Belgische markt productietechniek en mechatronica herstelt lichtjes

Economie 3/06/2014 9:28:53

Na een forse terugval eind 2013 is de activiteit in de ondernemingen in de sector 'production technology & mechatronics' in de eerste maanden van dit jaar slechts 'heel lichtjes' gestegen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Start it @KBC, KBC en LRM bundelen hun krachten

Studentenproject Salivaid wint eerste Jong Voka Gen Z Award

Twee nieuwe Waalse bedrijven worden Factory of the Future

75 miljoen euro Vlaams geld voor nieuw technologiefonds

59 nieuwe start-ups vervoegen Start it @KBC

9 nieuwe startups voor imec.istart programma

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Zoals uit onderstaande tabel blijkt, was de 0,4% hogere industriële omzet in het eerste kwartaal van 2014 het resultaat van zeer uiteenlopende ontwikkelingen in de verschillende deeltakken.De fabrikanten van machines voor de voedingsindustrie, gereedschapsmachines en landbouwmaterieel gaan er sinds bijna een jaar op vooruit.

In de deeltakken civieltechnisch materieel en pompen en toebehoren werd het forse herstel van eind 2013 bevestigd. In de andere deeltakken daarentegen blijft de industriële omzet lager dan begin 2013.

De resultaten van de recentste conjunctuurenquête wijzen op een onregelmatig verloop van de activiteit, die wel in de buurt van het gemiddelde niveau van de vorige maanden blijft.

"De ondernemingen van Production technology & mechatronics verwachten dus geen beduidende verandering van de conjunctuur: de activiteit zal dus niet echt aantrekken, maar ook niet terugvallen", stelt de Belgische techfederatie Agoria. << (bron & illustraties: Agoria)

ACHTERGROND
Production technology & mechatronics omvat de volledige productieketen, van eenvoudige industriële componenten tot de bouw van installaties en van systeemleveranciers tot systeemintegratoren. De spelers in deze bedrijfstak, met namen zoals Atlas Copco, CNH, Caterpillar, ZF Wind Power, LVD, Picanol, Egemin en FIB, leveren componenten voor het industriële productieapparaat.

Voor de analyse maakt Agoria gebruik van gegevens van zijn leden, de zogenaamde Prodcom-enquête. Productiebedrijven zijn namelijk verplicht om hun leveringen, d.w.z. hun industriële omzet, iedere maand in de enquête te rapporteren. Op basis van constante steekproeven van ondernemingen berekent de federatie dan de kwartaalontwikkeling per bedrijfstak en per deeltak. Voorts wordt ook nog een seizoencorrectie toegepast. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Schneider Electric heeft nieuw webadres

Om de toegang tot de website te vereenvoudigen en de gebruikerservaring op de digitale kanalen te verbeteren, heeft Schneider Electric, wereldleider in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, zijn webdomein bijgewerkt van www.schneider-electric.be naar www.se.com/be en nieuwe functies werden toegevoegd.

Partners