Luikse school voor ingenieurs demo site voor energie efficiënte renovatie

Economie 16/05/2014 8:35:31

Het Bricker project bouwt publieke gebouwen om tot demo sites voor energie efficiënte, zero emissie, duurzame bouw. Eén van de sites is het gebouw van de ingenieurs van de Luikse Hogeschool.

Lees hieronder verder   
Verwant

’s werelds grootste elektrische veerboot uitgevaren

Energietransitie: mogelijkheden hernieuwbare synthetische brandstoffen

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 5/09/2019 tot 14/11/2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

Brexit: bent u klaar voor de douaneverplichtingen?

Europahotel - Gent

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Keuze van de redactie

(22/8) Energietransitie: mogelijkheden hernieuwbare synthetische brandstoffen

(22/8) Nieuwe UGent start-up haalt 5,1 miljoen euro op

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het deels Europees gefinancierde Bricker project heeft als doel bestaande publieke gebouwen om te bouwen tot demo sites voor energie efficiënte en duurzame bouw en renovatie. Er worden 3 projecten gerealiseerd, één in Spanje, één in Turkije en een derde in de Belgische Provincie Luik.

Voor de Luikse ingenieursstudenten komen de laatste technologieën en technieken voor energie efficiënte renovatie wel heel letterlijk naar het klaslokaal. In september 2016 wordt het 23.000m² grote gebouw van de 1200 ingenieursstudenten van de Provinciale Luikse Hogeschool uitgerust met de meest recente energie besparende technieken.

Het project heeft de bedoeling om de studenten van heel kort bij te betrekken bij alle aspecten van dit proces, van de technische uitdagingen tot de berekening van de ROI.

Zo zullen de buitenmuren geïsoleerd worden en worden er units voor gedecentraliseerde ventilatie en warmte-krachtkoppeling geplaatst. Met deze interventies zal het gebouw van een energieklasse E naar B gaan en het elektriciteitsverbruik zou met 86% moeten dalen.

Als demo site moet het gebouw de haalbaarheid van de ingrepen aantonen en openbare instellingen ertoe aanzetten om ook andere openbare gebouwen aan te pakken.

Gabrielle Masy, docente engineering, legt de voordelen uit voor haar studenten: “Ik wil dat mijn studenten van bij de start betrokken worden. Het is essentieel om het project te integreren met de lessen, voornamelijk dan op Master niveau in mijn HVAC module (Heating, Ventilation and air conditioning). De studenten hebben reeds enkele technische presentaties gegeven in het Engels voor Antwerpse studenten.”

In april namen de eerste vergaderingen plaats en deze zomer zal begonnen worden met de openbare aanbestedingen voor het project. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Wikipedia)


Klik hier voor meer informatie over het Bricker-project.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

UZ Brussel breidt expertise in robot-geassisteerde ingrepen uit

In het Centrum voor Hart- en Vaatziekten werd onlangs voor het eerst een patiënt geopereerd met behulp van een robot. Zo kunnen de chirurgen nauwkeuriger werken en herstelt de patiënt sneller.

Plannen voor grootste Europese Li-Ion batterijenproducent

JT Energy Systems, de in april opgerichte joint venture van Jungheinrich en batterijproducent Triathlon Holding, heeft de voormalige Solarworld-fabriek overgenomen.

Rockwell Automation helpt bij integratie van veiligheid in machines - techniek

Machine-ontwerpers moeten steeds meer veiligheidsaspecten in het ontwerp van industriёle systemen integreren. Rockwell Automation ontwikkelde 7 nieuwe safety modules voor drie I/O platforms.

Oracle wordt partner van Start it @KBC

Op Start it @KBSea heeft technologiebedrijf Oracle aangekondigd dat het zich aansluit als partner van Start it @KBC, waardoor deze nog meer technologische expertise aan boord haalt.

Follow-upinspectie Doel 3 geeft groen licht voor heropstart

De waterstofvlokken in de wanden van de reactorkuip van Doel 3 zijn niet geëvolueerd en er zijn ook geen nieuwe indicaties bij gekomen. Dat blijkt uit een follow-upinspectie.

DHL test elektrische bestelwagen StreetScooter

DHL Express gaat een maand de StreetScooter uittesten in België. Dit past in hun ‘GoGreen’ programma en moet uitwijzen of de inzet van elektrische bestelwagens buiten steden haalbaar is.

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Intelligent genetwerkte assemblage bij Atlas Copco

"Smart Connected Assembly - Powered by Data": Atlas Copco Tools tilt zijn visie van de Smart Factory naar een hoger niveau met een grote roadshow dit najaar. Op verschillende locaties kunnen bezoekers in september zelf zien welke enorme economische mogelijkheden vanuit de bestaande productiegegevens vaak onbenut blijven. >>

Partners