Fabien Costeau wil duikrecord van 30 dagen onder water breken (+video)

Fabien, de kleinzoon van de beroemde duiker Jacques Costeau, dook gisteren naar het onderwaterlaboratorium Aquarius voor de kust van Florida voor een verblijf van 31 dagen.

Trefwoorden: #aquarius cousteau, #cousteau, #mission 31, #saturatieduiken

Lees verder

research

( Foto: Aquarius labo / Wikipedia )

EGINEERINGNET - Mission 31 wil een nieuw record in oceaan onderzoek vestigen en valt samen met de 50ste verjaardag van het 30 dagen verblijf van zijn grootvader in Continental shelf station II.

Jacques-Yves Costeau ontwikkelde en bouwde de eerste woon- en werk stations op de oceaan bodem. In Conshelf station II bracht zijn team maar liefst 30 dagen op de bodem van de Rode Zee door.

Dit is mogelijk door een duiktechniek, genaamd saturatieduiken, een bijzondere vorm van decompressieduiken. In tegenstelling tot het oppervlakte decompressie duiken wordt de decompressie niet aan het einde van de duik volbracht maar pas na een langere periode.

Gedurende deze periode wordt de duiker in een compressiekamer “op druk” gehouden. Door de druk in de decompressie wordt voorkomen dat zich in het lichaam gas belletjes vormen. Na de periode van duiken vindt de decompressie, die dus lang kan duren, plaats.

Fabien Cousteau, de kleinzoon van de beroemde duiker Jacques Cousteau, dook gisteren naar het onderwaterlaboratorium Aquarius voor de kust van Florida voor een verblijf van 31 dagen. Het doel is dan ook het record van zijn grootvader met een dag te verbreken.

Aquaris is het enige onderwater laboratorium ter wereld en wordt gerund door Florida International University. Het bevindt zich voor de kust van Florida op zo'n 18 meter diepte. Normaal gezien duurt een missie naar Aquarius 10 dagen maar door de speciale duiktechniek kunnen duikers tot 9 uur per dag onder water blijven (in tegenstelling tot een gewone duik die ongeveer een uur duurt).

Door de duur van de duik en door het feit dat Aquarius op dezelfde druk wordt gehouden als het water op die diepte, moeten de wetenschappers decompresseren in het labo alvorens ze opnieuw aan land kunnen op het einde van de missie.

Tijdens Mission 31 wil het team onderzoek verrichten naar klimaatsverandering, vervuiling van de oceaan met vooral aandacht voor de effecten van plastiek en de effecten van overcomsumptie voor biodiversiteit.