Genetisch gewijzigde watervlo voor detectie verontreinigd water

Biologen van de Campus Kulak Kortrijk werken aan een genetisch gewijzigde watervlo die fluorescent licht afgeeft als ze toxische stoffen uit het water opneemt.

Trefwoorden: #Campus KULAK, #Daphnia magna, #fluoriscreen, #KU Leuven, #verontreinigd water, #watervlo

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Deze genetisch gewijzigde watervlo zal ingezet kunnen worden als verklikker, zoals een kanarie in de mijn.

Professor Ellen Decaestecker van de Onderzoeksploeg Aquatische Biologie: “Eigenlijk is dat een klein kreeftje, dat de stoffen in het water sterk filtert. Dat kunnen parasieten of algen zijn, maar evengoed een breed scala aan vervuilende stoffen, zoals zware metalen, hormoonverstorende stoffen en nanomaterialen. Door die hoge gevoeligheid voor allerlei stoffen is de watervlo 'Daphnia magna' een uitstekende sensor.”

Op dit moment worden nu verschillende lijnen van watervlooien ontwikkeld met als bedoeling dat elke lijn anders oplicht, met een andere fluorescerende merker bij een andere vervuilende stof. De genen van watervlooien, die bij aanwezigheid van een toxische stof een eiwit activeren, worden geïdentificeerd. Dat eiwit kan fluorescent gemaakt worden

Decaestecker: “De sanering zal de mens nog wel zelf moeten doen. Ik krijg dikwijls de vraag of die watervlooien de vervuilende stoffen ook gewoon kunnen wegwerken. Maar dit zijn genetisch gewijzigde organismen die we niet zomaar in de natuur kunnen loslaten.”


(bron en foto: KU Leuven)