Europees onderzoeksproject naar duurzaam verpakkings­materiaal

Vlaamse kmo Topchim en VITO actief in Europees onderzoeksproject naar biogebaseerd PBS als duurzaam verpakkingsmateriaal.

Trefwoorden: #biogebaseerd, #biogebaseerd PBS, #duurzaam verpakkingsmateriaal, #europees project, #Succipack-project, #Topchim, #verpakking, #VITO

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Een goede verpakking is cruciaal om de kwaliteit en veiligheid van etenswaren te garanderen tijdens de distributie en de stockage.

Voor Europese bedrijven zijn duurzame verpakkingsmaterialen die flexibel verwerkt kunnen worden van groot belang om competitief te blijven op wereldvlak. Nieuwe functionele en intelligente verpakkingsoplossingen kunnen bovendien bijdragen om de veiligheid en kwaliteit te waarborgen, voedselverliezen te verminderen en de milieu-impact te laten dalen.

Het Europees project Succipack wil de industrie ondersteunen om biogebaseerd polybutyleen succinaat (PBS) te ontwikkelen als nieuw materiaal om voedsel te verpakken. De eigenschappen van dit materiaal zijn complementair aan andere biogebaseerde polymeren zoals het reeds gebruikte polylactic acid (PLA).

In vergelijking met PLA liggen de eigenschappen van PBS echter dichter bij die van polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP), die beiden veelvuldig gebruikt worden als verpakkingsmateriaal.

PBS wordt gemaakt door polycondensatie van succinezuur en butaandiol. Dit zijn duurzame producten, die men in de toekomst meer en meer uit hernieuwbare bronnen zal winnen.

Het consortium van Succipack bevat naast zeven onderzoeksgroepen ook tien Europese kmo’s die actief zijn in de verpakking van verschillende soorten voedsel zoals kaas, pasta, vlees,… Deze samen­werking moet het mogelijk maken om PBS als verpakkingsmateriaal een verhoogde kans te geven op industriële integratie in de Europese voedselindustrie.

VITO speelt in dit project samen met Topchim een actieve rol in de ontwikkeling van een nat-chemische coating die nodig is om het PBS de juiste barrière-eigenschappen te geven.

Deze laatste is zelf al meer dan 15 jaar actief in het onderzoek en de ontwikkeling van barrièrecoatings voor de verpakkingsindustrie. Daarbij concentreert het zich op watergedragen dispersies van biopolymeren die het wereldwijd op industriële schaal aanbiedt.

In het Succipack-project zijn de afgelopen jaren verschillende formuleringen van PBS aangemaakt en zijn de producteigenschappen intensief bestudeerd. Hierbij zijn zowel klassieke batchpolymerisatie als solid-statepolymerisatie onderzocht. De verkregen polymeren zijn geëxtrudeerd tot dunne films via blown-film-extrusie en dikkere vellen via cast-extrusie.

De zo gevormde materialen zijn door VITO vervolgens voorzien van een nat-chemische barrièrecoating die Topchim speciaal voor dit project formuleerde. Een voorbehandeling van het PBS met plasma is hierbij cruciaal om te komen tot enerzijds een goede spreiding van de watergedragen coating maar ook tot een goede hechting van de coating aan het PBS.

Het resultaat is een biogebaseerd verpakkingsmateriaal met verwerkings­eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van PP en barrière-eigenschappen zoals PET.

Momenteel lopen in samenwerking met Italiaanse en Spaanse kmo’s verdere evaluaties van het ontwikkelde biogebaseerde PBS-materiaal. Hierbij worden etenswaren als kaas, vlees en vegetarische burgers ingepakt om de houdbaarheid te evalueren.

Verder omvat het Succipack-project ook nog studies rond de biodegradeerbaarheid en de actieve monitoring ervan. Ten slotte moet een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) een beter zicht geven op het duurzame karakter van dit nieuwe verpakkingsmateriaal.

Succipack is een FP7 project gesteund door de Europese commissie.