Agoria: zelfs Duitse vakbonden noemen onze loonkost ’hoog’

“Gemorrel met percenten leidt tot nul komma nul jobs”, reageert federatie op rapport van CRB over loonkosthandicap. "En neen, onze productiviteit ligt niet twee keer zo hoog als in Spanje"

Trefwoorden: #agoria, #centrale raad voor het bedrijfsleven, #economie, #loonkost, #loonkosthandicap

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gildemeister )

ENGINEERINGNET.BE – Agoria, de spreekbuis van de maakindustrie in België, blijkt niet te spreken over methode die de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven hanteert voor zijn jaarlijkse rapport over de loonkosthandicap in België.

"Elk jaar opnieuw wordt op basis van veronderstellingen de suggestie gewerkt dat onze handicap over enkele jaren wel zal geabsorbeerd zijn", stelt de federatie. "De CRB vergeet elke keer opnieuw de historische loonkosthandicap in rekening te brengen."

CEO Marc Lambotte: "Een Belgische werknemer kost 41 euro per uur, terwijl dat in Spanje, een land waar we jobs aan verliezen (wat bijvoorbeeld het geval was met Ford in Limburg, redactie), slechts 21 euro is."

In het CRB-rapport wordt gesuggereerd dat dit alles niets te maken heeft met het verschil in loonkosten. Lambotte: “Leg dat maar eens uit aan de werknemers die hun job verliezen aan werknemers in Spanje. En neen, onze productiviteit ligt niet twee keer zo hoog als in Spanje.”

Agoria: "De realiteit leert ons dat we in de industrie elk jaar bedrijven verliezen. Niet aan China of andere verre landen, maar wel aan andere Europese landen. Ook stellen we vast dat buitenlandse investeerders in productievestigingen ook steevast voor andere Europese landen kiezen.”

Opmerkelijk: zelfs de Duitse vakbonden blijken heel andere cijfers te gebruiken dan de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven: "Zij benadrukken onder meer de grote loonkost van ons land (41,2 euro per uur) die een stuk hoger ligt dan hun eigen loonkost (31,3 euro per uur)", aldus de federatie.

"Met deze cijfers als vertrekpunt, hebben de Duitse bonden en werkgevers in het voorbije decennium aan loonmatiging gedaan. Vandaag hebben ze weer ruimte om te onderhandelen over loonsverhogingen."

Maar, onder meer door het mechanisme van de automatische indexering, niet in België: "Er is in de technologische industrie géén marge om in de komende jaren te onderhandelen over de lonen."


VAN DE REDACTIE
Ter vergelijking: VDMA, de grootste associatie van machinebouwers in Duitsland, sprak eind vorige week nog de verwachting uit dat 2014 het vorige recordjaar 2008 zowel qua omzet als productieoutput zal overtreffen (omzet: 212 miljard, productie 199 miljard euro, groei: 1%). Voor 2015 wordt uitgegaan van een verdubbeling van de groei tot 2%.

Bovendien zijn de Duitsers er voor de eerste maal sinds 1993 in geslaagd meer dan 1.000.000 mensen in de machinebouw aan het werk te stellen (in oktober 2014: 1.011.000 personen).