Drijvende kracht achter ’buzzword’ Industry 4.0 - column

Columns & Blogs 13/05/2014 15:29:32

Industry 4.0 lijkt hét onderwerp te zijn dat in deze dagen overheerst. Vooral Duitse bedrijven omarmen het nieuwe buzzword meer dan gewillig.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - In dit opzicht vormde de Hannover Messe 2013 een mijlpaal. De grotere onderwerpen «Internet of Things», «CIM» en in het bijzonder «Cyberfysische systemen» kennen we echter al veel langer. Op dit moment richten deze laatste zich te veel op de hardware en verliezen hierdoor hun flexibiliteit, betoogt gastcolumnist Rahman Jamal.

Sinds de beurs in Hannover in 2013 is nog duidelijker geworden dat het initiatief «Industry 4.0» dé drijvende kracht achter innovatie in de industriële natie Duitsland wordt. Zoals kanselier Merkel opmerkte in haar openingsspeech, wordt de industrie, als gevolg van de huidige vermenging van informatietechnologie, gegevensverwerking en industriële productie, geconfronteerd met een innovatievoorsprong 'die alleen kan worden vergeleken met de ontwikkeling van de stoommachine'.

Wat mensen ook denken, vanuit technisch perspectief is Industry 4.0 absoluut geen hype. Er wordt al jaren aan gewerkt, zij het onder de buzzwords «Internet of Things» en, vooral, «Cyberfysische systemen», ook wel afgekort tot CPS.

Vaag onderscheid tussen CIM en CPS
Industry 4.0 is in wezen een moderne evolutie van het concept «Computer Integrated Manufacturing» dat in de jaren '70 van de vorige eeuw werd gelanceerd. We benadrukken dat het initiatief slechts één van de toepassingen is van de vele die mogelijk zijn dankzij zogenaamde cyberfysische systemen.

Helaas worden beide termen vaak verward. Daardoor wordt het onderscheid tussen Industry 4.0 en CPS steeds vager. Laten we beide systemen vergelijken met water: CPS is dan de enorme, diepe oceaan en Industry 4.0 is een mogelijke grote golf in deze oceaan.

U kunt zich echter meer golven voorstellen, zoals slimme stroomnetten voor intelligente energietoevoer, telegeneeskunde, geavanceerde mobiliteit en intelligente steden. CPS is dus niet uit Industry 4.0, het hoofdthema van de meest recente beurs in Hannover, geboren.

Het thema kiemt al jarenlang. Zo organiseerde de National Science Foundation in 2006 bijvoorbeeld al verschillende workshops onder de noemer «Cyberfysische Systemen».

Deze workshops hadden tot doel om het werk op het gebied van autonome systemen op basis van sensoren, zoals robotica, voertuigen en vliegtuigen én medische bewakingsapparatuur, een grote sprong voorwaarts te laten maken.

Normalisatie wordt moeilijk
Cyberfysische systemen brengen de werelden van ICT-, meet- en automatiseringstechnologie samen. Dat resulteert in mogelijkheden om een enorm aantal toepassingen uit verschillende vakgebieden te realiseren, waardoor het doel van Industry 4.0 ruimschoots wordt overtroffen. Alle toepassingen gebruiken bewust informatie over hun context en omgeving en passen hun gedrag aan.

Op dit moment wordt gesproken over de normalisatie van Industry 4.0. Daardoor wint automatisch ook de ontwikkeling van cyberfysische systemen aan momentum. Maar: CPS zijn uiterst complex en toekomstige ontwikkelingen zullen geënt zijn commerciële technologieën.

Dat maakt normalisatie nagenoeg onmogelijk. Er zal dus geen norm komen die alle ins en outs tot in de finesses beschrijft. Dit betekent dat we in deze markt moeten leren leven met de-facto normen van belangrijke spelers en met het feit dat er dus niet voor 100% normalisatie plaatsvindt.

Uitdagingen
De huidige uitdaging voor CPS ligt primair in de soepele integratie van bestaande en niet zozeer in het onderzoek naar nieuwe technologieën. Op dit moment richten veel benaderingen zich te veel op de hardware, waardoor ze hun flexibiliteit verliezen.

Vooral het aanpasbare en op kennis gebaseerde gedrag van CPS kan het best geïmplementeerd worden in een platform dat gericht is op software. Dit is cruciaal omdat tijdens het ontwerpen van CPS verschillende prototypen en speciale ontwikkelingsstappen parallel getest moeten worden en omdat de implementatie dienovereenkomstig consistent opnieuw geconfigureerd moet worden. << (foto: National Instruments, Rahman Jamal)

Rahman Jamal is Technology & Marketing Director Europe bij National Instruments

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Schneider Electric heeft nieuw webadres

Om de toegang tot de website te vereenvoudigen en de gebruikerservaring op de digitale kanalen te verbeteren, heeft Schneider Electric, wereldleider in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, zijn webdomein bijgewerkt van www.schneider-electric.be naar www.se.com/be en nieuwe functies werden toegevoegd.

Partners