Materialise koopt ontwikkelaar software voor orthopedische chirurgie (+video)

Bedrijfsnieuws 31/10/2014 11:45:00

Belgische 3Dprint-specialist betaalt omgerekend 10,77 miljoen euro voor Britse OrthoView. Dat bedrijf ontwikkelt visuele 2D-hulpmiddelen voor orthopedische chirurgen op basis van röntgenfoto's.

Lees hieronder verder   
Verwant

Virtual reality voor innovatieve gezondheidstoepassingen

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Vulniveau opvolgen met Industrial Internet of Things - techniek

Seeq breidt integratie en samenwerking met Siemens uit - techniek

Vlaamse regering investeert 20 miljoen euro in cybersecurity

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Met de software van OrthoView kunnen chirurgen hun orthopedische ingrepen preoperatief voorbereiden. Het Britse bedrijf stelde hen daarvoor 2D-templates ter beschikking, digitale modellen op basis van radiologische beelden die verschillende types van protheses op ware schaalgrootte over de röntgenbeelden op een beeldscherm schuiven.

Zo hebben de Britten, over de jaren en samen met een zestigtal prothesefabrikanten, een bibliotheek met digitale templates opgebouwd die geconsulteerd worden door chirurgen tijdens de operaties aan gewrichten, heupen en breuken, en voor metingen aan bijvoorbeeld de ruggengraat.

De meerwaarde voor Materialise schuilt erin dat het via zijn eigen software een extra dimensie aan de templates kan toevoegen, zodat deze artsen ook met 3D-beelden - en uiteraard 3D-geprinte chirurgische instrumentatie - aan de slag kunnen.

Het Belgische bedrijf ontwikkelde daar zelf al software voor, maar koopt nu dus een bestaand leverancier van de 2D-templates: OrthoView wordt momenteel door zowat 11.000 orthopedische chirurgen in een 60-tal landen gebruikt. Het bedrijfje telt 23 werknemers, voor een omzet van omgerekend 4,29 miljoen euro.

Materialise-stichter Fried Vancraen: “De software van OrthoView wordt vandaag al in 2.000 ziekenhuizen gebruikt, in combinatie met PACS-systemen (Picture Archiving Communications Systems, redactie). We kunnen hen nu zowel 2D- als 3D-planningtools aanbieden voor zowat elk type van medische beelden."

Medeoprichter John Chambers van OrthoView: "3D is een natuurlijk verlengstuk van onze software, maar een bedrijf dat dit soort expertise wil opbouwen, staat voor vele jaren van ontwikkeling en een gigantische investering. Materialise is al een marktleider op dat vlak."

Nog in september van dit jaar maakte Materialise de vervanging van een volledig knie bekend met behulp van hun eigen operatieve preplanningsoftware (zie leestip onderaan).

Daarbij werd op basis van uitsluitend radiologische 2D-beelden de ingreep minutieus gepland en werden alle patiëntspecifieke chirurgische instrumentatie om de knie te plaatsen in 3D geprint. << (Bert Belmans) (foto: Materialise)

 Lees méér over:  materialse   layerwise   melotte   additive manufacturing   3D print  


Leestips:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Schneider Electric heeft nieuw webadres

Om de toegang tot de website te vereenvoudigen en de gebruikerservaring op de digitale kanalen te verbeteren, heeft Schneider Electric, wereldleider in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, zijn webdomein bijgewerkt van www.schneider-electric.be naar www.se.com/be en nieuwe functies werden toegevoegd.

Partners