Materialise koopt ontwikkelaar software voor orthopedische chirurgie (+video)

Bedrijfsnieuws 31/10/2014 11:45:00

Belgische 3Dprint-specialist betaalt omgerekend 10,77 miljoen euro voor Britse OrthoView. Dat bedrijf ontwikkelt visuele 2D-hulpmiddelen voor orthopedische chirurgen op basis van röntgenfoto's.

Lees hieronder verder   
Verwant

HMS Networks onderzocht of industrie klaar is voor 5G - techniek

Start-up en databotexpert Teroco helpt bij digitale transformatie

TomTom introduceert en test autonoom voertuig

Hygiënische hardware beschermt kwaliteit voeding en geneesmiddelen - techniek

Senhive presenteert modulair platform voor automatische dronedetectie

Onzichtbaar voor slimme camera’s (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

eHealth interoperabiliteits-standaarden (HL7/IHE/DICOM)

Bluepoint - Brussel

woensdag 18 september 2019

Kwaliteitsmanagement - ISO 9001:2015

NBN - Brussel

donderdag 19 september 2019

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Studiedag Energie-efficiëntie

Vlaams Parlement - Brussel

vrijdag 20 september 2019

Webinar: 7 innovatieve veiligheids­oplossingen

Pilz Webinar

vrijdag 20 september 2019

Keuze van de redactie

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

(10/9) Werkgevers plannen personeelsuitbreiding in vierde kwartaal

(9/9) 2.640 zonnepanelen voor spaarbekkencentrale in Coo

(5/9) SAFIR-consortium test simultane dronevluchten in DronePort

(4/9) VINCI Energies heeft IZEN overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Met de software van OrthoView kunnen chirurgen hun orthopedische ingrepen preoperatief voorbereiden. Het Britse bedrijf stelde hen daarvoor 2D-templates ter beschikking, digitale modellen op basis van radiologische beelden die verschillende types van protheses op ware schaalgrootte over de röntgenbeelden op een beeldscherm schuiven.

Zo hebben de Britten, over de jaren en samen met een zestigtal prothesefabrikanten, een bibliotheek met digitale templates opgebouwd die geconsulteerd worden door chirurgen tijdens de operaties aan gewrichten, heupen en breuken, en voor metingen aan bijvoorbeeld de ruggengraat.

De meerwaarde voor Materialise schuilt erin dat het via zijn eigen software een extra dimensie aan de templates kan toevoegen, zodat deze artsen ook met 3D-beelden - en uiteraard 3D-geprinte chirurgische instrumentatie - aan de slag kunnen.

Het Belgische bedrijf ontwikkelde daar zelf al software voor, maar koopt nu dus een bestaand leverancier van de 2D-templates: OrthoView wordt momenteel door zowat 11.000 orthopedische chirurgen in een 60-tal landen gebruikt. Het bedrijfje telt 23 werknemers, voor een omzet van omgerekend 4,29 miljoen euro.

Materialise-stichter Fried Vancraen: “De software van OrthoView wordt vandaag al in 2.000 ziekenhuizen gebruikt, in combinatie met PACS-systemen (Picture Archiving Communications Systems, redactie). We kunnen hen nu zowel 2D- als 3D-planningtools aanbieden voor zowat elk type van medische beelden."

Medeoprichter John Chambers van OrthoView: "3D is een natuurlijk verlengstuk van onze software, maar een bedrijf dat dit soort expertise wil opbouwen, staat voor vele jaren van ontwikkeling en een gigantische investering. Materialise is al een marktleider op dat vlak."

Nog in september van dit jaar maakte Materialise de vervanging van een volledig knie bekend met behulp van hun eigen operatieve preplanningsoftware (zie leestip onderaan).

Daarbij werd op basis van uitsluitend radiologische 2D-beelden de ingreep minutieus gepland en werden alle patiëntspecifieke chirurgische instrumentatie om de knie te plaatsen in 3D geprint. << (Bert Belmans) (foto: Materialise)

 Lees méér over:  materialse   layerwise   melotte   additive manufacturing   3D print  


Leestips:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Essent neemt Limburgse zonnepanelenexpert Aralt over

Door de overname van Aralt gaat energieleverancier Essent zich nu ook op de markt van de zonnepanelen gooien. Het bedrijf evolueert zo nog meer van energie- naar dienstenleverancier.

Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

Wetenschappers van de UAntwerpen, de TU Delft en de UHasselt hebben bacteriën ontdekt die leven op elektriciteit en stroom over lange afstanden door sterk geleidende kabels kunnen sturen.

Basisopleiding milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015 - uitnodiging

ISO 14001 is de internationale norm voor het opzetten en certificeren van milieumanagement-systemen. Ga ermee aan de slag en garandeer dat de milieu-impact gemeten en verbeterd wordt.

EU-project voor bouwmaterialen op basis van schimmels

Bakstenen op basis van schimmels maakt bouwmateriaal duurzamer en zelfreparerend. Het Fungar-project ontvangt 2,85 miljoen euro vanuit Horizon 2020 om dit materiaal verder te ontwikkelen.

Nieuwe generatie Magnet Schulz GSCX vergrendelmagneten - techniek

De serie GSCX van Magnet Schultz, bij ons vertegen­woordigd door Rotero, is een nieuwe generatie vergrendel­magneten met beschermings­klasse IP40 en zijn bestand tegen hoge dwarskrachten.

CE markering voor interpretatie van longtest met Artificiële Intelligentie

ArtiQ behaalde deze CE markering voor ArtiQ.PFT, software op basis van artificiële intelligentie (AI) voor de automatische interpretatie van longfunctietesten om longziektes op te sporen.

Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

Nederlandse partners starten een groot project voor de ontwikkeling van een nieuwe technologie om organische microverontreinigingen, zoals medicijnresten, uit afvalwater te filteren.

Borealis investeert 1 miljard euro in nieuwe fabriek in Kallo

Onlangs werd in Kallo het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe propaan­dehydrogenatie­fabriek (PDH). Dit project zal ook enkele honderden voltijdse banen opleveren

Partners