Budget Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie in Limburg bekend

Vlaamse regering geeft groen licht voor SOC Maakindustrie in Limburg. Budget: jaarlijks 25 miljoen euro van Vlaamse overheid en op termijn nogmaals evenveel via bedrijven en andere kanalen.

Trefwoorden: #agoria, #economie, #ey, #fmtc, #maakindustrie, #salk, #sirris flanders drive, #soc, #soc maakindustrie

Lees verder

research

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE – De kogel was al langer door de kerk: half 2013 liet de Vlaamse regering weten een Strategisch Onderzoekscentrum (een SOC, waarvan er in Vlaanderen al vier bestaan) op te zullen richten in Limburg (pc's- en tablets: zie leestips onderaan). Het was wachten op de financieringmodaliteiten.

Die zijn nu bekend: de SOC Maakindustrie start met een basisfinanciering vanuit de Vlaamse Regering van 8,4 miljoen euro per jaar vanaf 2014. Voor de financiering van gericht onderzoek – zeg maar toegepast en contractonderzoek – komen daar nog 'eenmalige impulsen' bij vanuit andere financieringvehikels zoals SALK, EFRO en Competitiviteit ter waarde van 16,5 miljoen euro.

'De bedoeling is tegen 2018 - op kruissnelheid - te komen tot een jaarlijkse overheidsdotatie van 25 miljoen euro', zo blijkt 'en een totale omzet van 50 miljoen door bijkomende inbreng van middelen vanuit bedrijven, IWT en Europese steunkanalen'.

De hoofdzetel van het nieuwe centrum komt in Lommel, met eigen onderzoeksactiviteiten in Lommel (voertuigindustrie), Diepenbeek (precisiemanufacturing) en Leuven (mechatronica, 3D printing).

Het nieuwe onderzoekscentrum zal nauw samenwerken met naar verwachting een 100-tal Vlaamse topbedrijven. De eerste projecten worden naar verluidt nog dit jaar opgestart.

Waarbij de hamvraag uiteraard blijft: zal dit de Limburgse, Vlaamse, Belgische en - vooral - de buitenlandse bedrijven effectief aanzetten tot méér investeringen? Want ten gronde is het daar dat het schoentje wringt…

Een recente studie van Ernst&Young doet alvast vermoeden van niet. Bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven hebben nooit zo weinig geïnvesteerd in België (pc- en tabletgebruikers: zie leestips hieronder).


CITATEN
Vlaams Minister van Innovatie Ingrid Lieten: "Tegen 2018 zullen meer dan 300 onderzoekers, vanuit de industrie en de universiteiten, voltijds als een unieke onderzoeksgemeenschap samenwerken aan een gemeenschappelijke industriële onderzoeksagenda." En ook: "Er is ook een specifieke werking voor de Limburgse kmo’s voorzien met 'Limburg Makes It' (met 2 miljoen euro subsidie, zie leestips onderaan, redactie).”

Agoria zegt – als één van de initiatiefnemers en betrokken via Sirris – tevreden te zijn, maar benadrukt dat ook in de volgende legislatuur de gecreëerde dynamiek niet mag stilvallen. Wilson De Pril: "De SOC maakindustrie kan Vlaanderen ook internationaal positioneren. Zo zijn ook nieuwe buitenlandse investeringen in de maakindustrie niet onmogelijk."

Herman Derache van Sirris: "Dit strategisch onderzoekscentrum zal Vlaamse bedrijven in de maaktindustrie via precompetitief onderzoek optimaal ondersteunen om die slimme specialisaties te realiseren en zo de internationale concurrentiestrijd succesvol aan te gaan”.