Over aansprakelijkheid van aannemers & installateurs - column

Columns & Blogs 23/06/2014 11:03:42

Het uitsluiten van zijn aansprakelijkheid is in onze huidige maatschappij vaak aan de orde.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/2) “Cobot bezorgt onze werknemers meer controle over hun werk” - artikel

(18/2) Energieopbrengst van tweezijdige PV-systemen nauwkeurig berekenen

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Stel dat u beroep doet op een gespecialiseerd installateur, maar al snel blijkt dat deze het niet zo nauw neemt met de juiste wettelijke regels met betrekking tot zijn installatie.

Wat dan indien er zich in dergelijke omstandigheden een ongeluk voordoet? Is de installateur dan aansprakelijk? En wat indien de installateur zijn klant een document laat tekenen waarin hij afstand doet van zijn aansprakelijkheid?

Bij het toebrengen van schade is het steeds de vraag wie aansprakelijk moet gesteld worden. Bovendien kunnen we binnen onze wetgeving niet alleen spreken van de 'burgerlijke aansprakelijkheid', maar eveneens van de 'strafrechtelijke' aansprakelijkheid.

De 'strafrechtelijke aansprakelijkheid' houdt in dat men een overtreding begaat die door onze Strafwet wordt beboet! Bij de burgerlijke aansprakelijkheid brengt men wel schade toe, maar er wordt dan geen inbreuk gepleegd op ons Strafwetboek.

Een installateur kan strafrechtelijk vervolgd worden. Dit kan gebeuren op twee manieren: ofwel door het Parket ofwel door het slachtoffer (of zijn nabestaanden). De mogelijkheid bestaat dat de installateur een schadevergoeding moet betalen. Het slachtoffer van een misdrijf heeft de mogelijkheid om, indien hij schade heeft geleden, deze terug te vorderen via de strafrechter door zich 'burgerlijke partij' te stellen.

Wenst het slachtoffer zijn schade vergoed te zien, dan zal hij er wel toe gehouden zijn om deze te bewijzen. Om herstel te krijgen van de schade die hij oploopt, zal het slachtoffer een 'burgerlijke vordering' moeten instellen. Dit kan hij zowel voor de strafrechtbank doen als voor de burgerlijke rechtbank.

Schade recupereren?
Wordt een installateur toch niet strafrechtelijk vervolgd, dan kan het slachtoffer nog steeds beslissen om zijn schade te recupereren via de burgerlijke rechtbank. Hiertoe moet er eerst een daad verricht worden door een installateur waardoor er schade ontstaat voor het slachtoffer.

Er moet ook sprake zijn van een oorzakelijk verband tussen de fout van de installateur en de schade die erdoor ontstaat. Dit betekent dat indien de installateur geen fout zou hebben gemaakt, er ook geen schade zou ontstaan zijn.

We merken dat er bij het ontstaan van een schadegeval ook nagegaan kan worden of de installateur geen 'beroepsfout' heeft gemaakt! Een installateur stelt zijn vaardigheden, kennis en ervaringen beroepsmatig ter beschikking van zijn klanten. Indien er tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden een fout wordt gemaakt, dan kan er sprake zijn van een 'beroepsfout'.

Een 'beroepsbeoefenaar' dient zich te gedragen naar de 'algemene zorgvuldigheidsnormen'. Er moet steeds nagegaan worden hoe een normaal, voorzichtig en redelijke installateur zich in dezelfde feitelijke omstandigheden zou gedragen. Tot deze algemene zorgvuldigheidsnormen behoren bijvoorbeeld de voorwaarden om het beroep uit te oefenen, of de verplichting om de nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied bij te houden.

Aansprakelijkheid uitsluiten?
Wat nu indien de installateur zich van zijn aansprakelijkheid probeert te ontdoen door zijn klant hiertoe een document te laten tekenen?

De laatste tijd worden meer en meer dergelijke 'aansprakelijkheidsbedingen' tot stand gebracht tussen contracterende partijen. Dit is een clausule waarbij men zich van zijn aansprakelijkheid kan ontdoen of ze kan beperken.

Op zich zijn deze clausules geldig omdat partijen over een zekere contractuele vrijheid beschikken. Zij kunnen dus overeenkomen wat ze willen. Zo is een contractuele uitsluiting van de aansprakelijkheid voor eigen schuld en zelfs voor grove fout, in beginsel geldig. Maar voor wat betreft aannemers: zij kunnen zich niet van hun strafrechtelijke aansprakelijkheid ontdoen. Dit wordt hen door de wet verboden!

Dit houdt dus in dat indien een aannemer zich niet houdt aan de wettelijke voorschriften tijdens een installatie en hij hierdoor een overtreding of misdrijf begaat, hij zich van deze strafrechtelijke aansprakelijkheid niet zal kunnen ontdoen, zelfs al bestaat er hierover een schriftelijk document. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Snelle installatie van Rockwell Automation / Allen Bradley PLC’s - techniek

Na een succesvolle introductie van de complete range ServoStep geïntegreerde motoren, geeft JVL, vertegenwoordigd door Rotero uit Mechelen, nu de eerste ‘Add-On’ instructies vrij.

21 miljoen euro voor nieuwe productielijn Janssen Pharmaceutica

Naast productielijnen in Puerto Rico en Italië investeerde het bedrijf ook 21 miljoen euro in de bouw van een nieuwe productielijn op de Janssen Campus in Beerse.

Umicore gaat batterijcellen uit Formule E recycleren

Het ABB FIA Formula E Championship gaat samenwerken met Umicore voor de recyclage van de lithium-ionbatterijen en -cellen die in de afgelopen elektrische straatraces werden gebruikt.

Restalcohol omgezet tot biobrandstof

Het brouwen van steeds meer alcoholvrije bieren, betekent ook meer restalcohol. De alcohol die na de fermentatie uit de bieren wordt gehaald, werd tot nu toe gewoon gezien als restafval.

“Cobot bezorgt onze werknemers meer controle over hun werk” - artikel

Eén van de ‘early adopters’ van de cobot is Mariasteen uit Gits, één van de grootste maatwerkbedrijven van ons land. Seriegroottes verkleinen en de complexiteit neemt toe.

Indumation 2019 kan uitstekende cijfers voorleggen

De 5de editie van Indumation, die liep van 6-8 februari in Kortrijk Xpo, kon 10.414 bezoekers verwelkomen. Daarnaast was er een recordaantal exposanten en groeide de vakbeurs in oppervlakte.

Aangepaste kennis nodig in logistiek sector door digitalisering - column

Digitalisering en robotisering veroorzaken een omwenteling in de logistiek en hebben een effect op de gevraagde vaardigheden van professionals. Logistiek wordt ook steeds belangrijker.

Nieuwe versie van de Uniflex krimppers S 7 - techniek

De HM 10, nu de S 7 genoemd, staat al sinds 1972 in de reeks Uniflex-producten. Met zijn glijlagertechnologie heeft de S 7 veel voordelen voor de huidige industriële slangwerkplaatsen.

Nieuwe Benelux vestiging voor BLM Group

Met de oprichting van BLM Group Benelux heeft BLM Group (wereldwijde partner voor de buisbewerkings-industrie) een eigen verkoop- en servicevestiging voor de Benelux in gebruik genomen. Dit zijn de adresgegevens van deze nieuwe vestiging: Doornhoek 3776, NL-5465 TA Veghel, tel: +31 (0) 413 745 040, email: mail@blmgroup.nl >>

Partners