UHasselt en Hogeschool PXL willen met Makerspace STEM-opleidingen boosten

Bedrijfsnieuws 22/01/2015 11:00:59

De Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben op woensdag 21 januari Makerspace, een nieuw, multidisciplinair technologisch 'maaklabo' voor het grote publiek, officieel geopend.

Lees hieronder verder   
Verwant

Studententeam wil prijzen pakken met nieuwe elektrische racewagen

GBM Works test vibro-drillen van monopiles

3D geprint poreus mes snijdt onder druk

Uniek nanomateriaal heeft brede waaier aan duurzame toepassingen

Winnaars Vlaamse STEM-Olympiade bekend gemaakt

2 Vlaamse scholen in finale Nederlandse STEM-wedstrijd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Makerspace@PXL/UHasselt is een nieuw, multidisciplinair technologisch ‘maaklabo’ voor het grote publiek op de Technologiecampus (gebouw H) in Diepenbeek.

Luc De Schepper, rector UHasselt: “Vlaanderen kampt met een tekort aan wetenschappelijke en technische profielen. Met initiatieven zoals Makerspace willen we méér jongeren warm maken voor de zogenaamde STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics), en zo onze Vlaamse kenniseconomie helpen versterken.”

De ambitie is om van Makerspace het kloppende hart te maken van een ‘tech and science driven community’, een publiek dat gebeten is door wetenschappen en technologie.

Makerspace staat open voor jong en oud: kinderen lager en secundair onderwijs, leerkrachten, technische en creatieve studenten, de doe-het-zelfhobbyist, startende ondernemers, bedrijven… In het technologisch ‘maaklabo’ kunnen ze (samen) experimenteren met een 3D-printer en lasercutter of een technologieworkshop of bijscholing bijwonen.

De Schepper: “Vlaanderen kampt met een chronisch tekort aan technische en wetenschappelijke profielen. Als we onze kenniseconomie willen versterken, dan moeten we méér jongeren warm proberen maken voor de zogenaamde STEM-richtingen.”

De inschrijvingen voor de Makerspace-workshops lopen alvast als een trein. Alle geplande workshops voor leerlingen uit het lager onderwijs zijn reeds volgeboekt.

Voor de realisatie van Makerspace@PXL/UHasselt ontvingen beide instellingen in 2014 een eenmalige subsidie van 100.000 euro vanwege de Vlaamse overheid (departement EWI).

Alle andere kosten (personeel, aanpassingswerken, website en communicatie) worden gedragen door Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt. << (Guy Leysen) (foto: screen YouTube - Markerspace, UHasselt)TIP !

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Lonza automatiseert productieprocessen met Rockwell Automation - techniek

Het Zwitserse farmacieconcern Lonza, dat ook een vestiging heeft in Bornem en Verviers, heeft Rockwell Automation gekozen voor de digitalisering en automatisering van de productiefabrieken.

Synthetische huid laat robots zweten

Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt TU/e-onderzoeker Danqing Liu slimme oppervlaktes, die onder invloed van licht en elektra meermaals stoffen afgeven en weer opnemen.

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Onderzoekers van VUB, University of Cambridge, ESPCI-Paris, EMPA en Suprapolix gaan samenwerken aan de volgende generatie robots: (zachte) robots die 'pijn voelen' en zichzelf helen.

Oriental Motor lanceert stappenmotoren voor transportsystemen - techniek

Voor o.a. in de verpakkingsindustrie of assemblage ontwikkelde Oriental Motor de CVK5xx-SC reeks stappenmotoren die in de nieuwe versie voorzien zijn van een geoptimaliseerd driverpakket.

Bouw megagrootte multimodale site in North Sea Port

Het Turkse logistieke bedrijf Ekol Logistics en het Belgische groepagebedrijf Transuniverse Forwarding gaan een multimodale site van 40 hectare in North Sea Port ontwikkelen.

Start bouw Northwester 2 voor Belgische kust

Jan De Nul Group maakt zich klaar om te starten met de installatie van de funderingen. Deze monopijlerfunderingen zullen door de rotslaag heen, direct in de zeebodem geheid worden.

Opleiding 'International Welding Inspection Personnel' (IWIP) - uitnodiging

De opleiding 'International Welding Inspection Personnel (level S of C) is zeer interessant voor mensen die in hun functie veel met kwaliteit, kwaliteitsdossiers en keuringen te maken hebben.

Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

Ingenieur Cyriel Notteboom (KU Leuven) ontwikkelde voor zijn masterproef in 2014 een pakjesdrone: de VertiKUL, samen met studiegenoot Menno Hochstenbach. Vandaag werkt hij voor Amazon.

Verhuisplannen voor SKF Benelux

Deze zomer verhuist de Nederlandse SKF vestiging van Nieuwegein naar een nieuwe locatie in Houten, waar zich ook het vernieuwde SKF Experience Center en het Global R&D center zal gevestigd worden. De Belgische vestiging verhuist dit najaar naar Diegem. Ook daar komt een SKF Experience Center en een nieuw trainingscentrum. >>

Partners