Smartphone app spoort hartritmestoornissen op

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost Limburg ontwikkelden een app die hartritmestoornissen moet opsporen. Ze wonnen daarvoor ook al een prijs van Bayer Healthcare.

Trefwoorden: #app, #hartritme, #hartritmestoornis, #student, #uhasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De applicatie die via de smartphone hartritmestoornissen moet opsporen leverde student-onderzoekers Frederic Lenaerts (biomedische wetenschappen) en Lenn Drijkoningen (industrieel ingenieur) al een prijs van Bayer Healthcare ter waarde van 50.000 euro op. Ze mogen de app op het Bayer-hoofdkwartier in Berlijn nu verder op punt gaan stellen.

In de afgelopen acht maanden werkten ze aan een applicatie om hartritmestoornissen via de smartphone op te sporen. De Cardimoni-app werkt zeer eenvoudig: de patiënt legt zijn of haar vinger op de camera van de smartphone, waardoor de hartslag gedetecteerd kan worden. Die gegevens worden dan in real-time doorgestuurd naar een arts of verpleegkundige van het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL). Op die manier kunnen cardiologen ingrijpen wanneer er onregelmatigheden vastgesteld worden.

Voorkamerfibrillatie – een stoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen – is de meest voorkomende hartritmestoornis, verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters, en wordt frequenter met het ouder worden. Vanaf een leeftijd van 40 jaar is het risico 1 op 4. Het aantal patiënten met voorkamerfibrillatie in België wordt geschat op 150.000 – een cijfer dat tegen 2050 wellicht zal verdubbelen.

De kracht van de Cardimoni-app schuilt vooral in het feit dat er sneller een diagnose kan gesteld worden buiten de ziekenhuismuren of artsenpraktijk. Patiënten hebben een eenvoudig toestel steeds bij de hand en kunnen een meting uitvoeren wanneer ze wensen. Artsen kunnen, bij afwijkingen, de patiënt contacteren voor verder onderzoek of het aanpassen van de medicatie.

“Het unieke aan deze smartphone-applicatie is dat deze ontwikkeld werd vanuit een multidisciplinaire omgeving. Door studenten van verschillende achtergronden samen te zetten en te laten werken rond een klinisch probleem, worden er zeer efficiënte oplossingen gevonden”, zegt Dr. Lars Grieten (ZOL/UHasselt). “Binnen het ZOL konden Frederic en Lenn samenwerken en interageren met artsen, zorgverleners en patiënten, waardoor ze in staat waren om zeer snel ontwikkelingen uit te voeren en te testen.”

Van Cardimoni bestaat vandaag enkel de Android-versie; de Windows-versie is bijna volledig. De volgende stap is de overschakeling naar het iOS-platform van Apple.


(Saskia Van Hoyweghen)