Nieuwe Flanders’ Make moet Vlaamse maakindustrie ’boosten’

Begin deze week woonden zowat 300 ‘believers’ de voorstelling van het nieuwe onderzoekscentrum Flanders’ Make bij. "Tegen 2018 moeten er meer dan 300 onderzoekers voltijds aan de slag zijn"

Trefwoorden: #efro, #flanders drive, #fmtc, #Maakindustrie, #mechatronica

Lees verder

Techniek

( Foto: Flanders Make, vlnr: Leo Van de Loock van IWT, Geert Ostyn van Picanol, voorzitter Urbain Vandeurzen en algemeen directeur Dirk Torfs )

ENGINEERINGNET.BE – 'We ontwikkelen niet langer in gespreide slagorde'. Dat is de voornaamste boodschap die de tenoren van het nieuwe SOC Maakindustrie – SOC staat voor Strategisch OnderzoeksCentrum – de aanwezigen meegaven tijdens het officiële openingsevent van Flanders' Make in Lommel.

In dat nieuwe centrum bundelen de Vlaamse onderzoekscentra FMTC en Flanders' Drive en de vijf Vlaamse universiteiten hun krachten om samen te werken met hoogtechnologische bedrijven aan 'preconcurrentieel onderzoek en innovatie'.

Ook de financiering is intussen al een tijdje rond: de Vlaamse overheid komt vanaf 2014 jaarlijks met een basisfinanciering van 8,4 miljoen euro over de brug, gecombineerd met 'ad hoc' impulsen voor gericht onderzoek vanuit programma's zoals SALK, EFRO en Competitiviteit ter waarde van 16,5 miljoen (zie leestips onderaan).

Vermits de financiële middelen in Vlaanderen niet onuitputtelijk zijn (en bescheiden vergeleken met de meeste van onze buurlanden), is er gekozen voor specialisatie: vermogenselektronica & energieopslag, mechatronica & ontwerpmethodes, productieprocessen en mensgerichte systeemontwikkeling.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur: “De Vlaamse industrie is goed voor 80% van onze export en 80% van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen. Om een toekomst te hebben in Vlaanderen, zal onze industrie meer gespecialiseerd, meer innovatiegedreven en meer op de export en op de internationale groeimarkten gericht moeten zijn."

De bedoeling is alvast alle onderzoeksresultaten ter beschikking te stellen voor de hele maakindustrie, want 'vaak staan uiteenlopende bedrijven vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen'.

Open innovatie dus, iets wat voor commerciële bedrijven allerminst evident is. Maar toch: “Een zestigtal bedrijven heeft zich al geëngageerd om deel te nemen aan één of meerdere onderzoeksprogramma’s", liet Algemeen Directeur ir Dirk Torfs (ex-ABB) weten."En dankzij een totaalaanpak willen we bedrijven in Vlaanderen houden of uit het buitenland aantrekken.”

Tegen 2018 moeten bij Flanders’ Make meer dan 300 onderzoekers voltijds aan de slag zijn. 'Vanuit een gemeenschappelijke industriële onderzoeksagenda'.

Flanders’ Make heeft vestigingen in Lommel, Diepenbeek en Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.