Materialise koopt ontwikkelaar software voor orthopedische chirurgie (+video)

Bedrijfsnieuws 31/10/2014 11:45:00

Belgische 3Dprint-specialist betaalt omgerekend 10,77 miljoen euro voor Britse OrthoView. Dat bedrijf ontwikkelt visuele 2D-hulpmiddelen voor orthopedische chirurgen op basis van röntgenfoto's.

Lees hieronder verder   
Verwant

Rittal ondersteunde Europa-Park bij opbouw van nieuw datacenter - techniek

BP breidt samenwerking met Schneider Electric uit

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Rittal bouwt slimme fabriek - artikel

Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

(6/6) Jobhoppen mee in de hand gewerkt door werkgevers

(5/6) Ontex installeert zonnedak van 2,2 MWp

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Met de software van OrthoView kunnen chirurgen hun orthopedische ingrepen preoperatief voorbereiden. Het Britse bedrijf stelde hen daarvoor 2D-templates ter beschikking, digitale modellen op basis van radiologische beelden die verschillende types van protheses op ware schaalgrootte over de röntgenbeelden op een beeldscherm schuiven.

Zo hebben de Britten, over de jaren en samen met een zestigtal prothesefabrikanten, een bibliotheek met digitale templates opgebouwd die geconsulteerd worden door chirurgen tijdens de operaties aan gewrichten, heupen en breuken, en voor metingen aan bijvoorbeeld de ruggengraat.

De meerwaarde voor Materialise schuilt erin dat het via zijn eigen software een extra dimensie aan de templates kan toevoegen, zodat deze artsen ook met 3D-beelden - en uiteraard 3D-geprinte chirurgische instrumentatie - aan de slag kunnen.

Het Belgische bedrijf ontwikkelde daar zelf al software voor, maar koopt nu dus een bestaand leverancier van de 2D-templates: OrthoView wordt momenteel door zowat 11.000 orthopedische chirurgen in een 60-tal landen gebruikt. Het bedrijfje telt 23 werknemers, voor een omzet van omgerekend 4,29 miljoen euro.

Materialise-stichter Fried Vancraen: “De software van OrthoView wordt vandaag al in 2.000 ziekenhuizen gebruikt, in combinatie met PACS-systemen (Picture Archiving Communications Systems, redactie). We kunnen hen nu zowel 2D- als 3D-planningtools aanbieden voor zowat elk type van medische beelden."

Medeoprichter John Chambers van OrthoView: "3D is een natuurlijk verlengstuk van onze software, maar een bedrijf dat dit soort expertise wil opbouwen, staat voor vele jaren van ontwikkeling en een gigantische investering. Materialise is al een marktleider op dat vlak."

Nog in september van dit jaar maakte Materialise de vervanging van een volledig knie bekend met behulp van hun eigen operatieve preplanningsoftware (zie leestip onderaan).

Daarbij werd op basis van uitsluitend radiologische 2D-beelden de ingreep minutieus gepland en werden alle patiëntspecifieke chirurgische instrumentatie om de knie te plaatsen in 3D geprint. << (Bert Belmans) (foto: Materialise)

 Lees méér over:  materialse   layerwise   melotte   additive manufacturing   3D print  


Leestips:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt vier nieuwe projecten goed

Deze projecten zijn gericht op smart farming, hernieuwbare eindproducten voor de textiel- en synthetisch rubberindustrie, en de grootschalige ontwikkeling van zeewierteelt op zee.

Rittal bouwt slimme fabriek - artikel

Rittal verstevigt zijn positie als markt- en technologieleider in de wereld van de industriële kasten. Met zijn nieuwste generatie compacte behuizingen AX en KX overstijgt deze zichzelf.

2 winnaars voor de Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek

F.-Ulrich Hartl en Arthur Horwich winnen de 2019 Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek voor hun baanbrekend inzicht in door chaperonne gemedieerde vouwing van eiwitten.

Oplossingen voor recyclage bauxietresidu

VITO start voor Emirates Global Aluminium twee nieuwe onderzoekspistes op over het duurzaam gebruik van bauxietresidu, waarvan nu nog maar 2% duurzaam wordt gerecycleerd.

Ataya & Partners benoemt Xavier Huysmans tot CEO

Xavier Huysmans is aangesteld als CEO van Ataya & Partners, de recent opgerichte joint venture van Hightech Partners en professor Georges Ataya, en gaat een team van 20 experts aansturen.

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Om België beter voor te bereiden op chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten (CBRN), is een expertisecentrum opgericht in de schoot van het Nationaal Crisiscentrum.

FANC staat heropstart Tihange 2 toe

Het FANC heeft de uitgevoerde betonreparaties en aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2 goedgekeurd. Uitbater ENGIE Electrabel mag deze dus terug opstarten.

Robotsoftware maakt cobots menselijker

VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Dit was onderdeel van het Claxon-onderzoeksproject.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners