Restauratiepremie van 1.436.000 euro voor art nouveau-zaal Haacht

Vlaams erfgoedminister Geert Bourgeois (N-VA) kent een premie van 1.436.000 euro toe aan de vzw Sint-Angela-Montfortcollege in Haacht voor de restauratie van de art nouveau-zaal.

Trefwoorden: #erfgoedminister, #Geert Bougeois, #Restauratiepremie, #Sint-Angela-Montfortcollege, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed )

ENGINEERINGNET.BE - Het Sint-Angela-instituut en klooster van de Zusters Ursulinen groeide tijdens de periode 1822-1930 uit tot een imposant geheel van bepleisterde en vooral bakstenen gebouwen, gegroepeerd rond binnenkoeren en speelplaatsen.

De gebouwen vormen een boeiende synthese van diverse stijlen, van neoclassicisme, neogotiek, eclecticisme tot art nouveau en zelfs art deco waarbij functionele en esthetische aspecten met elkaar werden verzoend.

Nu zijn er dringend werken nodig aan de art nouveau-zaal. Het betreft hoofdzakelijk de restauratie van de gevels van de gebouwen die de zaal langs drie zijden omringen, de dak- en staalstructuur en de glas-in-loodramen. De bedaking vertoont lekken en een deel van de glas-in-loodramen is beschadigd.

De restauratie van de art nouveau-zaal betekent een belangrijke herwaardering van deze zaal, zodat die opnieuw als feestzaal en ontmoetingsruimte voor de school gebruikt kan worden.


ACHTERGROND
Het Sint-Angela-instituut en klooster van de Zusters Ursulinen is ontstaan in 1818. Het is sinds 1822 gevestigd op de huidige locatie en evolueerde in de loop van de negentiende eeuw tot een internationaal gerenommeerde onderwijsinstelling, intussen één van de oudste meisjesinternaten van het land.

Ze lag wereldwijd ook aan de basis van een veertigtal vestigingen. Het Sint-Angela-instituut en klooster van de Zusters Ursulinen zijn beschermd als monument sinds 2002. In de art nouveau-zaal vonden opnames plaats voor de televisiereeks 'In Vlaamse velden.'