Over aansprakelijkheid van aannemers & installateurs - column

Columns & Blogs 23/06/2014 11:03:42

Het uitsluiten van zijn aansprakelijkheid is in onze huidige maatschappij vaak aan de orde.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Stel dat u beroep doet op een gespecialiseerd installateur, maar al snel blijkt dat deze het niet zo nauw neemt met de juiste wettelijke regels met betrekking tot zijn installatie.

Wat dan indien er zich in dergelijke omstandigheden een ongeluk voordoet? Is de installateur dan aansprakelijk? En wat indien de installateur zijn klant een document laat tekenen waarin hij afstand doet van zijn aansprakelijkheid?

Bij het toebrengen van schade is het steeds de vraag wie aansprakelijk moet gesteld worden. Bovendien kunnen we binnen onze wetgeving niet alleen spreken van de 'burgerlijke aansprakelijkheid', maar eveneens van de 'strafrechtelijke' aansprakelijkheid.

De 'strafrechtelijke aansprakelijkheid' houdt in dat men een overtreding begaat die door onze Strafwet wordt beboet! Bij de burgerlijke aansprakelijkheid brengt men wel schade toe, maar er wordt dan geen inbreuk gepleegd op ons Strafwetboek.

Een installateur kan strafrechtelijk vervolgd worden. Dit kan gebeuren op twee manieren: ofwel door het Parket ofwel door het slachtoffer (of zijn nabestaanden). De mogelijkheid bestaat dat de installateur een schadevergoeding moet betalen. Het slachtoffer van een misdrijf heeft de mogelijkheid om, indien hij schade heeft geleden, deze terug te vorderen via de strafrechter door zich 'burgerlijke partij' te stellen.

Wenst het slachtoffer zijn schade vergoed te zien, dan zal hij er wel toe gehouden zijn om deze te bewijzen. Om herstel te krijgen van de schade die hij oploopt, zal het slachtoffer een 'burgerlijke vordering' moeten instellen. Dit kan hij zowel voor de strafrechtbank doen als voor de burgerlijke rechtbank.

Schade recupereren?
Wordt een installateur toch niet strafrechtelijk vervolgd, dan kan het slachtoffer nog steeds beslissen om zijn schade te recupereren via de burgerlijke rechtbank. Hiertoe moet er eerst een daad verricht worden door een installateur waardoor er schade ontstaat voor het slachtoffer.

Er moet ook sprake zijn van een oorzakelijk verband tussen de fout van de installateur en de schade die erdoor ontstaat. Dit betekent dat indien de installateur geen fout zou hebben gemaakt, er ook geen schade zou ontstaan zijn.

We merken dat er bij het ontstaan van een schadegeval ook nagegaan kan worden of de installateur geen 'beroepsfout' heeft gemaakt! Een installateur stelt zijn vaardigheden, kennis en ervaringen beroepsmatig ter beschikking van zijn klanten. Indien er tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden een fout wordt gemaakt, dan kan er sprake zijn van een 'beroepsfout'.

Een 'beroepsbeoefenaar' dient zich te gedragen naar de 'algemene zorgvuldigheidsnormen'. Er moet steeds nagegaan worden hoe een normaal, voorzichtig en redelijke installateur zich in dezelfde feitelijke omstandigheden zou gedragen. Tot deze algemene zorgvuldigheidsnormen behoren bijvoorbeeld de voorwaarden om het beroep uit te oefenen, of de verplichting om de nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied bij te houden.

Aansprakelijkheid uitsluiten?
Wat nu indien de installateur zich van zijn aansprakelijkheid probeert te ontdoen door zijn klant hiertoe een document te laten tekenen?

De laatste tijd worden meer en meer dergelijke 'aansprakelijkheidsbedingen' tot stand gebracht tussen contracterende partijen. Dit is een clausule waarbij men zich van zijn aansprakelijkheid kan ontdoen of ze kan beperken.

Op zich zijn deze clausules geldig omdat partijen over een zekere contractuele vrijheid beschikken. Zij kunnen dus overeenkomen wat ze willen. Zo is een contractuele uitsluiting van de aansprakelijkheid voor eigen schuld en zelfs voor grove fout, in beginsel geldig. Maar voor wat betreft aannemers: zij kunnen zich niet van hun strafrechtelijke aansprakelijkheid ontdoen. Dit wordt hen door de wet verboden!

Dit houdt dus in dat indien een aannemer zich niet houdt aan de wettelijke voorschriften tijdens een installatie en hij hierdoor een overtreding of misdrijf begaat, hij zich van deze strafrechtelijke aansprakelijkheid niet zal kunnen ontdoen, zelfs al bestaat er hierover een schriftelijk document. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Buitenlands toptalent in IT naar Vlaanderen halen

Vlaamse bedrijven kampen met openstaande vacatures in IT. Het PALIM-project leidt 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko op, waarvan er 30 in aanmerking komen voor vacatures in België.

Projectsourcingkantoor Bonache kiest voor verjonging

Het management van Bonach wordt jonger en vrouwelijker nu Robine Martin en Femke Lintelo er voor kozen om medezaakvoerder en aandeelhouder te worden, naast oprichter Dirk Verbeeck.

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Dit jaar namen 141 studententeams deel aan de Europese editie van de Shell Eco-marathon, een wedstrijd om zo energiezuinig mogelijke wagens te bouwen.

elobau levert oplossingen voor agrarische sector - praktijkcase

Steketee, producent van schoffel- en grond­bewerkings­machines, was op zoek naar betrouwbare hoeksensoren die geschikt zijn voor de landbouw en mobiele automatisering, en niet te duur zijn.

Forse daling CO2-uitstoot van bedrijfswagens

Bedrijfswagens stoten momenteel 17% minder CO2 uit dan zeven jaar geleden, aldus hr-dienstverlener Acerta op basis van haar data voor meer dan 40.000 werkgevers.

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners