Belgische boseigenaars en houtbedrijven tevreden over PEFC-certificaat

Economie 10/12/2014 8:37:54

Een online-enquête, uitgevoerd bij PEFC-gecertificeerde boseigenaars en bedrijven in België, toont aan dat houtbedrijven en boseigenaars tevreden zijn met wat hun PEFC-certificaat oplevert.

Lees hieronder verder   
Verwant

Gerecycleerd materiaal te weinig gebruikt bij productie nieuwe producten

Vrije Universiteit Brussel lanceert ‘Circular Economy Challenge’

Antwerpse haven lanceert uitgebreid actieplan rond plastic pellets

Jan De Nul kiest voor 100% hernieuwbare brandstof

Europees project gaat zeevriendelijke composieten ontwikkelen

Studenten winnen OVAM Ecodesign Awards

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mangement training: Arming your company against cyber attacks

Bluepoint - Brussel

donderdag 21 november 2019

Ontwerp en berekening van houtconstructies

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 22/11/2019 tot 13/12/2019

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan 40% van de Belgische bosoppervlakte is PEFC-gecertificeerd.

Dit betekent dat de boseigenaars hun bossen duurzaam beheren volgens de PEFC-criteria, dus met een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale functies van het bos.

De tevredenheidsenquête, in oktober 2014 verstuurd naar 497 boseigenaars en 436 bedrijven, kende een hoge responsgraad: 196 boseigenaars en 94 bedrijven vulden haar in.

Met deze bevraging wilden we een beter inzicht wilden krijgen in hoe ze denken over hun PEFC-certificaat en hoe we nog beter zouden kunnen inspelen op hun noden. Want uiteraard is er steeds ruimte voor verbetering," vertelt Thomas Davreux, algemeen secretaris van PEFC België.

De meeste boseigenaars (65,5%) zagen hun verwachtingen ingewilligd. Ze zien het PEFC-certificaat vooral als een instrument om duurzaam bosbeheer te ondersteunen (74,5%) en als een middel om zich toegang tot de markt van duurzaam hout te verzekeren (37%).

Meer dan 77% van de boseigenaars communiceert over hun certificaat, meestal door in een bos een bord te plaatsen waarop staat dat een PEFC-gecertificeerd bos is en door tijdens de verkoop van het hout te vermelden dat het bos gecertificeerd is.

Ook bij de meeste bedrijven (75,5%) werden de verwachtingen ingevuld. Bedrijven die PEFC-producten willen verhandelen en deze willen labelen, dienen over een PEFC-Chain of Custody-certificaat te beschikken.

Momenteel telt België 437 PEFC-gecertificeerde bedrijven. Uit de antwoorden blijkt dat ze meestal het Chain of Custody-certificaat behalen om duurzaam bosbeheer te promoten (88%), het PEFC-label te kunnen gebruiken (87%), de reputatie te bewaren/verbeteren (82%), zich te onderscheiden van de concurrentie (81%) en te kunnen werken met bedrijven die gelabelde producten eisen (75,5%).

De bedrijven merken ook op dat de vraag naar de PEFC-Chain of Custody-certificatie niet daalt, net als de vraag naar gelabelde producten. De meeste bedrijven –meer dan 85%– communiceren over hun PEFC-certificaat. Dit doen ze vooral door het PEFC-logo te gebruiken op factuur en leveringsbon, op de website van het bedrijf, tijdens evenementen en beurzen, in de burelen/showroom en door informatie over PEFC te integreren in commerciële en verkoopspresentaties. << (Koen Mortelmans) (foto: PEFC)

ACHTERGROND
PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is één van de grootste boscertificatiesystemen ter wereld. Het PEFC-logo garandeert de herkomst uit sociale, economisch en ecologisch verantwoord beheerde bossen. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van het bos.

Een onafhankelijke auditinstelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bossen en bedrijven. In België is bijna de helft van de bosoppervlakte PEFC-gecertificeerd. Bij de publieke bossen in Wallonië loopt dit getal zelfs op tot 98%.

In vergelijking met andere ecolabels is PEFC qua kostenstructuur interessanter voor de certificatie van kleine bossen bosgebieden met versnipperde eigendomsstructuren. Dit verklaart deels waarom PEFC in België in verhouding populairder is dan in grotere landen met omvangrijke bosgebieden.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

SymBIOnt is het nieuwe centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel, waarvoor een investering van 3,4 miljoen euro beschikbaar is.

Siemens heeft Amerikaanse softwareontwikkelaar overgenomen

Door de overname van Atlas 3D, ontwikkelaar van software die werkt met DMLS*-printers (Direct Metal Laser Sintering), breidt Siemens zijn additive manufacturing-portfolio verder uit.

VIL lanceert blockchain­applicatie voor track-&-trace en e-documenten

In het project ‘Blockchain in Supply Chains’ heeft VIL de mogelijkheden en uitdagingen van block­chain­techno­logie in de logistieke ketens in kaart gebracht.

UNamur en SCK•CEN testen weerstand raderdieren in ISS

Dit najaar sturen UNamur en het SCK•CEN een experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment werd hardware ontwikkeld om autonoom raderdieren in leven te houden.

Auto rijdt op brandstof uit zeewier

Het Europese project MacroFuels, waar ook de van oorsprong Belgische multinational SIOEN Industries aan deelneemt, is er in geslaagd om brandstof uit zeewier te maken.

Finale inspectie van LaRa voor missie naar Mars pakt goed uit

Het Belgische instrument LaRa, ofwel Lander Radioscience, is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok-platform van de ExoMars 2020-missie.

Partners