NextDent lanceert 3D printconcept voor tandtechnische laboratoria (+video)

Nederlands bedrijf ontwikkelt zelf biocompatibel materiaal voor 3D-printen in tandheelkunde. "We willen de ambachtelijke handarbeid in laboratoria vervangen door een hightech printproces"

Trefwoorden: #3d, #3d printer, #nextdent, #prothese, #rapidshape, #tandarts, #tandheelkunde, #tandtechnisch, #tno, #vertex

Lees verder

Techniek

( Foto: NextDent )

ENGINEERINGNET - Tandtechnische laboratoria die met hun tijd mee willen, kunnen voortaan beroep doen op het Nederlandse NextDent. Dat jonge bedrijf, in 2012 opgericht als zelfstandige business unit van Vertex-Global Holding bv (waartoe ook Vertex-Dental behoort), heeft een 'workflow' op punt gesteld om orthodontische en andere protheses, maar ook lepels, modellen, boormallen, tijdelijke kronen en bruggen op een 3D printer te produceren.

Chief Innovation Officer Rik Jacobs: “3D-printen is momenteel wereldwijd de snelst opkomende technologie en maakt ook in onze branche een indrukwekkende opmars door. Onze doelstelling is om wereldwijd voorop te lopen in zowel de productie van biocompatibele materialen voor 3D printing als op het gebied van digitaal workflow management."

De firma biedt zijn diensten naar eigen zeggen aan als 'servicecenter' voor de Benelux. In de praktijk betekent dit dat het tandlaboratoria en -technici een 3D printer in combinatie met een servicecontract aanbiedt.

"3D-printen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Laboratoria kunnen hiermee een veel groter volume aan en de handarbeid minimaliseren”, aldus NextDent. 'De klant wordt intensief getraind en begeleid en we zorgen ook voor de installatie en de kalibratie."

De workflow zelf is op punt gesteld in overleg met de Duitse printerleverancier RapidShape en het Nederlandse TNO in Eindhoven. Met als resultaat dat de printer zeer snel en nauwkeurig is, met een uitstekende afstemming van printer en materiaal. De printbare grondstof is biocompatibel en werd speciaal ontwikkeld door NextDent.

Het is overigens mogelijk om met diverse materialen voor verschillende toepassingen te printen. Daarbij is het te printen materiaal naar verluidt heel eenvoudig en snel te verwisselen.

Het hele concept staat of valt uiteraard met de snelheid en de nauwkeurigheid van de 3D printer. Die kunt u zelf beoordelen: het bedrijf staat volgende maand op de vakbeurs Dentex in Brussels Expo (van 18 t/m 20 september 2014)


ACHTERGROND
De tandheelkunde is een beloftevol toepassingsgebied van – professionele – 3D-printers. Laboratoria en tandtechnici besteden het fabriceren van prothesen en hulpstukken vaak uit, of maken ze zelf op de traditionele, ambachtelijke manier: met de hand. "Wij willen de ambachtelijke prothetische tandtechniek naar een hightech werkomgeving transformeren", claimt NextDent.