iMinds wordt Vlaamse ’driver’ achter Internet of Things

Onderzoek & Wetenschap 19/05/2014 11:52:00

Digitale onderzoekscentrum iMinds aangesteld als drijvende kracht achter twee initiatieven die Vlaanderen op de wereldkaart moeten zetten: Internet of Things en hightech beeldvorming.

Lees hieronder verder   
Verwant

NTT lanceert eerste Europese Client Innovation Center

myProto lanceert nieuw online PCBA prototyping platform - techniek

Oostende wil referentiestad voor internationale drone innovatie worden

VUB-onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie optische computers

Succesvolle test nieuwe 5G/6G antennetechnologie

Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Symposium: de toekomst van fabriceren

Antwerp Expo

dinsdag 26 november 2019

Machinery Directive inc. CE marking

Pilz Academy - Gent

woensdag 27 november 2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Het dititale researchcentrum iMinds wordt het (betoelaagde) kanaal dat de Vlaamse regering wil gebruiken om mee te zijn met de digitale evolutie of meer bepaald twee aspecten ervan: IoT - het internet der dingen - en hightech beeldvorming.

Videocommunicatie is momenteel één van de 'drivers' van het internet. Deze evolutie zal in de toekomst alleen nog maar intensiever worden en versnellen.

Het is te weinig bekend, maar Vlaanderen heeft internationaal een schitterende reputatie op het vlak van digitale beeldvorming. Zo lag bijvoorbeeld de IRIS-onderzoeksgroep van Prof. dr. ir. Peter Schelkens mee aan de basis van de JPEG- en MPEG-standaarden voor videocompressie die momenteel wereldwijd worden gebruikt. IRIS legt zich nu toe op een andere belofte: holografische beeldvorming, 'the next step'.

IoT, of het Internet of Things, is nog zo'n belofte. IoS verbindt objecten uit ons professionele en dagelijks leven met het internet. Wanneer al deze voorwerpen met elkaar geconnecteerd worden, ontstaat een gigantisch netwerk van dingen die met elkaar kunnen communiceren.

Denk maar aan koelkasten die melden wanneer een product vervallen is of intelligente HVAC zoals thermostaten (een vakgebied waarin Google overigens eind vorig jaar nog een overname deel, zie leestips onderaan), die de verwarming autonoom regelen in functie van het gedrag van de huisbewoners.

Of op professioneel vlak aan robots, CNC-machines, productielijnen en zelf volledige digitale fabrieken waarbij machines via het internet met elkaar communiceren en bijvoorbeeld volautomatisch programma's of app's bij elkaar ophalen om bepaalde taken uit te voeren.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten is alvast opgetogen: “We hebben in Vlaanderen veel vooruitstrevende bedrijven in dit domein die in samenwerking met het onderzoekscentrum iMinds een voortrekkersrol kunnen spelen."

Wim De Waele, CEO van iMinds: "Bedoeling is de Vlaamse bedrijfswereld een belangrijk competitief voordeel te verschaffen, waardoor Vlaanderen aan de kop van het hoogtechnologische peloton blijft meedraaien."

Hoeveel iMinds aan extra subsidies ontvangt, is niet duidelijk. De regering meldt enkel een herverdelingsbesluit goedgekeurd en een addendum aan het convenant van iMinds toegevoegd te hebben voor de nieuwe strategische programma's 'Internet of Things' en 'Digitale cluster: High-Tech Visualisatie'. << (Bert Belmans) (foto: iMinds, Wim De Waele)


LEESTIPS

VUB-onderzoekers verschuiven focus van videocompressie naar 3D-projectie
Na Google gaat ook Dyson ’intelligente robots’ ontwikkelen - opinie
Toekomstige groei in IT zal van ’Internet der Dingen’ komen
PTC neemt Internet of Things platformleverancier ThingWorx over - techniek
Drijvende kracht achter ’buzzword’ Industry 4.0 - column

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

MultiMechanics overgenomen door Siemens

Siemens blijft op overnamepad. Het bedrijf heeft onlangs software-ontwikkelaar MultiMechanics overgenomen en voegt nu ook materiaalmodellering toe aan zijn al uitgebreid gamma.

Besix onderzoekt Egyptisch ”Waste to Energy” project

Joint venture van Besix en Orascom Construction hebben met het Egyptische New Urban Communities Authority (NUCA) een MoU voor een "Waste to Energy" project in Egypte ondertekend.

Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

Tijdens het Energik Energy Manager of The Year-event werden 3 prijzen uitgereikt: 'Junior Energy Manager of the Year', 'Academic Energy Manager of the Year' en 'Energy Manager of the Year'.

Energieopslag- en distributie in het Vlaamse Regeerakkoord

Energie-expert Ronnie Belmans (EnergyVille) neemt sprekers en deelnemers mee in de energiekansen, uitdagingen en visies alsook de nieuwe ontwikkelingen in een markt met verschillende spelers

Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

Insaver, een dochterbedrijf van Luminus gespecialiseerd in zonnepanelen en isolatie, voerde de installatie uit. Zij plaatsen 978 zonnepanelen op het dak van Würth Belux in Turnhout.

Elysia wint zesde editie Deloitte’s Technology Fast 50

Na het Fast 50 Business Forum, event rond innovatie en technologie voor de Belgische disruptor community, werd tijdens een award-uitreiking bekend gemaakt dat Elysia de Fast 50 aanvoerde.

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Partners