Onderzoek bevestigt dat kreeften angst en pijn voelen

Economie 18/06/2014 8:44:45

Frans onderzoek toont aan dat kreeften stress voelen. We moeten wellicht bekijken of deze dieren, en eventueel ook andere kreeftachtigen, anders moeten behandeld worden in de keuken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Europees netwerk voor effectievere toepassing roboticatechnieken

Vlaamse technologie leidt tot slimme gewasbescherming

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Verbeterde methodiek voor opsporing antibioticaresiduen

Europese steun voor digitalisering agrovoedingsindustrie

Meer mogelijkheden voor ’biobased’ meststoffen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Enkele weken geleden was er heel wat te doen toen sterrenchef Piet Huysentruyt de poten van een levende kreeft één voor één uittrok om het vervolgens levend op de barbecue te leggen.

Het zou de smaak van het dier en het gerecht alleen maar ten goede komen. Televisiekijkend Vlaanderen was geshockeerd. GAIA reageerde furieus.

De vraag die zich al langer stelt is of kreeften gevoelens hebben, pijn kunnen voelen en hoe zij reageren op dergelijke behandeling. Er werd lang vanuit gegaan dat kreeftachtigen en schaaldieren geen pijn kunnen ervaren zoals mensen.

Kreeften hebben heel primitieve hersenen en hun zenuwstelsel bevat schijnbaar geen pijnreceptoren. Dit is dan ook de reden dat bij de verwerking van deze dieren tot voedsel weinig aandacht wordt besteed aan de pijn die het dier eventueel zou kunnen ervaren. Het levend koken van kreeften is nog steeds gangbaar, omwille van de betere smaak of kleur.

Recent Frans onderzoek aan het Aquitaine Institut de Neurosciences et Cognitives et Integratives in Bordeaux heeft aangetoond dat kreeften wel degelijk angstig gedrag vertonen als gevolg van stress. Gedrag dat gestuurd wordt door de aanmaak van serotonine.

Kreeften ondergingen electroshocks en werden vervolgens in een kruisvormige tank gebracht. Sommige armen van de tank werden verduisterd, andere verlicht. De kreeften die electroshocks hadden ondergaan verschuilden zich in de donkere armen omdat dit als veiliger wordt beschouwd. De andere kreeften bewogen zich vrij door de hele tank, met een voorkeur voor de donkere delen maar ze verkende ook de verlichte delen.

Het gedrag wordt gestuurd door de productie van serotonine in de hersenen. Door het toedienen van een kalmeermiddel gingen de dieren zich opnieuw normaler voortbewegen.

Dr. Cattaert: "Onze resultaten tonen aan dat kreeften een angst gedrag vertonen dat gelijkaardig is als bij gewervelde dieren. Dit wijst erop dat dit soort gedrag reeds veel vroeger in de evolutie van de diersoorten zijn intrede heeft gemaakt dan tot nog toe werd aangenomen."

"Verdere analyse van dit gedrag kan ons een nieuwe richting doen inslaan over onderzoek naar de emoties van ongewervelde dieren." << (Saskia Van Hoyweghen) (Foto: Wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Lonza automatiseert productieprocessen met Rockwell Automation - techniek

Het Zwitserse farmacieconcern Lonza, dat ook een vestiging heeft in Bornem en Verviers, heeft Rockwell Automation gekozen voor de digitalisering en automatisering van de productiefabrieken.

Synthetische huid laat robots zweten

Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt TU/e-onderzoeker Danqing Liu slimme oppervlaktes, die onder invloed van licht en elektra meermaals stoffen afgeven en weer opnemen.

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Onderzoekers van VUB, University of Cambridge, ESPCI-Paris, EMPA en Suprapolix gaan samenwerken aan de volgende generatie robots: (zachte) robots die 'pijn voelen' en zichzelf helen.

Oriental Motor lanceert stappenmotoren voor transportsystemen - techniek

Voor o.a. in de verpakkingsindustrie of assemblage ontwikkelde Oriental Motor de CVK5xx-SC reeks stappenmotoren die in de nieuwe versie voorzien zijn van een geoptimaliseerd driverpakket.

Bouw megagrootte multimodale site in North Sea Port

Het Turkse logistieke bedrijf Ekol Logistics en het Belgische groepagebedrijf Transuniverse Forwarding gaan een multimodale site van 40 hectare in North Sea Port ontwikkelen.

Start bouw Northwester 2 voor Belgische kust

Jan De Nul Group maakt zich klaar om te starten met de installatie van de funderingen. Deze monopijlerfunderingen zullen door de rotslaag heen, direct in de zeebodem geheid worden.

Opleiding 'International Welding Inspection Personnel' (IWIP) - uitnodiging

De opleiding 'International Welding Inspection Personnel (level S of C) is zeer interessant voor mensen die in hun functie veel met kwaliteit, kwaliteitsdossiers en keuringen te maken hebben.

Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

Ingenieur Cyriel Notteboom (KU Leuven) ontwikkelde voor zijn masterproef in 2014 een pakjesdrone: de VertiKUL, samen met studiegenoot Menno Hochstenbach. Vandaag werkt hij voor Amazon.

Verhuisplannen voor SKF Benelux

Deze zomer verhuist de Nederlandse SKF vestiging van Nieuwegein naar een nieuwe locatie in Houten, waar zich ook het vernieuwde SKF Experience Center en het Global R&D center zal gevestigd worden. De Belgische vestiging verhuist dit najaar naar Diegem. Ook daar komt een SKF Experience Center en een nieuw trainingscentrum. >>

Partners