Leidinggevende rol bij CERN voor Petra Van Mulders

Dr. Petra Van Mulders, FWO post-doc aan de Vrije Universiteit Brussel, werd geselecteerd om aan het CERN een internationale groep van ongeveer 80 wetenschappers te leiden.

Trefwoorden: #Brout-Englert-Higgs deeltje, #CERN, #CMS experiment, #Petra Van Mulders, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Ze zal de leiding hebben over een internationale groep wetenschappers, die meewerken aan het CMS experiment te CERN waarmee in 2012 het fameuze Brout-Englert-Higgs deeltje ontdekt werd.

Van Mulders zal als een van de jongste leidinggevenden ooit in dergelijke prestigieuze posities het voortouw nemen om zogenaamde b-quarks te identificeren in de deeltjesbotsingen.

Dit is cruciaal om onder andere de eigenschappen van het recent ontdekte en bejubelde Brout-Englert-Higgs deeltje te bepalen. Het experiment start opnieuw in april 2015 bij de hoogste energieën ooit, en het team zal de weg voorbereiden naar nieuwe ontdekkingen.


ACHTERGROND
De 29-jarige Petra Van Mulders werd geboren op 23 december 1984. In 2006 haalde zij een master fysica aan de VUB. Nadien begon ze aan haar doctoraat aan het CMS experiment te CERN gesteund door een 'Strategic Basic Research' IWT beurs. In juni 2010 behaalde ze de PhD titel behaald aan de VUB en UA.

Na een korte onderbreking voor moederschapsverlof ontwikkelde de jonge academica een innovatieve methode om te zoeken naar nieuwe quarks. Dat resulteerde in de sterkste limieten ter wereld op het bestaan van dergelijke quarks.