UHasselt en Hogeschool PXL willen met Makerspace STEM-opleidingen boosten

Bedrijfsnieuws 22/01/2015 11:00:59

De Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben op woensdag 21 januari Makerspace, een nieuw, multidisciplinair technologisch 'maaklabo' voor het grote publiek, officieel geopend.

Lees hieronder verder   
Verwant

Umicore neemt nieuwe Koreaanse productiefabriek in gebruik

Studententeam wil prijzen pakken met nieuwe elektrische racewagen

GBM Works test vibro-drillen van monopiles

3D geprint poreus mes snijdt onder druk

Uniek nanomateriaal heeft brede waaier aan duurzame toepassingen

Winnaars Vlaamse STEM-Olympiade bekend gemaakt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001

NBN - Brussel

van 9/12/2019 tot 13/12/2019

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Gent

woensdag 11 december 2019

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 11/12/2019 tot 18/12/2019

Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015

Ramada Plaza - Antwerpen

donderdag 12 december 2019

Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact

EPLAN Webinar

donderdag 12 december 2019

Safety validation training

Pilz Academy - Gent

donderdag 12 december 2019

Keuze van de redactie

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken

(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Makerspace@PXL/UHasselt is een nieuw, multidisciplinair technologisch ‘maaklabo’ voor het grote publiek op de Technologiecampus (gebouw H) in Diepenbeek.

Luc De Schepper, rector UHasselt: “Vlaanderen kampt met een tekort aan wetenschappelijke en technische profielen. Met initiatieven zoals Makerspace willen we méér jongeren warm maken voor de zogenaamde STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics), en zo onze Vlaamse kenniseconomie helpen versterken.”

De ambitie is om van Makerspace het kloppende hart te maken van een ‘tech and science driven community’, een publiek dat gebeten is door wetenschappen en technologie.

Makerspace staat open voor jong en oud: kinderen lager en secundair onderwijs, leerkrachten, technische en creatieve studenten, de doe-het-zelfhobbyist, startende ondernemers, bedrijven… In het technologisch ‘maaklabo’ kunnen ze (samen) experimenteren met een 3D-printer en lasercutter of een technologieworkshop of bijscholing bijwonen.

De Schepper: “Vlaanderen kampt met een chronisch tekort aan technische en wetenschappelijke profielen. Als we onze kenniseconomie willen versterken, dan moeten we méér jongeren warm proberen maken voor de zogenaamde STEM-richtingen.”

De inschrijvingen voor de Makerspace-workshops lopen alvast als een trein. Alle geplande workshops voor leerlingen uit het lager onderwijs zijn reeds volgeboekt.

Voor de realisatie van Makerspace@PXL/UHasselt ontvingen beide instellingen in 2014 een eenmalige subsidie van 100.000 euro vanwege de Vlaamse overheid (departement EWI).

Alle andere kosten (personeel, aanpassingswerken, website en communicatie) worden gedragen door Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt. << (Guy Leysen) (foto: screen YouTube - Markerspace, UHasselt)TIP !

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Moleculaire lijm ontwapent ziektes

Biomedisch ingenieur Eline Sijbesma van TU Eindhoven heeft kleine moleculen ontworpen, die specifieke ziekte-eiwitten ontwapenen door ze vast te plakken aan andere eiwitten.

Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

De Leuvense start-up Ray & Jules heeft een technologie ontwikkeld om koffie te roosteren op op basis van 100% zonne-energie. Hun slow-roasting methode is 3x energie-efficiënter.

Cyberaanvallen steeds vaker geautomatiseerd in 2020

De cyberrisico’s voor KMO’s nemen toe, omdat cybercriminelen steeds meer aanvallen gaan automatiseren voor grootschaligere (ransomware) aanvallen, aldus G DATA CyberDefense.

Eerste ontwerpwedstrijd op Campus Diepenbeek is voltreffer

Met 24 knappe staaltjes ingenieurswerk, van katapult tot slingerhamer, was de eerste competitiedag van Project Engineering Skills (PES) op Campus Diepenbeek een schot in de roos.

Creëer een veiligere werkomgeving met goed onderhoud - whitepaper

Een helm dragen in een fabriek is heel normaal. Toch zijn er vaak zaken met betrekking tot veilig werken waar minder aandacht aan wordt besteed dan noodzakelijk. Wat kunt u daaraan doen?

Nu al meer faillissementen in België dan vorig jaar

Uit de nieuwste Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er in eerste elf maanden van 2019 al 10.676 faillissementen uitgesproken werden of bijna 18,9% meer dan vorig jaar.

Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

Het Leids Universitair Medisch Centrum werkt samen de Universiteit Twente aan een gestandaardiseerd systeem voor organs-on-chips, een soort kunstorgaantje waar ook bloed doorheen stroomt.

Europa stelt aanbeveling voor energie-intensieve industrieën voor

Een groep experts stelde aanbevelingen op hoe energie-intensieve sectoren in de EU zijn te transformeren, als onderdeel van een circulaire en klimaatneutrale samenleving tegen 2050.

RS Components introduceert voedingen van TDK-Lambda

RS Components, multichannelleverancier van industriële en elektronische producten en oplossingen, heeft de beschikbaarheid aangekondigd van een nieuwe serie geïntegreerde AC-DC-schakelstroomvoorzieningen (SMPS) van TDK-Lambda, een fabrikant van zeer betrouwbare voedingen voor industriële apparatuur wereldwijd. >>

Partners