grootste competitie waarbij ingenieursstudenten het tegen elkaar opnemen met hun zelfontwikkelde (elektrische) racewagens.

Een internationale jury van topingenieurs uit hoogtechnologische bedrijven test de racewagens op technisch vlak aan de hand van onder andere een acceleratie- en uithoudingstest en een skid-pad. Daarnaast beoordelen de juryleden de studententeams ook op hun business plan, kostenanalyse en ontwerpkeuzes.

Het nieuwe Formula Electric Belgium zal als enige Belgische team, met een ploeg van 30 studenten, een elektrische wagen bouwen voor deze competitie.

De kennis en vaardigheden van de KU Leuven-studenten industrieel ingenieur vanop verschillende campussen en vanuit verschillende specialisaties en van de professionele bachelors van de opleidingen autotechnologie, elektromechanica, elektronica-ICT en ontwerp- en productietechnologie van Thomas More - Campus De Nayer, vullen elkaar perfect aan.

De studenten zetten in op duurzaamheid en innovatie. Centraal in hun ontwerp staat de elektrische aandrijving, die een zeer hoog rendement garandeert. De studenten ontwerpen zelf de energiedrager en de elektromotoren in samenwerking met bedrijven uit binnen- en buitenland.

Teamleider Nick Verlooy zegt: “Na een ontwerpfase van drie maanden zijn we intussen begonnen met de productie van de nieuwe wagen. Het is een hele uitdaging om in zo’n korte tijd een elektrische racewagen te bouwen. Maar ik ben er van overtuigd dat we tegen 1 mei 2015 een rijklare wagen zullen realiseren.”

De competitie vindt plaats tijdens de zomer op verschillende Europese formule 1 circuits met als hoogtepunt het wereldkampioenschap op het Hockenheim circuit in Duitsland.

Zo’n project realiseren doen de studenten niet alleen en ze zijn er ook dit jaar in geslaagd sterke partners uit het bedrijfsleven aan te trekken om hun project in natura of financieel te ondersteunen.

Voor de vierde keer wordt Umicore de hoofsponsor, de andere partners van het project zijn o.a. SEW Eurodrive, Sonaca, Ford, Materialise en TE Connectivity.