Hoezo? Geen big Data project voor onderhoud? - column

Columns & Blogs 2/07/2014 9:52:50

De Amerikaanse supermarktketen Walmart verwerkt 1 miljoen transacties per uur. Dat zijn nog eens veel gegevens! Maar... geen enkel project dat met onderhoud te maken heeft!

Lees hieronder verder   
Verwant

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Eind vorig jaar was ik aanwezig bij de geboorte van het Data Science Centre in Eindhoven.

Lezingen en bijdragen van eminente wetenschappers van over de hele wereld. Wiskundigen vooral, maar ook gedragswetenschappers, visualisatie-experts, en onderwijsdeskundigen. Waar ging het over? Simpel gezegd: 'hoe zet je een grote hoeveelheid beschikbare gegevens om in informatie waar je iets mee kunt?'

Er was ook een expositie van zo’n 20 projecten die wetenschap en bedrijfsleven met elkaar verbinden. De projecten gingen vooral over marketing & sales, maar ook over productiebeheersing, forensics, terrorismebestrijding, ziekenhuisplanning, en verkeersgeleiding.

Geen onderhoudsproject
Toen kwam de schok: er was geen enkel project dat met onderhoud had te maken. Hoe kon dat nou,want onderhoud is toch heel belangrijk? En ik had veel recente artikelen gelezen over het belang van Big Data voor Maintenance!

Ik heb het een paar sprekers gevraagd: 'waarom geen projecten over onderhoud?' Hun antwoord: 'Onderhoud? Is daarvoor dan een business case? Want dan ben je welkom om eens van gedachten te wisselen!'

Met weemoed dacht ik toen terug aan 15 jaar geleden. Ik was verantwoordelijk voor een Maintenance R&D-programma. In mijn wereldwijde speurtocht naar kansrijke innovaties maakte ik kennis met zes Duitse collega’s, allen gedoctoreerde wiskundigen.

Zij deden aan data-mining, zoals dat toen nog in goed Duits genoemd werd. Wat zij deden was nogal knap. Een bedrijf had een probleem, onze wiskundigen analyseerden de beschikbare gegevens, en kwamen na veel inspanning met een oplossing die zo’n bedrijf jaarlijks vele miljoenen opleverde.

Gegevensanalyse
Dat analyseren van gegevens moet u niet onderschatten. En ik heb het nu niet over het bouwen en doorrekenen van gecompliceerde modellen. Mijn geleerde vrienden haalden namelijk niet alleen data uit de beschikbare geautomatiseerde systemen.

Neen, ze groeven ook in handgeschreven documenten naar materiaal. Hetgeen onder meer tot een anecdote leidde om aan te tonen dat er vaak wel data zijn, maar dat ze niet altijd juist zijn of verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd.

Een van onze wiskundigen had namelijk ooit twee handgeschreven turfjes (//) aangezien voor het getal 11. Misschien geen ramp, gezien de miljoenen data waarover ze beschikten. Maar voor een wiskundige, opgevoed in de traditie van spreekwoordelijke Duitse degelijkheid, was het toch even slikken.

Om een lang verhaal kort te maken: deze mensen hadden vooral opdrachten voor productieprocessen. En ik was heel enthousiast en droomde over de mogelijkheden om een echte onderhoudsinnovatie te lanceren. Gezamenlijk konden we voor onderhoud ook veel toepassingen verzinnen. Maar er was toen domweg geen enkele business case mee te maken. En het ging in 1999 dus over, tot mijn grote frustratie.

Nooit opgeven
Een droom moet je nooit opgeven. Ik geloof nog steeds dat beter en minder onderhoud mogelijk is als we meer kunnen doen met beschikbare gegevens. En er worden steeds meer gegevens bijgehouden die ook belangrijk zijn voor onderhoud. De eerste resultaten zijn er.

Voor mining equipment bijvoorbeeld. De business cases zijn nu nog vooral te vinden in het onderhoud van grote aantallen, min of meer identieke machines (compressoren, gasturbines, graafwerktuigen, lokomotieven, e.d.).

Maar ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkelingen nu snel zullen gaan, en dat ook data-analyse voor unieke, specifieke installaties financieel interessant zal worden. Mits we als onderhoudsdeskundigen aansluiting zoeken bij data scientists. Ik doe in elk geval mee, want ik wil dat mijn droom van 15 jaar geleden alsnog werkelijkheid wordt.

En ik wil daar bij zijn. Binnenkort ga ik er dus over spreken met mensen van het Data Science Centre. Het zou mooi zijn als ik deze keer niet alleen hoef te gaan. <<

Eric Rensen, BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhouds-management, asset management en productiviteits-verhoging.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners