Grant van Bill & Melinda Gates Foundation voor Vlaamse Vito-onderzoeker

Dr. Patrick De Boever ontvang Grand Challenges Explorations van 100.000 dollar van Bill & Melinda Gates Foundation. Hij maakt bovendien kans op nog grotere toelage van 1 miljoen dollar.

Trefwoorden: #bill gates, #gates, #melinda gates, #onderzoek, #Patrick De Boever, #rand Challenges Explorations, #research, #vito

Lees verder

research

( Foto: Vito )

ENGINEERINGNET.BE - Het Vlaamse researchinstituut Vito maakte vandaag bekend dat één van zijn researchers een 'Grand Challenges Explorations'-subsidie van 100.000 dollar ontvangt.

Dr. Patrick De Boever spits zich toe op het thema duurzame gezondheid en had zich met zijn onderzoeksproject 'Neurobiological Resilience Predicted with Salivary Stressome' inzake mondiale gezondheid kandidaat gesteld bij de Bill & Melinda Gates Foundation.

Hij is momenteel de derde Belg die deze prestigieuze beurs kreeg toegewezen.

'Grand Challenges Explorations' is een fonds ter waarde van 100 miljoen dollar dat tweemaal per jaar toelages uitreikt aan een aantal researchprojecten. De best presterende maken bovendien kans op een vervolgbeurs van maximaal 1 miljoen dollar.

De stichting wil zo wereldwijd individuen stimuleren om met ideeën te komen die de aanhoudende wereldwijde gezondheids- en ontwikkelingsuitdagingen op een andere, meer efficiënte wijze willen aanpakken.

De Boever gaat voor zijn onderzoek naar stress samenwerken met een wereldautoriteit inzake neurobiologische ontwikkeling, Dr. Stacy Drury van de Universiteit van Tulane. De beiden willen nagaan of speeksel kan dienen als een nieuwe, niet-invasieve (in tegenstelling tot een bloedprik bv.) bron voor het opstellen van een biologische profilering bij blootstelling aan stress.

Vooral op (zeer) jonge leeftijd kan stress een cascade van biologische veranderingen in het lichaam tot gevolg hebben.


ACHTERGROND
Een 'Grand Challenges Explorations' gaat, in tegenstelling tot de courante procedures, niet gepaard met ellenlange aanvraagformulieren, verplichte publicaties en omstandige verantwoordingen. De Amerikaanse stichting beperkt de procedure tot een twee pagina's tellende online aanvraag, waarvoor (zelfs) geen voorlopige gegevens nodig zijn.