Gimv investeert in groei van Europlasma

Europlasma uit Oudenaarde ontwikkelt nanocoatingoplossingen op basis van lagedrukplasma. Het bedrijf heeft ambitieuze groeiplannen en vond nu een partner in Gimv.

Trefwoorden: #europlasma coating, #gimv europlasma, #nanocoating

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Europlasma, een Belgische technologie-onderneming met ook een vestiging in Hong Kong, levert onder het merk Nanofics wereldwijd op plasma gebaseerde nanocoatingoplossingen om elektronica en textiel te beschermen.

Dankzij de gepatenteerde technologie kunnen fabrikanten vloeistofafstotende of vloeistofaantrekkende nanocoatings aanbrengen op zowel complexe 3D-vormen als op rollen textiel.

De vraag naar dergelijke coatings wordt gedreven door de groeiende nood aan coatings met toegevoegde waarde om elektronische toestellen en textiel te beschermen en te verbeteren.

Toepassingen zijn beschermende coatings voor elektronische toestellen (zoals mobiele telefoons, tablets, bluetooth speakers, hoofdtelefoons en andere draagbare apparatuur), elektronische componenten (naast volledige consumentenproducten worden ook afzonderlijke printplaatcomponenten behandeld), outdoor textielproducten en schoenen, filters evenals plastic materialen en onderdelen (bv. medische instrumenten).

Het aantal toepassingen blijft toenemen aangezien de materialen en/of producten die hiervoor in aanmerking komen quasi eindeloos is.

Coatingoplossingen met lagedrukplasma bieden bovendien extra voordelen ten opzichte van andere waterafstotende textieloplossingen, zoals een beperkte milieu-impact, lager energieverbruik en geen waterverbruik. Europlasma was een pionier met de eerste plasmamachine voor coating van textiel op rol en de eerste industriële nanocoatingmachine.

Om te kunnen blijven groeien was er echter vers kapitaal nodig. Gimv, Gimv Arkiv Tech Fund II en Yukon kondigden de overname van Europlasma aan om zo de ambitieuze groeiplannen van het bedrijf te ondersteunen.

Filip Legein, Managing Director van Europlasma en oprichter van Yukon, over de transactie: “Na meer dan 15 jaar intensieve R&D zien we dat belangrijke klanten in verschillende sectoren de technologie op industriële schaal implementeren.

Het moment is dan ook aangebroken om de onderneming naar het volgende niveau te tillen en we zijn heel tevreden dat Gimv, als nieuwe meerderheidsaandeelhouder, beslist heeft onze ambitieuze groeiplannen te steunen.

De nieuwe fondsen zullen ingezet worden om onze groei te financieren, ons wereldwijde netwerk uit te bouwen en onze R&D-inspanningen te intensifiëren. Ons doel bestaat erin marktleider te blijven in de snelgroeiende markten waarop we ons richten, en nieuwe toepassingen voor ons technologieplatform te ontwikkelen.”

Bart Cauberghe, Partner Gimv vult aan: “Met zijn innovatieve technologie, toonaangevende klanten, beproefde industriële oplossingen en sterke groeivooruitzichten past Europlasma perfect in onze Smart Industries-portefeuille. Samen met het managementteam kijken we ernaar uit de groei de komende jaren te versnellen en de positie van Europlasma als marktleider verder te versterken.”