Gimv investeert in Europlasma: een verademing

Het is een verademing nadat pareltjes zoals Taminco en LMS in buitenlandse handen vielen: het Vlaamse Gimv pompt groeikapitaal in een lokale technische speler: Europlasma.

Trefwoorden: #centexbel, #clear2pay, #europlasma, #gimv, #lms, #nano, #plasma, #taminco

Lees verder

Columns

( Foto: Filip Legein, © Luc De Smet )

ENGINEERINGNET.BE – We signaleerden het al in 2013 in ons print tijdschrift Engineeringnet Magazine: Oudenaarde herbergt een technisch bedrijf met een veelbelovende technologie (zie leestips onderaan): Europlasma. Deze mening wordt nu bijgetreden door het investeringsfonds Gimv, dat een niet nader genoemd bedrag investeert om Europlasma verder te laten groeien.

En dat is een verademing: voor een keertje gaat het niet om een startup van enkele prille twintigers die lonken naar Silicon Valley, maar om een 'klassiek', technisch bedrijf dat dankzij 15 jaar volgehouden O&O erin geslaagd is een veelbelovende technologie te ontwikkelen. En dat lokale – en geen Amerikaanse - financiers bereid heeft gevonden te investeren in het vervolg van zijn groeistrategie: internationale schaalvergroting. Dat is alles behalve een evidentie, getuige daarvan de cases van het financiële Clear2pay, het chemiebedrijf Taminco en, vroeger nog, het Leuvense LMS, die allen in buitenlandse handen vielen.

Gimv pareert daarmee in ieder geval ten dele de aanzwellende kritiek dat er iets verkeerd loopt met de financiële omkadering om Vlaamse bedrijven internationaal door te laten groeien. De verhalen van prille bedrijven die hun veelbelovende technologie verkochten aan buitenlandse bedrijven vanaf het moment dat er geld diende opgehaald te worden voor een internationale strategie, zijn legio. Dat deze technologie vaak ontwikkeld werd mét door de Vlaamse of Belgische belastingbetaler gefinancierde overheidssteun, maakt de situatie nog controversiëler.

Nochtans herbergt Vlaanderen heel wat bestaande, technische ondernemingen die volop bezig zijn zich te transformeren naar de markten van de toekomst. Alleen al het nieuwe strategische centrum Flanders' Make wist 60 in de eerste fase niet minder dan 60 bedrijven te overtuigen om mee te stappen in een innovatietraject rond het productiegebeuren. Dat is niet zo spectaculair als een app die de belofte in zich draagt de wereld te kunnen veroveren, maar het garandeert wel dat de kennis - en de banen - lokaal verankerd worden in de industrie (zie leestips onderaan).

Ook in het geval van Europlasma gaat het om een technische onderneming, met dat verschil dat deze gaandeweg vervelde tot een technologieleverancier. Wat het bedrijf doet, is coatings ontwikkelen op basis van lagedrukplasma. Het werkt met een licentiemodel – wat uitzonderlijk is in de technische wereld - en levert zijn afnemers zoals coatingcentra zowel de nodige machines als de chemicaliën om 'nano'-coatings van zo’n 100 nanometer dik aan te brengen op complexe 3D-objecten, maar ook op bijvoorbeeld (technisch) textiel.

Europlasma trok half 2013 wel een keertje de aandacht van de internationale pers, toen het uitpakte met nieuws dat de consument aanbelangt: een waterdichte coating voor smartphones. Toch is dat slechts het tipje van de ijsberg. ir. Filip Legein (46) in het interview vorig jaar: "Er wordt samengewerkt met universiteiten en met Centexbel, dat nagaat hoe de textielcoatings het doen in het echte leven. Daarnaast lopen er drie researchprogramma’s bij het IWT: op printborden, workware-textiel en ‘atomic layer deposition’ (ALD)."

Gimv ziet alvast perspectieven in het groeimodel van Europlasma. Het stapte voor een niet nader genoemd bedrag – Gimv spreekt van een 'overname' - in het kapitaal. Wel blijft Europlasma-oprichter ir Legein via zijn eigen private investeringsfonds Yukon Capital & Coaching aan boord. Legein over de transactie: “Na meer dan 15 jaar intensieve R&D zien we dat belangrijke klanten in verschillende sectoren de technologie op industriële schaal implementeren. Het moment is dan ook aangebroken om de onderneming naar het volgende niveau te tillen."