Nieuwe Flanders’ Make moet Vlaamse maakindustrie ’boosten’

Bedrijfsnieuws 24/10/2014 8:32:29

Begin deze week woonden zowat 300 ‘believers’ de voorstelling van het nieuwe onderzoekscentrum Flanders’ Make bij. "Tegen 2018 moeten er meer dan 300 onderzoekers voltijds aan de slag zijn"

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – 'We ontwikkelen niet langer in gespreide slagorde'. Dat is de voornaamste boodschap die de tenoren van het nieuwe SOC Maakindustrie – SOC staat voor Strategisch OnderzoeksCentrum – de aanwezigen meegaven tijdens het officiële openingsevent van Flanders' Make in Lommel.

In dat nieuwe centrum bundelen de Vlaamse onderzoekscentra FMTC en Flanders' Drive en de vijf Vlaamse universiteiten hun krachten om samen te werken met hoogtechnologische bedrijven aan 'preconcurrentieel onderzoek en innovatie'.

Ook de financiering is intussen al een tijdje rond: de Vlaamse overheid komt vanaf 2014 jaarlijks met een basisfinanciering van 8,4 miljoen euro over de brug, gecombineerd met 'ad hoc' impulsen voor gericht onderzoek vanuit programma's zoals SALK, EFRO en Competitiviteit ter waarde van 16,5 miljoen (zie leestips onderaan).

Vermits de financiële middelen in Vlaanderen niet onuitputtelijk zijn (en bescheiden vergeleken met de meeste van onze buurlanden), is er gekozen voor specialisatie: vermogenselektronica & energieopslag, mechatronica & ontwerpmethodes, productieprocessen en mensgerichte systeemontwikkeling.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur: “De Vlaamse industrie is goed voor 80% van onze export en 80% van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen. Om een toekomst te hebben in Vlaanderen, zal onze industrie meer gespecialiseerd, meer innovatiegedreven en meer op de export en op de internationale groeimarkten gericht moeten zijn."

De bedoeling is alvast alle onderzoeksresultaten ter beschikking te stellen voor de hele maakindustrie, want 'vaak staan uiteenlopende bedrijven vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen'.

Open innovatie dus, iets wat voor commerciële bedrijven allerminst evident is. Maar toch: “Een zestigtal bedrijven heeft zich al geëngageerd om deel te nemen aan één of meerdere onderzoeksprogramma’s", liet Algemeen Directeur ir Dirk Torfs (ex-ABB) weten."En dankzij een totaalaanpak willen we bedrijven in Vlaanderen houden of uit het buitenland aantrekken.”

Tegen 2018 moeten bij Flanders’ Make meer dan 300 onderzoekers voltijds aan de slag zijn. 'Vanuit een gemeenschappelijke industriële onderzoeksagenda'.

Flanders’ Make heeft vestigingen in Lommel, Diepenbeek en Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel. << (Bert Belmans)

(foto: Flanders Make, vlnr: Leo Van de Loock van IWT, Geert Ostyn van Picanol, voorzitter Urbain Vandeurzen en algemeen directeur Dirk Torfs)

 Lees méér over:  maakindustrie   flanders' drive   fmtc   mechatronica  


Leestips:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

ACE visco-elastische stootdempers voor noodstops - techniek

ACE Stoßdämpfer introduceert visco-elastische stootdempers en breidt zijn assortiment veiligheids­producten uit. Deze biedt de zware industrie duurzame oplossingen voor nood­stop­toepas­singen.

Meer elektriciteit van zonneparken op net mogelijk met slimme regelaar

Liander, TU Eindhoven en DNV GL onderzochten de mogelijkheden van een slimme regelaar op een groot zonnepark in Noordwolde (Nederland). Ze kunnen zo meer elektra aan het energienet leveren.

Cybersecuritybedrijf Sweepatic haalt 1 miljoen euro op

Sweepatic is een cybersecurity reconnaissance platform dat internet facing assets monitort om bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen. Het bedrijf haalde onlangs 1 miljoen euro op.

Proefproject met dynamische verlichting op Veurnse Suikersite

Netbedrijf Fluvius, de stad Veurne en WVI starten vanaf juli 2019 een proefproject waarmee ze de impact van openbare verlichting op de plaatselijke fauna onderzoeken.

Datagestuurde logistieke oplossing voor transportsector

DigiTrans, de recentste spin-off van de UAntwerpen en imec, lanceert een innovatieve technologie waarmee de volledige logistieke sector optimaal van alle beschikbare gegevens kan profiteren.

Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

De eerste Europese hyperloop is nu compleet met alle kernelementen, waaronder de hyperloop baanwisseltechnologie. Dit brengt een duurzaam alternatief voor korte afstandsvluchten dichterbij.

Vlaams Onderzoeksprogramma kunstmatige intelligentie goedgekeurd

Het nieuwe beleidsplan omvat een jaarlijks budget van 32 miljoen euro, waarvan 12 miljoen euro voorzien wordt voor het onderdeel top strategisch basisonderzoek.

Antwerpse haven krijgt één van de grootste propaantanks in Europa

Oiltanking Antwerp Gas Terminal gunt een EPC-contract aan het consortium van Geldof en BAM Contractors voor de bouw van een gekoelde opslagtank van 135.000 m³ in de haven van Antwerpen.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners