Windturbines op Brusselse torengebouwen: ”tijd is rijp voor proefprojecten”

Economie 22/05/2014 10:58:59

Gemeten windsnelheden op vier Brusselse torengebouwen zijn vergelijkbaar met die van de Belgische kust op een tiental meter boven de grond. "De tijd is rijp om proefprojecten op te zetten."

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het potentieel voor kleine en middelgrote windturbines blijkt zeer groot in Brussel. Op de talrijke torengebouwen van de hoofdstad zijn de windsnelheden vergelijkbaar met die van de Belgische kust op een tiental meter boven de grond. "Het plaatsen van een windturbine op een dergelijk gebouw is nu al een aantrekkelijke investering."

Dat is het onverwachte resultaat van een haalbaarheidsstudie uitgevoerd op verschillende plaatsen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) onder de leiding van Prof. dr. Mark Runacres van de VUB, Faculteit Ingenieurswetenschappen.

De studie gebeurde in opdracht van het Brussels ministerie van Energie en werd uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel, de Université Libre de Bruxelles en 3E.

Van de vier bestudeerde sites biedt The Hotel de beste windomstandigheden. De windsnelheid bedraagt er gemiddeld 5,6m/s op 7 meter boven het dak van de 96 meter hoge toren. In een vroegere studie van de Manhattantoren in de Noordwijk werden vergelijkbare windsnelheden gemeten.

Op de drie andere sites bedraagt de windsnelheid respectievelijk 4,4m/s voor de Elia-site (op 59m boven de grond), 4,0m/s voor de Solboschcampus van de ULB (op 9m boven het dak van een 32m hoog gebouw) en 3,8m/s voor de Haven van Brussel (Redersplein, op 12m boven de grond).

De studie gaat nog verder. Ze toont aan dat het rendabel kan zijn om een windturbine te plaatsen in het BHG en dat de haalbaarheid van zo’n project vooral afhangt van de windsnelheden en financiële voorwaarden en minder van andere parameters.

Het gaat hier om zogenaamde “kleine” windturbines met een ashoogte tot 15 m en een maximaal vermogen van 10 kW.

Op hoogbouw is de rendabiliteit volgens de huidige omstandigheden nu al zeer goed, vooral voor kmo’s. Indien de installatie zonder hijskraan kan gebeuren, is de dynamische terugverdientijd minder dan 7 jaar voor de beste horizontale as-windturbines op de markt. Voor de andere sites blijken de middelgrote windturbines momenteel interessanter. Terwijl de windsnelheid specifiek is voor een site, kunnen de financiële voorwaarden uiteraard mettertijd evolueren.

Ook andere aspecten werden bestudeerd, zoals de invloed van kleine windturbines op de veiligheid, de aansluiting op het elektriciteitsnet, de geluidshinder, de slagschaduw, het luchtverkeer, maar ook de impact op de biodiversiteit.

Deze parameters hebben in het algemeen een beperkte invloed op de haalbaarheid van een windenergieproject in het BHG. Er zijn dus a priori geen grote problemen te verwachten.

Ook het luchtverkeer hoeft volgens de studie niets te vrezen zolang de windturbines niet hoger zijn dan de hoogste obstakels in hun omgeving. Natuurlijk moet elke locatie op voorhand aan een haalbaarheidsstudie onderworpen worden. "De tijd is rijp om proefprojecten op te zetten." << (Bert Belmans) (foto: VUB)

ACHTERGROND
De windomstandigheden in Brussel zijn complex en weinig bekend. Bovendien is de markt van de kleine windturbines – die het meest geschikt zijn voor toepassingen in de stad – in volle ontwikkeling.

Daarom heeft Evelyne Huytebroeck, Brussels Minister voor Energie via haar administratie Leefmilieu Brussel – BIM een studie van windmetingen en de technische en economische haalbaarheid van de installatie van kleine windturbines op verschillende sites in het Gewest laten uitvoeren.

Voor deze sites werd een raming gemaakt van de jaarlijkse elektriciteitsproductie van verschillende types windturbines: drie ”kleine” windturbines, waarvan één van 1kW met verticale as en twee met horizontale as van 3,5 en 7,5kW en twee “middelgrote” van elk 100kW met horizontale as. De metingen vonden plaats over een periode van ongeveer een jaar waarna een langetermijnmodel op 20 jaar werd opgesteld. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Onderzoek: extreme hitte bestrijden met irrigatie

Een internationaal team is er op basis van metingen en wereldwijde klimaatsimulaties in geslaagd om de klimatologische effecten van irrigatie te isoleren van de effecten van de opwarming.

Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

Uit Nederlands onderzoek van ECN part of TNO blijkt dat alleen gasgestookte vlampijpketels met een thermisch vermogen van minimaal 5 MW potentieel geschikt zijn om te retrofitten.

50% van de bedrijven slecht voorbereid op cyberaanvallen

Uit onderzoek, dat Forrester Consulting uitvoerde in opdracht van Fortinet uitvoerde, blijkt dat industriële bedrijven door de toenemende digitalisering kwetsbaarder zijn voor cybercrime.

Octrooien in de prijzen op European Inventor Awards- artikel

Op de 14e editie van de European Inventor Award in Wenen gingen prijzen naar vindingen in kunststofrecyclage, de diagnose van kanker, DNA-testen, anti-fouling en herlaadbare batterijen, ...

Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

Metaforum, de interdisciplinaire denktank van KU Leuven, bekijkt hoe België kan bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en de Europese Green Deal.

UTwente strijdt met robotica tegen borstkanker

Promovendus Vincent Groenhuis verzachtte met verschillende prototypes van 3D geprinte biopsierobots het leed van de patiënt en maakt borstkankeronderzoek nauwkeuriger en efficiënter.

3 miljoen euro voor 22 Extended Reality-projecten

VLAIO steunt ondernemers om de mogelijkheden van Extended Reality-technologie te verkennen, samen met aanbiedende bedrijven. Extended Reality omvat Virtual Reality en Augmented Reality.

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Een grote nieuwe deeltjesversneller bij CERN, met een omtrek van 100 kilometer, is de verstandigste keus om de deeltjesfysica de komende decennia echt vooruit te helpen.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners