Norbord Genk investeert 16 miljoen euro in duurzame productieverhoging OSB

Producent van OSB-platen Norbord gaat 16 miljoen euro investeren om productiecapaciteit van plant in Genk duurzaam op te drijven van 360.000 naar 400.000m³ per jaar. Met extra tewerkstelling.

Trefwoorden: #genk, #geurbestrijding, #geurreductie, #investering, #milieuvergunning, #norbord, #osb, #ovam, #productie, #reclyclage

Lees verder

Nieuws

( Foto: Norbord )

ENGINEERINGNET.BE – De Norbord-vestiging in Genk wil zijn OSB-productiecapaciteit verhogen. Dat wil het bedrijf doen binnen dezelfde infrastructuur en de huidige milieuvoorwaarden, met een budget van 16 miljoen euro en dit gespreid over 3 jaar.

De beoogde uitbreiding wordt er alvast één die gerealiseerd wordt door een verhoogde efficiënte van de bestaande productielijn en het inzetten van alternatieve en innovatieve productiewijzen.

Het bedrijf gelooft hierbij naar eigen zeggen 'sterk in het inzetten van recyclagehout en terpeenarm hout welke eveneens als potentiële geurreductiemaatregelen in het geurbeheersplan zijn opgenomen'. Via de vergunning – waarvan de aanvraag begin juli volledig en ontvankelijk verklaard - is het bedrijf gehouden aan de uitvoering van dit plan.

Uit een mededeling: 'De wereldwijde afzet vormt momenteel een belangrijke opportuniteit. Om bij de stijgende kostprijs van het rondhout rendabel te kunnen blijven, is echter een hogere productie noodzakelijk. Dit zal niet alleen de competitiviteit van onze site in Genk versterken, het betekent ook nieuwe kansen op vlak van tewerkstelling'.

Nog steeds volgens de ondernemen heeft de fabriek in Genk de investering te danken aan de geleidelijk toegenomen productie sinds de overname in 2004: 'Hierdoor werden ook middelen gegenereerd om te investeren in maatregelen die de impact naar mens en milieu zo beperkt mogelijk moeten houden'.

Het bedrijf heeft alvast een werkgroep ‘alternatieve productietechnieken’ in het leven geroepen en werkt de site in Genk samen met OVAM rond het beleidsplan voor biomassareststromen.


ACHTERGROND
De Norbord-groep, met hoofdkantoor in het Canadese Toronto, is één van de grootste producenten van OSB in de wereld. Het bedrijf telt 15 productie-eenheden en stelt in totaal 2.000 mensen tewerk. 125 daarvan gaan dagelijks aan de slag in de vestiging in Genk voor de productie van SterlingOSB-Zero-bouwplaten. Deze bouwplaten worden vanuit Genk verdeeld over heel Europa.