Hoezo? Geen big Data project voor onderhoud? - column

Columns & Blogs 2/07/2014 9:52:50

De Amerikaanse supermarktketen Walmart verwerkt 1 miljoen transacties per uur. Dat zijn nog eens veel gegevens! Maar... geen enkel project dat met onderhoud te maken heeft!

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Eind vorig jaar was ik aanwezig bij de geboorte van het Data Science Centre in Eindhoven.

Lezingen en bijdragen van eminente wetenschappers van over de hele wereld. Wiskundigen vooral, maar ook gedragswetenschappers, visualisatie-experts, en onderwijsdeskundigen. Waar ging het over? Simpel gezegd: 'hoe zet je een grote hoeveelheid beschikbare gegevens om in informatie waar je iets mee kunt?'

Er was ook een expositie van zo’n 20 projecten die wetenschap en bedrijfsleven met elkaar verbinden. De projecten gingen vooral over marketing & sales, maar ook over productiebeheersing, forensics, terrorismebestrijding, ziekenhuisplanning, en verkeersgeleiding.

Geen onderhoudsproject
Toen kwam de schok: er was geen enkel project dat met onderhoud had te maken. Hoe kon dat nou,want onderhoud is toch heel belangrijk? En ik had veel recente artikelen gelezen over het belang van Big Data voor Maintenance!

Ik heb het een paar sprekers gevraagd: 'waarom geen projecten over onderhoud?' Hun antwoord: 'Onderhoud? Is daarvoor dan een business case? Want dan ben je welkom om eens van gedachten te wisselen!'

Met weemoed dacht ik toen terug aan 15 jaar geleden. Ik was verantwoordelijk voor een Maintenance R&D-programma. In mijn wereldwijde speurtocht naar kansrijke innovaties maakte ik kennis met zes Duitse collega’s, allen gedoctoreerde wiskundigen.

Zij deden aan data-mining, zoals dat toen nog in goed Duits genoemd werd. Wat zij deden was nogal knap. Een bedrijf had een probleem, onze wiskundigen analyseerden de beschikbare gegevens, en kwamen na veel inspanning met een oplossing die zo’n bedrijf jaarlijks vele miljoenen opleverde.

Gegevensanalyse
Dat analyseren van gegevens moet u niet onderschatten. En ik heb het nu niet over het bouwen en doorrekenen van gecompliceerde modellen. Mijn geleerde vrienden haalden namelijk niet alleen data uit de beschikbare geautomatiseerde systemen.

Neen, ze groeven ook in handgeschreven documenten naar materiaal. Hetgeen onder meer tot een anecdote leidde om aan te tonen dat er vaak wel data zijn, maar dat ze niet altijd juist zijn of verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd.

Een van onze wiskundigen had namelijk ooit twee handgeschreven turfjes (//) aangezien voor het getal 11. Misschien geen ramp, gezien de miljoenen data waarover ze beschikten. Maar voor een wiskundige, opgevoed in de traditie van spreekwoordelijke Duitse degelijkheid, was het toch even slikken.

Om een lang verhaal kort te maken: deze mensen hadden vooral opdrachten voor productieprocessen. En ik was heel enthousiast en droomde over de mogelijkheden om een echte onderhoudsinnovatie te lanceren. Gezamenlijk konden we voor onderhoud ook veel toepassingen verzinnen. Maar er was toen domweg geen enkele business case mee te maken. En het ging in 1999 dus over, tot mijn grote frustratie.

Nooit opgeven
Een droom moet je nooit opgeven. Ik geloof nog steeds dat beter en minder onderhoud mogelijk is als we meer kunnen doen met beschikbare gegevens. En er worden steeds meer gegevens bijgehouden die ook belangrijk zijn voor onderhoud. De eerste resultaten zijn er.

Voor mining equipment bijvoorbeeld. De business cases zijn nu nog vooral te vinden in het onderhoud van grote aantallen, min of meer identieke machines (compressoren, gasturbines, graafwerktuigen, lokomotieven, e.d.).

Maar ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkelingen nu snel zullen gaan, en dat ook data-analyse voor unieke, specifieke installaties financieel interessant zal worden. Mits we als onderhoudsdeskundigen aansluiting zoeken bij data scientists. Ik doe in elk geval mee, want ik wil dat mijn droom van 15 jaar geleden alsnog werkelijkheid wordt.

En ik wil daar bij zijn. Binnenkort ga ik er dus over spreken met mensen van het Data Science Centre. Het zou mooi zijn als ik deze keer niet alleen hoef te gaan. <<

Eric Rensen, BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhouds-management, asset management en productiviteits-verhoging.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners