Nieuwe Flanders’ Make moet Vlaamse maakindustrie ’boosten’

Bedrijfsnieuws 24/10/2014 8:32:29

Begin deze week woonden zowat 300 ‘believers’ de voorstelling van het nieuwe onderzoekscentrum Flanders’ Make bij. "Tegen 2018 moeten er meer dan 300 onderzoekers voltijds aan de slag zijn"

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – 'We ontwikkelen niet langer in gespreide slagorde'. Dat is de voornaamste boodschap die de tenoren van het nieuwe SOC Maakindustrie – SOC staat voor Strategisch OnderzoeksCentrum – de aanwezigen meegaven tijdens het officiële openingsevent van Flanders' Make in Lommel.

In dat nieuwe centrum bundelen de Vlaamse onderzoekscentra FMTC en Flanders' Drive en de vijf Vlaamse universiteiten hun krachten om samen te werken met hoogtechnologische bedrijven aan 'preconcurrentieel onderzoek en innovatie'.

Ook de financiering is intussen al een tijdje rond: de Vlaamse overheid komt vanaf 2014 jaarlijks met een basisfinanciering van 8,4 miljoen euro over de brug, gecombineerd met 'ad hoc' impulsen voor gericht onderzoek vanuit programma's zoals SALK, EFRO en Competitiviteit ter waarde van 16,5 miljoen (zie leestips onderaan).

Vermits de financiële middelen in Vlaanderen niet onuitputtelijk zijn (en bescheiden vergeleken met de meeste van onze buurlanden), is er gekozen voor specialisatie: vermogenselektronica & energieopslag, mechatronica & ontwerpmethodes, productieprocessen en mensgerichte systeemontwikkeling.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur: “De Vlaamse industrie is goed voor 80% van onze export en 80% van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen. Om een toekomst te hebben in Vlaanderen, zal onze industrie meer gespecialiseerd, meer innovatiegedreven en meer op de export en op de internationale groeimarkten gericht moeten zijn."

De bedoeling is alvast alle onderzoeksresultaten ter beschikking te stellen voor de hele maakindustrie, want 'vaak staan uiteenlopende bedrijven vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen'.

Open innovatie dus, iets wat voor commerciële bedrijven allerminst evident is. Maar toch: “Een zestigtal bedrijven heeft zich al geëngageerd om deel te nemen aan één of meerdere onderzoeksprogramma’s", liet Algemeen Directeur ir Dirk Torfs (ex-ABB) weten."En dankzij een totaalaanpak willen we bedrijven in Vlaanderen houden of uit het buitenland aantrekken.”

Tegen 2018 moeten bij Flanders’ Make meer dan 300 onderzoekers voltijds aan de slag zijn. 'Vanuit een gemeenschappelijke industriële onderzoeksagenda'.

Flanders’ Make heeft vestigingen in Lommel, Diepenbeek en Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel. << (Bert Belmans)

(foto: Flanders Make, vlnr: Leo Van de Loock van IWT, Geert Ostyn van Picanol, voorzitter Urbain Vandeurzen en algemeen directeur Dirk Torfs)

 Lees méér over:  maakindustrie   flanders' drive   fmtc   mechatronica  


Leestips:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kennametal introduceert nieuwe generatie tangentieel schouderfrezen - techniek

Kennametal kondigt haar nieuwe Mill 4-12KT aan, de volgende generatie tangentiële schouderfrezen, die hoogwaardige oppervlakken produceert voor bijna alle toepassingen in staal en gietijzer.

Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

Het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, ViTalent, komt op het Wetenschapspark in Niel en zou zijn deuren moeten openen in 2021.

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Onderzoekers van TU Eindhoven, DIFFER, Universiteit Twente en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend fluoride-laagje zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt.

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners