Hoezo? Geen big Data project voor onderhoud? - column

Columns & Blogs 2/07/2014 9:52:50

De Amerikaanse supermarktketen Walmart verwerkt 1 miljoen transacties per uur. Dat zijn nog eens veel gegevens! Maar... geen enkel project dat met onderhoud te maken heeft!

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Eind vorig jaar was ik aanwezig bij de geboorte van het Data Science Centre in Eindhoven.

Lezingen en bijdragen van eminente wetenschappers van over de hele wereld. Wiskundigen vooral, maar ook gedragswetenschappers, visualisatie-experts, en onderwijsdeskundigen. Waar ging het over? Simpel gezegd: 'hoe zet je een grote hoeveelheid beschikbare gegevens om in informatie waar je iets mee kunt?'

Er was ook een expositie van zo’n 20 projecten die wetenschap en bedrijfsleven met elkaar verbinden. De projecten gingen vooral over marketing & sales, maar ook over productiebeheersing, forensics, terrorismebestrijding, ziekenhuisplanning, en verkeersgeleiding.

Geen onderhoudsproject
Toen kwam de schok: er was geen enkel project dat met onderhoud had te maken. Hoe kon dat nou,want onderhoud is toch heel belangrijk? En ik had veel recente artikelen gelezen over het belang van Big Data voor Maintenance!

Ik heb het een paar sprekers gevraagd: 'waarom geen projecten over onderhoud?' Hun antwoord: 'Onderhoud? Is daarvoor dan een business case? Want dan ben je welkom om eens van gedachten te wisselen!'

Met weemoed dacht ik toen terug aan 15 jaar geleden. Ik was verantwoordelijk voor een Maintenance R&D-programma. In mijn wereldwijde speurtocht naar kansrijke innovaties maakte ik kennis met zes Duitse collega’s, allen gedoctoreerde wiskundigen.

Zij deden aan data-mining, zoals dat toen nog in goed Duits genoemd werd. Wat zij deden was nogal knap. Een bedrijf had een probleem, onze wiskundigen analyseerden de beschikbare gegevens, en kwamen na veel inspanning met een oplossing die zo’n bedrijf jaarlijks vele miljoenen opleverde.

Gegevensanalyse
Dat analyseren van gegevens moet u niet onderschatten. En ik heb het nu niet over het bouwen en doorrekenen van gecompliceerde modellen. Mijn geleerde vrienden haalden namelijk niet alleen data uit de beschikbare geautomatiseerde systemen.

Neen, ze groeven ook in handgeschreven documenten naar materiaal. Hetgeen onder meer tot een anecdote leidde om aan te tonen dat er vaak wel data zijn, maar dat ze niet altijd juist zijn of verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd.

Een van onze wiskundigen had namelijk ooit twee handgeschreven turfjes (//) aangezien voor het getal 11. Misschien geen ramp, gezien de miljoenen data waarover ze beschikten. Maar voor een wiskundige, opgevoed in de traditie van spreekwoordelijke Duitse degelijkheid, was het toch even slikken.

Om een lang verhaal kort te maken: deze mensen hadden vooral opdrachten voor productieprocessen. En ik was heel enthousiast en droomde over de mogelijkheden om een echte onderhoudsinnovatie te lanceren. Gezamenlijk konden we voor onderhoud ook veel toepassingen verzinnen. Maar er was toen domweg geen enkele business case mee te maken. En het ging in 1999 dus over, tot mijn grote frustratie.

Nooit opgeven
Een droom moet je nooit opgeven. Ik geloof nog steeds dat beter en minder onderhoud mogelijk is als we meer kunnen doen met beschikbare gegevens. En er worden steeds meer gegevens bijgehouden die ook belangrijk zijn voor onderhoud. De eerste resultaten zijn er.

Voor mining equipment bijvoorbeeld. De business cases zijn nu nog vooral te vinden in het onderhoud van grote aantallen, min of meer identieke machines (compressoren, gasturbines, graafwerktuigen, lokomotieven, e.d.).

Maar ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkelingen nu snel zullen gaan, en dat ook data-analyse voor unieke, specifieke installaties financieel interessant zal worden. Mits we als onderhoudsdeskundigen aansluiting zoeken bij data scientists. Ik doe in elk geval mee, want ik wil dat mijn droom van 15 jaar geleden alsnog werkelijkheid wordt.

En ik wil daar bij zijn. Binnenkort ga ik er dus over spreken met mensen van het Data Science Centre. Het zou mooi zijn als ik deze keer niet alleen hoef te gaan. <<

Eric Rensen, BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhouds-management, asset management en productiviteits-verhoging.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners