iMinds wordt Vlaamse ’driver’ achter Internet of Things

Digitale onderzoekscentrum iMinds aangesteld als drijvende kracht achter twee initiatieven die Vlaanderen op de wereldkaart moeten zetten: Internet of Things en hightech beeldvorming.

Trefwoorden: #beeldvorming, #iminds, #ingrid lieten, #internet, #internet of things, #iot, #iris, #lieten, #onderzoek, #peter schelkens, #research, #schelkens, #technologie, #waele

Lees verder

research

( Foto: iMinds, Wim De Waele )

ENGINEERINGNET.BE – Het dititale researchcentrum iMinds wordt het (betoelaagde) kanaal dat de Vlaamse regering wil gebruiken om mee te zijn met de digitale evolutie of meer bepaald twee aspecten ervan: IoT - het internet der dingen - en hightech beeldvorming.

Videocommunicatie is momenteel één van de 'drivers' van het internet. Deze evolutie zal in de toekomst alleen nog maar intensiever worden en versnellen.

Het is te weinig bekend, maar Vlaanderen heeft internationaal een schitterende reputatie op het vlak van digitale beeldvorming. Zo lag bijvoorbeeld de IRIS-onderzoeksgroep van Prof. dr. ir. Peter Schelkens mee aan de basis van de JPEG- en MPEG-standaarden voor videocompressie die momenteel wereldwijd worden gebruikt. IRIS legt zich nu toe op een andere belofte: holografische beeldvorming, 'the next step'.

IoT, of het Internet of Things, is nog zo'n belofte. IoS verbindt objecten uit ons professionele en dagelijks leven met het internet. Wanneer al deze voorwerpen met elkaar geconnecteerd worden, ontstaat een gigantisch netwerk van dingen die met elkaar kunnen communiceren.

Denk maar aan koelkasten die melden wanneer een product vervallen is of intelligente HVAC zoals thermostaten (een vakgebied waarin Google overigens eind vorig jaar nog een overname deel, zie leestips onderaan), die de verwarming autonoom regelen in functie van het gedrag van de huisbewoners.

Of op professioneel vlak aan robots, CNC-machines, productielijnen en zelf volledige digitale fabrieken waarbij machines via het internet met elkaar communiceren en bijvoorbeeld volautomatisch programma's of app's bij elkaar ophalen om bepaalde taken uit te voeren.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten is alvast opgetogen: “We hebben in Vlaanderen veel vooruitstrevende bedrijven in dit domein die in samenwerking met het onderzoekscentrum iMinds een voortrekkersrol kunnen spelen."

Wim De Waele, CEO van iMinds: "Bedoeling is de Vlaamse bedrijfswereld een belangrijk competitief voordeel te verschaffen, waardoor Vlaanderen aan de kop van het hoogtechnologische peloton blijft meedraaien."

Hoeveel iMinds aan extra subsidies ontvangt, is niet duidelijk. De regering meldt enkel een herverdelingsbesluit goedgekeurd en een addendum aan het convenant van iMinds toegevoegd te hebben voor de nieuwe strategische programma's 'Internet of Things' en 'Digitale cluster: High-Tech Visualisatie'.