Onderzoek bevestigt dat kreeften angst en pijn voelen

Frans onderzoek toont aan dat kreeften stress voelen. We moeten wellicht bekijken of deze dieren, en eventueel ook andere kreeftachtigen, anders moeten behandeld worden in de keuken.

Trefwoorden: #kreeft gevoelens, #kreeft pijn

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Enkele weken geleden was er heel wat te doen toen sterrenchef Piet Huysentruyt de poten van een levende kreeft één voor één uittrok om het vervolgens levend op de barbecue te leggen.

Het zou de smaak van het dier en het gerecht alleen maar ten goede komen. Televisiekijkend Vlaanderen was geshockeerd. GAIA reageerde furieus.

De vraag die zich al langer stelt is of kreeften gevoelens hebben, pijn kunnen voelen en hoe zij reageren op dergelijke behandeling. Er werd lang vanuit gegaan dat kreeftachtigen en schaaldieren geen pijn kunnen ervaren zoals mensen.

Kreeften hebben heel primitieve hersenen en hun zenuwstelsel bevat schijnbaar geen pijnreceptoren. Dit is dan ook de reden dat bij de verwerking van deze dieren tot voedsel weinig aandacht wordt besteed aan de pijn die het dier eventueel zou kunnen ervaren. Het levend koken van kreeften is nog steeds gangbaar, omwille van de betere smaak of kleur.

Recent Frans onderzoek aan het Aquitaine Institut de Neurosciences et Cognitives et Integratives in Bordeaux heeft aangetoond dat kreeften wel degelijk angstig gedrag vertonen als gevolg van stress. Gedrag dat gestuurd wordt door de aanmaak van serotonine.

Kreeften ondergingen electroshocks en werden vervolgens in een kruisvormige tank gebracht. Sommige armen van de tank werden verduisterd, andere verlicht. De kreeften die electroshocks hadden ondergaan verschuilden zich in de donkere armen omdat dit als veiliger wordt beschouwd. De andere kreeften bewogen zich vrij door de hele tank, met een voorkeur voor de donkere delen maar ze verkende ook de verlichte delen.

Het gedrag wordt gestuurd door de productie van serotonine in de hersenen. Door het toedienen van een kalmeermiddel gingen de dieren zich opnieuw normaler voortbewegen.

Dr. Cattaert: "Onze resultaten tonen aan dat kreeften een angst gedrag vertonen dat gelijkaardig is als bij gewervelde dieren. Dit wijst erop dat dit soort gedrag reeds veel vroeger in de evolutie van de diersoorten zijn intrede heeft gemaakt dan tot nog toe werd aangenomen."

"Verdere analyse van dit gedrag kan ons een nieuwe richting doen inslaan over onderzoek naar de emoties van ongewervelde dieren."