Ingenieur Dirk Torfs van ABB komt aan hoofd van SOC Maakindustrie

Huidig Division Manager ir Dirk Torfs van ABB neemt operationele leiding op zich van nieuwe Vlaamse onderzoekscentrum SOC Maakindustrie. De 'sense of urgency' is - terecht - groot.

Trefwoorden: #agoria, #flanders drive, #fmtc, #industrie 4.0, #maakindustrie, #sirris, #smart, #smart factory, #soc, #soc maakindustrie, #techniek, #technologie, #torfs

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders' Drive, Dirk Torfs )

ENGINEERINGNET.BE - De Raad van Bestuur van SOC Maakindustrie, het nieuwe strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Vlaanderen, heeft Dirk Torfs aangesteld als Algemeen Directeur.

De oprichting van het nieuwe SOC ('Strategisch OnderzoeksCentrum') vloeit voort uit de aanbevelingen in het zogenaamde SALK-rapport voor Limburg. Na dit werkstuk gingen een aantal partijen uit de overheid, industrie, de universiteiten en de onderzoekscentra Siris, Flanders’ DRIVE en FMTC aan tafel zitten om te overleggen hoe ze hun R&D-inspanningen op elkaar konden afstemmen. Met als doel: de internationale concurrentiekracht van de Vlaamse maakindustrie strategisch te versterken.

Om aanspraak te kunnen maken op de broodnodige overheidsfinanciering, werd een SOC Maakindustrie gecreëerd. De officiële erkenning door de toenmalige Vlaamse Regering kwam er op 9 mei. Het startschot voor de operationele werking volgde op 1 juni, met de goedkeuring van vijf onderzoeksprojecten en de start van workshops met de bedrijven om samen de inhoudelijke focus te bepalen.

Het nieuwe SOC neemt een vliegende start op basis van de bestaande onderzoeksinfrastructuur van FMTC en Flanders' Drive en heeft al van bij de start vestigingen in Lommel, Diepenbeek en Leuven en bij de vijf Vlaamse universiteiten.

Er is overigens geen tijd te verliezen, want alle ons omringende landen hebben - met de hulp van hun overheden - al een hele reeks eigen initiatieven rond 'smart manufacturing' of varianten daarvan gelanceerd (zie leestips onderaan). In de VS lanceerde de industrie zijn initiatief, de 'Manufacturing Leadership Coalition', zelfs al vier jaar geleden, in 2010.

Duitsland heeft zijn Industrie 4.0 (gestart in 2011) naast een hele reeks kleinere projecten waaronder SmartFactory. Op de laatste Hannover Messe pakten de Nederlanders van hun kant groots uit met hun 'Smart Industry'-ontwikkelingen. Vooral Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van techfederatie FME (de tegenhanger van het Belgische Agoria), lijkt een bezielende rol te spelen (zie leestips onderaan).

Met Torfs, een Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen, trekt het centrum nu dus een ervaren en in maakprocessen beslagen ingenieur als manager aan. Hij treedt op 15 september in dienst.

Torfs bekleedt momenteel nog de functie van Division Manager Discrete Automation and Motion bij het engineeringconcern ABB. Daarnaast is hij Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA-programma van de Flanders Business School en voorzitter van Agoria's bedrijfsgroep Industrial Automation.

“Ik ben ervan overtuigd dat hij over de geschikte achtergrond en ervaring beschikt om de beoogde community van meer dan 300 onderzoekers samen te brengen”, stelt bestuurslid Koenraad Debackere, Gedelegeerd Bestuurder van KULeuven Research & Development.


ACHTERGROND
De maakindustrie biedt in Vlaanderen direct werk aan ongeveer 200.000 mensen in 5.700 bedrijven, actief in ondermeer de voertuig- en de machinebouwindustrie alsook in andere hoogtechnologische productieomgevingen.