Luikse school voor ingenieurs demo site voor energie efficiënte renovatie

Het Bricker project bouwt publieke gebouwen om tot demo sites voor energie efficiënte, zero emissie, duurzame bouw. Eén van de sites is het gebouw van de ingenieurs van de Luikse Hogeschool.

Trefwoorden: #Bricker, #demo site Bricker, #demo site energie gebouw, #Luik ingenieur

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Het deels Europees gefinancierde Bricker project heeft als doel bestaande publieke gebouwen om te bouwen tot demo sites voor energie efficiënte en duurzame bouw en renovatie. Er worden 3 projecten gerealiseerd, één in Spanje, één in Turkije en een derde in de Belgische Provincie Luik.

Voor de Luikse ingenieursstudenten komen de laatste technologieën en technieken voor energie efficiënte renovatie wel heel letterlijk naar het klaslokaal. In september 2016 wordt het 23.000m² grote gebouw van de 1200 ingenieursstudenten van de Provinciale Luikse Hogeschool uitgerust met de meest recente energie besparende technieken.

Het project heeft de bedoeling om de studenten van heel kort bij te betrekken bij alle aspecten van dit proces, van de technische uitdagingen tot de berekening van de ROI.

Zo zullen de buitenmuren geïsoleerd worden en worden er units voor gedecentraliseerde ventilatie en warmte-krachtkoppeling geplaatst. Met deze interventies zal het gebouw van een energieklasse E naar B gaan en het elektriciteitsverbruik zou met 86% moeten dalen.

Als demo site moet het gebouw de haalbaarheid van de ingrepen aantonen en openbare instellingen ertoe aanzetten om ook andere openbare gebouwen aan te pakken.

Gabrielle Masy, docente engineering, legt de voordelen uit voor haar studenten: “Ik wil dat mijn studenten van bij de start betrokken worden. Het is essentieel om het project te integreren met de lessen, voornamelijk dan op Master niveau in mijn HVAC module (Heating, Ventilation and air conditioning). De studenten hebben reeds enkele technische presentaties gegeven in het Engels voor Antwerpse studenten.”

In april namen de eerste vergaderingen plaats en deze zomer zal begonnen worden met de openbare aanbestedingen voor het project.