Essent gaat Google’s slimme Nest Lab thermostaat verkopen... voor 1 euro

Essent gaat de slimme thermostaten van het door Google overgenomen Nest Labs in België verkopen. De leverancier maakte vandaag de koppelformule bekend. Kostprijs van de Nest: 1 euro.

Trefwoorden: #google, #hvac, #nest, #nest labs, #privacy, #thermostaat, #verwarming

Lees verder

Techniek

( Foto: Essent )

ENGINEERINGNET.BE – Google maakte begin 2014 bekend het techbedrijf Nest Labs overgenomen te hebben voor 3,2 miljard dollar. Dat er na de overname een wereldwijde uitrol van de technologie zou komen, was dus te verwachten.

Essent België maakt nu bekend de Nest-thermostaat via een koppelformule aan te bieden voor welgeteld 1 euro. Klanten moeten daarvoor wel de bepaald contract met een tijdsduur van 3 jaar afnemen.

De thermostaat leert zichzelf een gepersonaliseerd verwarmingsschema aan, programmeert zichzelf en kan via internet vanaf een smartphone aangestuurd worden.

“We merken dat er veel belangstelling is bij onze klanten voor nieuwe technologische toepassingen die hen helpen om slimmer met energie om te gaan”, aldus Pierre Pignolet, commercieel directeur van essent.be.

"In België maken de kosten voor verwarming meer dan de helft van de energierekening uit", aldus de leverancier. "Met het aanbod willen wij gezinnen helpen hun energieverbruik zelf in handen te nemen zonder daarbij in te boeten aan comfort."

Wel raadt het bedrijf zijn klanten aan de thermostaat te laten installeren door een professional (lijst op website). Geïnteresseerde klanten kunnen vanaf 15 december via de website van essent.be aanmelden voor de thermostaat.

Toch is de Nest-technologie niet onomstreden: sceptici maken zich met name zorgen over de privacy van de consument, want via dit type technologie voor de huiskamer kan een leverancier zoals Google almaar meer privégegevens over het gedrag van gebruikers verzamelen.


ACHTERGROND
Met de Nest-thermostaat hoef je niet meer zelf te programmeren. De eerste week gebruik je de thermostaat als een klassieke variant en verhoog of verlaag je de temperatuur zoals voorheen. Daarnaast stelt hij een gepersonaliseerd schema op dat steeds meer verfijnt naarmate de tijd verstrijkt. Dankzij de ingebouwde sensoren weet hij wanneer er niemand in huis is. De Auto-Afwezig-functie verlaagt dan automatisch de temperatuur en helpt zo om nog meer energie te besparen. De temperatuur kan ook eenvoudig worden geregeld vanop een smartphone, tablet of computer.