Spectaculair tanktransport over Antwerpse Scheldelaan naar raffinaderij

Geldof liet voorbije weekend opnieuw van zich spreken: het bedrijf transporteerde een volledig afgewerkte tank van 16 meter breed en 12 meter hoog over de Antwerpse Scheldelaan.

Trefwoorden: #adpo, #chemie, #engicon, #engineering, #Mestdag, #of, #petrochemie, #petrochemisch, #raffinaderij, #scheldelaan, #tank

Lees verder

Nieuws

( Foto: Geldof )

ENGINEERINGNET.BE – Het voorbije weekend slaagde metaalconstructeur Engicon (Geldof) erin een volledig afgewerkte tank uit één stuk - 16 meter breed en 12 meter hoog - over de spoorweg en de middenberm vanaf het Industriedok in Antwerpen naar zijn eindbestemming op de site van de nabijgelegen raffinaderij van Total te transporteren.

“Onze opdrachtgever zocht een leverancier die hun 'single point of contact' kon zijn voor de bouw, het transport en de montage van twee afgewerkte tanks op hun site. Het was de grootste tankdiameter ooit voor onze klant, en hun interne specialisten dachten dat het onmogelijk zou zijn om beide tanks in één geheel aan te leveren", vertelt Xavier Mestdag, Bestuurder bij Geldof.

"Uiteindelijk vonden we een oplossing door de grootste tank over de Scheldelaan naar de werf te brengen. De nabijheid van onze shops was een grote troef bij dit project. Bij levering konden we de tanks meteen op de funderingen plaatsen met minimale afwerking op de site."

De tanks werden per ponton naar de Haven van Antwerpen gebracht. Van daaruit moesten ze nog 100 meter overbruggen tot aan de raffinaderij.

Voor de grootste tank bracht het transport over de Scheldelaan heel wat uitdagingen met zich mee. De weg werd volledig afgesloten voor het verkeer, het spoorverkeer werd stilgelegd en bovendien moest men heel wat ondergrondse leidingen overbruggen met verstevigingen.

In totaal moest er naar verluidt goedkeuring aan niet minder dan 15 partijen worden gevraagd om het transport mogelijk te maken.


ACHTERGROND
Een tank 'gebruiksklaar' afleveren is een stuk veiliger dan ze in situ op de site van een raffinaderij te bouwen. Er is daar weinig plaats, en het gaat om een omgeving waar allerlei chemicaliën aanwezig zijn die voor het nodige explosiegevaar zorgen. Bovendien kunnen zo de tankconstructie en de civiele werken - zoals het gieten van de fundamenten - in parallel gebeuren, wat veel tijd bespaart. "We halveerden de doorlooptijd", claimt Geldof.