Drijvende kracht achter ’buzzword’ Industry 4.0 - column

Columns & Blogs 13/05/2014 15:29:32

Industry 4.0 lijkt hét onderwerp te zijn dat in deze dagen overheerst. Vooral Duitse bedrijven omarmen het nieuwe buzzword meer dan gewillig.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - In dit opzicht vormde de Hannover Messe 2013 een mijlpaal. De grotere onderwerpen «Internet of Things», «CIM» en in het bijzonder «Cyberfysische systemen» kennen we echter al veel langer. Op dit moment richten deze laatste zich te veel op de hardware en verliezen hierdoor hun flexibiliteit, betoogt gastcolumnist Rahman Jamal.

Sinds de beurs in Hannover in 2013 is nog duidelijker geworden dat het initiatief «Industry 4.0» dé drijvende kracht achter innovatie in de industriële natie Duitsland wordt. Zoals kanselier Merkel opmerkte in haar openingsspeech, wordt de industrie, als gevolg van de huidige vermenging van informatietechnologie, gegevensverwerking en industriële productie, geconfronteerd met een innovatievoorsprong 'die alleen kan worden vergeleken met de ontwikkeling van de stoommachine'.

Wat mensen ook denken, vanuit technisch perspectief is Industry 4.0 absoluut geen hype. Er wordt al jaren aan gewerkt, zij het onder de buzzwords «Internet of Things» en, vooral, «Cyberfysische systemen», ook wel afgekort tot CPS.

Vaag onderscheid tussen CIM en CPS
Industry 4.0 is in wezen een moderne evolutie van het concept «Computer Integrated Manufacturing» dat in de jaren '70 van de vorige eeuw werd gelanceerd. We benadrukken dat het initiatief slechts één van de toepassingen is van de vele die mogelijk zijn dankzij zogenaamde cyberfysische systemen.

Helaas worden beide termen vaak verward. Daardoor wordt het onderscheid tussen Industry 4.0 en CPS steeds vager. Laten we beide systemen vergelijken met water: CPS is dan de enorme, diepe oceaan en Industry 4.0 is een mogelijke grote golf in deze oceaan.

U kunt zich echter meer golven voorstellen, zoals slimme stroomnetten voor intelligente energietoevoer, telegeneeskunde, geavanceerde mobiliteit en intelligente steden. CPS is dus niet uit Industry 4.0, het hoofdthema van de meest recente beurs in Hannover, geboren.

Het thema kiemt al jarenlang. Zo organiseerde de National Science Foundation in 2006 bijvoorbeeld al verschillende workshops onder de noemer «Cyberfysische Systemen».

Deze workshops hadden tot doel om het werk op het gebied van autonome systemen op basis van sensoren, zoals robotica, voertuigen en vliegtuigen én medische bewakingsapparatuur, een grote sprong voorwaarts te laten maken.

Normalisatie wordt moeilijk
Cyberfysische systemen brengen de werelden van ICT-, meet- en automatiseringstechnologie samen. Dat resulteert in mogelijkheden om een enorm aantal toepassingen uit verschillende vakgebieden te realiseren, waardoor het doel van Industry 4.0 ruimschoots wordt overtroffen. Alle toepassingen gebruiken bewust informatie over hun context en omgeving en passen hun gedrag aan.

Op dit moment wordt gesproken over de normalisatie van Industry 4.0. Daardoor wint automatisch ook de ontwikkeling van cyberfysische systemen aan momentum. Maar: CPS zijn uiterst complex en toekomstige ontwikkelingen zullen geënt zijn commerciële technologieën.

Dat maakt normalisatie nagenoeg onmogelijk. Er zal dus geen norm komen die alle ins en outs tot in de finesses beschrijft. Dit betekent dat we in deze markt moeten leren leven met de-facto normen van belangrijke spelers en met het feit dat er dus niet voor 100% normalisatie plaatsvindt.

Uitdagingen
De huidige uitdaging voor CPS ligt primair in de soepele integratie van bestaande en niet zozeer in het onderzoek naar nieuwe technologieën. Op dit moment richten veel benaderingen zich te veel op de hardware, waardoor ze hun flexibiliteit verliezen.

Vooral het aanpasbare en op kennis gebaseerde gedrag van CPS kan het best geïmplementeerd worden in een platform dat gericht is op software. Dit is cruciaal omdat tijdens het ontwerpen van CPS verschillende prototypen en speciale ontwikkelingsstappen parallel getest moeten worden en omdat de implementatie dienovereenkomstig consistent opnieuw geconfigureerd moet worden. << (foto: National Instruments, Rahman Jamal)

Rahman Jamal is Technology & Marketing Director Europe bij National Instruments

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Dit jaar wordt al voor de 18de keer de Leeuw van de Export uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Na een eerste juryronde werden onlangs zes bedrijven genomineerd.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners