Nieuwe wetsregels over advocaatkosten en contante betalingen!

Hebt u een geschil met een leverancier, een klant of met een personeelslid en stapt u naar de rechtbank, dan zal u dit sinds januari 2014 voelen in uw budget!

Trefwoorden: #advocaatskosten, #BTW, #contante betalingen, #juridisch advies, #Solange Tastenoye

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Er werden de laatste tijd door onze regering al heel wat veranderingen doorgevoerd. Zo besliste men vorig jaar dat ook advocaten BTW zullen moeten aanrekenen. Bovendien werden eveneens de contante betalingen gelimiteerd.

Stapt u naar de rechter en neemt u hiertoe een advocaat onder de arm, dan loopt sinds 1 januari 2014 de rekening van deze advocaat inderdaad op. Het zijn niet de honoraria zelf die verhoogd worden, maar sinds die datum moet elke advocaat 21% BTW aanrekenen op de diensten die hij heeft verleend. T.t.z. dus op de erelonen die betrekking hebben op de dossiers en de adviezen die een advocaat sinds 1/1/2014 verleent aan zijn cliënten.

Concreet betekent dit dat lopende dossiers die afgelopen zijn vóór deze datum, niet zullen onderworpen worden aan de aanrekening van de BTW. Gaat het echter om dossiers die in 2013 niet afgerond waren en verder lopen in 2014 of nog langer (u weet wel dat gerechtelijke dossiers lang kunnen aanslepen!), dan zal voor de diensten of prestaties van de advocaat verleend in 2014, BTW moeten aangerekend worden. Voor de prestaties die afgerond waren in 2013 niet.

De BTW wordt betaald door de cliënt van de advocaat. Indien deze cliënt een gewoon particulier is, dan is deze 21% aan BTW een enorme verhoging van zijn factuur! Gaat het nu echter om een zelfstandige die een rechtszaak aanspant dan kan deze, omdat hij zelf ook BTW-plichtig is, deze BTW recupereren via zijn eigen btw-aangifte.

We merken hier nog op dat deze stijging van de advocaatkosten, wellicht ook een verhoging zal meebrengen van de rechtsbijstandsverzekeringen. Een dergelijke verzekering draagt de kosten van een gerechtelijke procedure. Omwille van het feit dat de factuur van de advocaat zal oplopen door de BTW, zal het ook zo zijn dat de premies voor deze rechtsbijstandsverzekeringen eveneens zullen omhoog gaan!

OPGEPAST: doet men beroep op een advocaat, dan staat men er niet altijd bij stil hoeveel zijn tussenkomst zal kosten. Vaak schrikt men achteraf bij het krijgen van zijn factuur! Daarom raden wij steeds aan vooraf met uw raadsman te bespreken hoeveel uw zaak ongeveer zal kosten! Dit om latere verrassingen te vermijden!

En wat nu met contante betalingen ?
In 2012 werd de limiet voor contante betalingen verlaagd van 15.000 euro naar 5.000 euro. Eind 2013 werd deze drempel nog verlaagd naar
3.000 euro! Of het gaat om de verkoop van materiaal, een machine of het leveren van diensten, is hierbij zonder belang: er mogen geen grotere bedragen meer contant in ontvangst worden genomen.

OPGEPAST: er wordt rekening gehouden met bedrag van het verkochte goed of de geleverde dienst. Er wordt dus niet gekeken naar eventuele voorschotten die al werden betaald en het heeft dus ook geen zin dat men het goed of de geleverde dienst in schijven betaalt of er in meerdere keren wordt gefactureerd!

OPGEPAST: binnen de wetgeving wordt bepaald dat het verplicht is melding te doen bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking (www.ctif-cfi.be) van te hoge contante betalingen! Maar momenteel moet er nog gewacht worden daar de regering nog moet bepalen wie nu precies zal verplicht zijn om deze melding te doen!

OPGEPAST: bij de verkoop van onroerende goederen mag sinds 1/1/2014 niets meer contant betaald worden!

Zijn boetes mogelijk?
Komt de zaak voor de rechter, dan kan deze inderdaad een boete opleggen die hoog kan oplopen (tot 225.000 euro)! Doch de boete mag niet hoger zijn dan 10% van datgene dat men te veel in contanten ontving.

Een voorbeeld:
X doet een contante betaling van 7.000 euro aan Y. De boete bedraagt hier 200 euro (dit is: 7.000 euro min 5.000 euro of 2.000 euro, en hier dan 10% van). Sinds 1 januari 2014 is deze boete echter nog opgelopen tot 400 euro (dan wordt drempelbedrag 3.000 euro!)


Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.