CE-markering & herziene productrichtlijnen

De recent gepubliceerde herzieningen van de CE-markeringsrichtlijnen bevorderen verdere harmonisatie, maar voeren ook nieuwe verplichtingen in voor fabrikanten, importeurs en distributeurs.

Trefwoorden: #Agoria, #CE-markering, #Marc Cumps, #richtlijnen, #technologiefederatie

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - "Als technologiefederatie verwelkomen wij deze herzieningen", aldus Marc Cumps van Agoria. "Europa wil zo oneerlijke concurrentie uitschakelen."

Meer dan 75% van de regels waaraan technische producten moeten voldoen, wordt door de Europese instellingen vastgelegd. Voor de Europese CE-markeringsrichtlijnen die betrekking hebben op het vrij verkeer van goederen, is 2014 het jaar waarin de implementatie van het nieuw wetgevend kader voor het verhandelen van producten (NLF – New Legislative Framework) op kruissnelheid kwam. Het in 2008 gepubliceerde NLF had tot doel om de wetgeving te harmoniseren, de accreditatieregels te verduidelijken en het markttoezicht te versterken.

In de eerste helft van 2014 werden diverse herziene productrichtlijnen gepubliceerd. Het toepassingsgebied van de richtlijnen, de essentiële eisen en de conformiteitsbeoordelingsprocedures werden inhoudelijk niet noemenswaardig gewijzigd, ook al is de formulering aangepast.

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de verplichtingen van de marktdeelnemers (fabrikanten, gemachtigden, importeurs, distributeurs), die werden afgestemd op het nieuw wetgevend kader voor het verhandelen van producten, en op de versterking van de markttoezichtsregels om consumenten en professionele gebruikers beter te beschermen.

Alle marktdeelnemers moeten passende maatregelen nemen om te waarborgen dat ze uitsluitend apparaten op de markt aanbieden die aan de richtlijnen voldoen. De verplichtingen voor iedere marktdeelnemer houden rekening met zijn rol in de toeleverings- en distributieketen.

De fabrikant, die op de hoogte is van de details van het ontwerp- en productieproces, is het best in staat om de conformiteitsbeoordelingsprocedure uit te voeren. Wanneer een marktdeelnemer apparaten onder zijn eigen naam of handelsmerk in de handel brengt of apparaten zodanig wijzigt dat de conformiteit met deze richtlijn in het gedrang kan komen, moet hij als fabrikant worden beschouwd en de verplichtingen van de fabrikant op zich nemen.

Er moet worden gewaarborgd dat apparaten die vanuit derde landen in de Unie in de handel komen, aan deze richtlijn voldoen, en met name dat de fabrikanten de conformiteitsbeoordelingsprocedures met betrekking tot deze apparaten juist hebben uitgevoerd.

Bijgevolg moeten importeurs erop toezien dat apparaten die ze in de handel brengen aan deze richtlijn voldoen en dat ze geen apparaten in de handel brengen die niet aan deze eisen voldoen of een risico inhouden. Importeurs zien erop toe dat er conformiteitsbeoordelingsprocedures zijn uitgevoerd en dat markering van apparaten en documenten die de fabrikanten opstellen, beschikbaar zijn voor de bevoegde nationale autoriteiten.

De distributeur biedt apparaten pas op de markt aan nadat ze door de fabrikant of de importeur in de handel zijn gebracht, en hij moet de nodige zorgvuldigheid betrachten om ervoor te zorgen dat de wijze waarop hij met de apparaten omgaat geen negatieve invloed heeft op de conformiteit van de apparaten.

Alle marktdeelnemers delen op verzoek aan de markttoezichtsautoriteiten mee welke marktdeelnemers hen een apparaat hebben geleverd en aan welke marktdeelnemers zij zelf een apparaat hebben geleverd. Dit tot tien jaar nadat de levering heeft plaatsgevonden (naspoorbaarheid).

De technologiefederatie Agoria verwelkomt deze herzieningen omdat door een versterkt toezicht op de notified bodies de kwaliteitsverschillen in de technische beoordelingen zouden moeten verdwijnen. Zuid-Europese notified bodies moeten dezelfde kwaliteit hanteren als West- en Noord-Europese.

Europa wil zo oneerlijke concurrentie uitschakelen en misbruiken te wijten aan onvoldoende toezicht, uitschakelen. Er rust natuurlijk ook een taak op de marktspelers om inbreuken te melden aan de toezichthoudende overheid. Agoria pleitte ervoor dat bij de herzieningen geen nieuwe eisen werden opgelegd vooraleer de bestaande regels door iedereen gerespecteerd werden.


(Marc Cumps, Senior Expert bij Agoria)