Luikse school voor ingenieurs demo site voor energie efficiënte renovatie

Economie 16/05/2014 8:35:31

Het Bricker project bouwt publieke gebouwen om tot demo sites voor energie efficiënte, zero emissie, duurzame bouw. Eén van de sites is het gebouw van de ingenieurs van de Luikse Hogeschool.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vijfde Febeliec Energy Award voor project Umicore/Engie

Vierde editie Open Innovation Challenge focust op veilig net- en databeheer

Plannen voor Oostendse groene-waterstoffabriek

Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

Interne reorganisatie Elia afgerond

Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Machinery Directive inc. CE marking

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 4 februari 2020

Prototyping

Kortrijk Xpo

van 5/02/2020 tot 6/02/2020

MNE 2020

Kortrijk Xpo

van 5/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(28/1) Yusen Logistics bouwt nieuw slim farmamagazijn in Antwerpse haven

(27/1) Plannen voor Oostendse groene-waterstoffabriek

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het deels Europees gefinancierde Bricker project heeft als doel bestaande publieke gebouwen om te bouwen tot demo sites voor energie efficiënte en duurzame bouw en renovatie. Er worden 3 projecten gerealiseerd, één in Spanje, één in Turkije en een derde in de Belgische Provincie Luik.

Voor de Luikse ingenieursstudenten komen de laatste technologieën en technieken voor energie efficiënte renovatie wel heel letterlijk naar het klaslokaal. In september 2016 wordt het 23.000m² grote gebouw van de 1200 ingenieursstudenten van de Provinciale Luikse Hogeschool uitgerust met de meest recente energie besparende technieken.

Het project heeft de bedoeling om de studenten van heel kort bij te betrekken bij alle aspecten van dit proces, van de technische uitdagingen tot de berekening van de ROI.

Zo zullen de buitenmuren geïsoleerd worden en worden er units voor gedecentraliseerde ventilatie en warmte-krachtkoppeling geplaatst. Met deze interventies zal het gebouw van een energieklasse E naar B gaan en het elektriciteitsverbruik zou met 86% moeten dalen.

Als demo site moet het gebouw de haalbaarheid van de ingrepen aantonen en openbare instellingen ertoe aanzetten om ook andere openbare gebouwen aan te pakken.

Gabrielle Masy, docente engineering, legt de voordelen uit voor haar studenten: “Ik wil dat mijn studenten van bij de start betrokken worden. Het is essentieel om het project te integreren met de lessen, voornamelijk dan op Master niveau in mijn HVAC module (Heating, Ventilation and air conditioning). De studenten hebben reeds enkele technische presentaties gegeven in het Engels voor Antwerpse studenten.”

In april namen de eerste vergaderingen plaats en deze zomer zal begonnen worden met de openbare aanbestedingen voor het project. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Wikipedia)


Klik hier voor meer informatie over het Bricker-project.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

skeyes bundelt drone-activiteiten in dochtermaatschappij

skeyes richt met SkeyDrone een dochtermaatschappij op waarin het al zijn activiteiten rond drones samenbrengt. Het nieuwe bedrijfje zal zich voornamelijk focussen op onbemand luchtverkeer.

Participatief bestuur bij Materia Nova - artikel

In een tijdperk waar jobhoppen de norm wordt en het aantal burn-outs de pan uitswingt, is het zoeken naar manieren om de betrokkenheid van medewerkers bij het bedrijf te vergroten.

KSB Belgium heeft Pump and Valve Academie gelanceerd

Sinds begin januari is KSB in zijn Pump and Valve Academie gestart met het aanbieden van trainingen, die gericht zijn op het onderhouden, installeren en selecteren van pompen en kleppen.

Plannen voor Oostendse groene-waterstoffabriek

Haven Oostende, DEME en PMV willen met een ambitieus groen energieplan de productie van groene waterstof de CO2 uitstoot in Vlaanderen met 500.000 à 1.000.000 ton per jaar verminderen.

Ontwikkeling 3D-printbaar composietmateriaal met nanodeeltjes

Wageningen University & Research heeft 3D-printbaar composietmateriaal met gouden en zilveren nanodeeltjes ontwikkeld als voorbeeld voor een nieuwe klasse van printbare ‘slimme’ materialen.

Pauwels Consulting op overnamepad in Nederland

Pauwels Consulting, project sourcing & consulting bedrijf voor life sciences, engineering en IT, heeft de Nederlandse specialist in IT projec sourcing Developers.nl overgenomen.

Siemens toonaangevend leverancier van IoT-platformen voor slimme gebouwen - techniek

Het onafhankelijke onderzoeksbureau Verdantix heeft Siemens Smart Infrastructure onlangs uitgeroepen tot toonaangevende leverancier van IoT-platformen voor slimme gebouwen.

4 genomineerden Award Limburgse Jonge Ondernemer 2020 bekend

JCI Limburg meldt dat Ismaël Ben-Al-Lal, Charline Leroi, Wouter Uten en Amaury Verelst de 4 genomineerden zijn voor de Award Limburgse Jonge Ondernemer. Op 29 april is de winnaar bekend.

L. TAS & Co officieel Belgisch verdeler SPX Cooling Technologies

SPX Cooling Technologies, marktleider in het ontwerp en de fabricage van koeltorens en andere gespecialiseerde warmtewisselaars, heeft L. TAS & Co aangesteld als Belgisch verdeler. Deze laatste zal zich bezighouden met engineering en verkoop van nieuwe koeltorens en componenten voor industriële en HVAC-markttoepassingen. >>

Partners