VITO onderhandelt met China over (mogelijke) uitrol WEISS-milieusysteem

Vlaamse onderzoeksinstituut VITO onderhandelt met China, Vietnam en Turkije over het samen met VMM ontwikkelde WEISS-systeem, het Water Emissions Inventory planning Support System.

Trefwoorden: #cleantech, #ecologie, #luchtpolluent, #milieu, #vito, #vmm, #weiss

Lees verder

research

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE- In de periode 2010-2013 werkte de VMM samen met VITO aan het WEISS-project, een computersysteem dat zo accuraat mogelijk de locatie en de omvang van de bronnen van vervuiling en de routes waarlangs de vervuiling zich tot in het oppervlaktewater verplaatst inventariseert.

In Vlaanderen zet de VMM het systeem momenteel onder meer in om de aanwezigheid van farmaceutische stoffen in functie van hun oorsprong – de ziekenhuizen - in het oppervlaktewater in kaart te brengen. Daarnaast werd het systeem ook aangepast om de emissie-inventaris van luchtpolluenten in kaart te brengen.

In de loop van 2014 ging bovendien zowel het Waals als het Brussels Hoofdstedelijk gewest aan de slag met een aangepaste versie van WEISS. Die versie wordt nu ook doorontwikkeld voor toepassing in Vlaanderen.

"Al tijdens het project kwamen andere organisaties nieuwsgierig meekijken hoe het systeem functioneert en in welke mate het aanpasbaar is voor andere toepassingen en in andere regio’s", meldt de VMM in zijn nieuwsbrief.

Zo blijkt projectpartner VITO te onderhandelen met drie buitenlandse instanties. Het gaat naar verluidt om lokale besturen in China, Vietnam en Turkije. Daarnaast zouden ook landen zoals Nederland, Zweden en Duitsland al interesse getoond hebben.