Datum heropstart Doel 3 en Tihange 2 blijft ongewijzigd

In tegenstelling tot Doel 4, blijft de voorziene datum van de heropstart van Doel 3 en Tihange 2 ongewijzigd. De procedures volgen het voorziene traject en tijdbestek, aldus Electrabel.

Trefwoorden: #doel 4, #economie, #electrabel, #energie, #fanc, #nucleair, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE – In de marge van de aankondiging dat de datum van de heropstart van de nucleaire centrale Doel 4 vervroegt van 31 naar 21 december, geeft Electrabel ook een stand van zaken over de twee andere stilliggende centrales: Doel 3 en Tihange 2.

Die procedures volgen het voorziene traject, aldus de exploitant: "De datum tot wanneer de twee eenheden onbeschikbaar zijn, blijft onveranderd op 1 april 2015. Wij herinneren eraan dat het FANC zal beslissen over de heropstart nadat het veiligheidsdossier is overgemaakt."

Ter herinnering: op 25 maart 2014 besliste Electrabel de geplande shutdowns van de twee reactoren te vervroegen omdat proeven op bestraald materiaal – die in 2013 met het FANC waren afgesproken – niet de verwachte resultaten hadden opgeleverd.

Dat gaf aanleiding tot een reeks bijkomende testen. 'Een groot deel' van de analyses, testresultaten en berekeningen hebben we - met het oog op een vergadering van de internationale experts - begin november aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle overhandigd, meldt Electrabel.

"Daarop heeft het FANC heeft Electrabel per brief gevraagd om deze gegevens te vervolledigen, en er een reeks verzoeken en suggesties aan toegevoegd. Deze moeten vervuld zijn vooraleer het zogenaamde ' veiligheidsdossier' afgegeven wordt. " Ook dit veiligheidsdossier zal FANC naar verluidt eerst aan zijn team van internationale experts voorleggen.

"De teams van Electrabel zullen bijgevolg de komende weken het begonnen werk voortzetten om zo op een adequate manier te beantwoorden aan de vragen van het Agentschap."