Van Hool leidt Europees consortium voor waterstofbussen

Busbouwer Van Hool krijgt de leiding over het Europese 3Emotion-consortium voor de realisatie van de ingebruikname van 21 waterstof aangedreven bussen.

Trefwoorden: #3Emotion, #co2 uitstoot, #Europese Commissie, #milieu, #stikstof uitstoot, #Van Hool, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET - Het project kreeg als acroniem 3Emotion (Environmentally Friendly, Efficient, Electric Motion) en zal van 2015 tot 2019 lopen. Naast Van Hool zitten in dit consortium nog 13 patners uit 6 Europese lidstaten.

Van de globale waarde van 41,8 miljoen euro van dit project zal de Europese Commissie een bijdrage van 15 miljoen € voor haar rekening nemen.

Van Hool coördineert het volledige project voor het onderzoek, de ontwikkeling en de productie van bussen aangedreven op waterstof en van de infrastructuur voor de tankstations die waterstof zullen aanbieden.

Met dit 3Emotion-project beantwoordt het consortium aan de doelstellingen van de Europese Unie: vermindering van de CO2 en andere schadelijke uitstoot (zoals fijn stof en NOx), het streven naar zero emissie openbaar vervoer en naar hernieuwbare energiebronnen en de creatie van groene jobs in de lidstaten.

Voor Vlaanderen gaat het om 3 gelede bussen die zullen ingezet worden in Antwerpen. Hier werden recentelijk ook al 5 recent waterstof aangedreven bussen geleverd.


De 14 partners (met o.m. openbare vervoersmaatschappijen, kennisinstellingen, infrastructuur- en andere industriële bedrijven) zijn:
Dantherm Power AS (DK); Air liquide Advanced Technologies (F); Cotral SpA (I); Communauté urbaine de Cherbourg (F); Hydrogen, Fuel Cells and Electro-Mobility in European Regions (BE); Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (F); Regione Lazio (I); Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn (B); Provincie Zuid-Holland (NL); London Bus Service Ltd (VK); Rotterdamse Elektrische Tram NV (NL); WaterstofNet vzw (B); FIT Consulting SRL (I); Van Hool NV (B).