Belgische markt productietechniek en mechatronica herstelt lichtjes

Economie 3/06/2014 9:28:53

Na een forse terugval eind 2013 is de activiteit in de ondernemingen in de sector 'production technology & mechatronics' in de eerste maanden van dit jaar slechts 'heel lichtjes' gestegen.

Lees hieronder verder   
Verwant

LRM en VLAIO zetten schouders onder sterk Limburgs ondernemerschap

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Interreg Vlaanderen-Nederland luidt startsein voor 2 nieuwe projecten

Umicore neemt Finse kobaltraffinaderij over voor 134 miljoen euro

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Zoals uit onderstaande tabel blijkt, was de 0,4% hogere industriële omzet in het eerste kwartaal van 2014 het resultaat van zeer uiteenlopende ontwikkelingen in de verschillende deeltakken.De fabrikanten van machines voor de voedingsindustrie, gereedschapsmachines en landbouwmaterieel gaan er sinds bijna een jaar op vooruit.

In de deeltakken civieltechnisch materieel en pompen en toebehoren werd het forse herstel van eind 2013 bevestigd. In de andere deeltakken daarentegen blijft de industriële omzet lager dan begin 2013.

De resultaten van de recentste conjunctuurenquête wijzen op een onregelmatig verloop van de activiteit, die wel in de buurt van het gemiddelde niveau van de vorige maanden blijft.

"De ondernemingen van Production technology & mechatronics verwachten dus geen beduidende verandering van de conjunctuur: de activiteit zal dus niet echt aantrekken, maar ook niet terugvallen", stelt de Belgische techfederatie Agoria. << (bron & illustraties: Agoria)

ACHTERGROND
Production technology & mechatronics omvat de volledige productieketen, van eenvoudige industriële componenten tot de bouw van installaties en van systeemleveranciers tot systeemintegratoren. De spelers in deze bedrijfstak, met namen zoals Atlas Copco, CNH, Caterpillar, ZF Wind Power, LVD, Picanol, Egemin en FIB, leveren componenten voor het industriële productieapparaat.

Voor de analyse maakt Agoria gebruik van gegevens van zijn leden, de zogenaamde Prodcom-enquête. Productiebedrijven zijn namelijk verplicht om hun leveringen, d.w.z. hun industriële omzet, iedere maand in de enquête te rapporteren. Op basis van constante steekproeven van ondernemingen berekent de federatie dan de kwartaalontwikkeling per bedrijfstak en per deeltak. Voorts wordt ook nog een seizoencorrectie toegepast. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Langverwachte EU Verordening voor drones is er

Op 11 juni 2019 publiceerde de Europese Commissie de lang verwachte gemeenschappelijke Europese regels inzake drones.

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners