Onderzoek bevestigt dat kreeften angst en pijn voelen

Economie 18/06/2014 8:44:45

Frans onderzoek toont aan dat kreeften stress voelen. We moeten wellicht bekijken of deze dieren, en eventueel ook andere kreeftachtigen, anders moeten behandeld worden in de keuken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vlaanderen focust op duurzame voedings­verpakkingen

EU-regelgeving belemmert biologische gewasbescherming

Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

Tekortkomingen bij helft biologische luchtwassers

Phytofar Instituut bekroont onderzoek naar duurzame landbouw

Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)

Ramada Plaza - Antwerpen

dinsdag 17 december 2019

Bruggenbouw: ontwerp en berekening

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 19/12/2019 tot 14/05/2020

Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw

Hendrik Consciencegebouw - Brussel

dinsdag 14 januari 2020

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

Keuze van de redactie

(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand

(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopie­technieken

(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn

(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Enkele weken geleden was er heel wat te doen toen sterrenchef Piet Huysentruyt de poten van een levende kreeft één voor één uittrok om het vervolgens levend op de barbecue te leggen.

Het zou de smaak van het dier en het gerecht alleen maar ten goede komen. Televisiekijkend Vlaanderen was geshockeerd. GAIA reageerde furieus.

De vraag die zich al langer stelt is of kreeften gevoelens hebben, pijn kunnen voelen en hoe zij reageren op dergelijke behandeling. Er werd lang vanuit gegaan dat kreeftachtigen en schaaldieren geen pijn kunnen ervaren zoals mensen.

Kreeften hebben heel primitieve hersenen en hun zenuwstelsel bevat schijnbaar geen pijnreceptoren. Dit is dan ook de reden dat bij de verwerking van deze dieren tot voedsel weinig aandacht wordt besteed aan de pijn die het dier eventueel zou kunnen ervaren. Het levend koken van kreeften is nog steeds gangbaar, omwille van de betere smaak of kleur.

Recent Frans onderzoek aan het Aquitaine Institut de Neurosciences et Cognitives et Integratives in Bordeaux heeft aangetoond dat kreeften wel degelijk angstig gedrag vertonen als gevolg van stress. Gedrag dat gestuurd wordt door de aanmaak van serotonine.

Kreeften ondergingen electroshocks en werden vervolgens in een kruisvormige tank gebracht. Sommige armen van de tank werden verduisterd, andere verlicht. De kreeften die electroshocks hadden ondergaan verschuilden zich in de donkere armen omdat dit als veiliger wordt beschouwd. De andere kreeften bewogen zich vrij door de hele tank, met een voorkeur voor de donkere delen maar ze verkende ook de verlichte delen.

Het gedrag wordt gestuurd door de productie van serotonine in de hersenen. Door het toedienen van een kalmeermiddel gingen de dieren zich opnieuw normaler voortbewegen.

Dr. Cattaert: "Onze resultaten tonen aan dat kreeften een angst gedrag vertonen dat gelijkaardig is als bij gewervelde dieren. Dit wijst erop dat dit soort gedrag reeds veel vroeger in de evolutie van de diersoorten zijn intrede heeft gemaakt dan tot nog toe werd aangenomen."

"Verdere analyse van dit gedrag kan ons een nieuwe richting doen inslaan over onderzoek naar de emoties van ongewervelde dieren." << (Saskia Van Hoyweghen) (Foto: Wikipedia)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ontwikkeling nieuwe biologische oppervlakte-actieve stoffen

Het Frans-Belgische onderzoeksteam ValBran produceert oppervlakte-actieve stoffen met een hoge toegevoegde waarde uit zemelen, het omhulsel van tarwekorrels, voor onder meer Ecover.

ERC Consolidator Grant voor ontwikkeling nieuwe generatie kwantumcomputers

Clement Merckling, principal member of technical staff bij imec, krijgt van de Europese Research Council een prestigieuze Consolidator Grant voor de uitwerking van zijn project NOTICE.

Primeur: BAM past kunstmatige intelligentie toe bij betonverharding

Converge analyseerde een grote hoeveelheid data over betonverharding om een systeem te bouwen dat kunstmatige intelligentie inzet om het verhardingsproces van beton te voorspellen.

Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende

Het Europese project PASSAnT lanceerde onlangs een nieuwe beveiligingstool voor havens: slimme hekwerken met sensoren die moeten voorkomen dat onbevoegden havens binnendringen.

Stefan De Poorter wordt nieuwe Service Manager bij Rittal Belgium

De 49-jarige Stefan De Poorter is kersvers Service Manager. Zijn volledige loopbaan speelde zich af binnen het service verhaal. Het Rittal Service Team begint aan een nieuw hoofdstuk.

2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen

Er komen zes nieuwe projecten bij hogescholen met specifieke aandacht voor toepassingen van AI bij ondernemingen en non-profitorganisaties, die zelf hier niet actief onderzoek naar doen.

Wervingsactiviteit eerste kwartaal 2020 stabiliseert

Uit de nieuwe ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit op de arbeidsmarkt positief zal blijven in het eerste kwartaal van 2020. 7% plant aanwervingen en 2% afdankingen.

3DExperience Lab verwelkomt 15 nieuwe deelnemers

Tijdens een event in Parijs werden de 15 nieuwe startups en scale-ups bekendgemaakt, die zullen deelnemen aan het 3DExperience Lab, het innovatieprogramma van Dassault Systèmes.

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners