Vito plant geothermische centrale van 5MW op Balmatt-site in Mol

Onderzoek & Wetenschap 12/05/2014 9:00:19

Vlaamse subsidie van 2 miljoen euro brengt pilootproject stapje naderbij."Als dit slaagt, gaan inzake kennis over diepe, laagenergetische geothermie tot de kopgroep van Europa behoren."

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Vito, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, wil op de Balmatt-site in Mol-Donk op zoek gaan naar een waterhoudende laag van naar verwachting rond 130°C.

De site waar de proefboring zal plaatsvinden, is genoemd naar de gelijknamige, asbestverwerkende betonfabriek JM Balmatt die vroeger decennia lang op het terrein actief was. De fabriek werd in 1998 gesloten en Vito kocht de zwaar vervuilde gronden in 2007 aan.

Momenteel wordt de site door de Ovam (Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij) gesaneerd en bouwrijp gemaakt. Op de gesaneerde gronden moet er een nieuw gebouw komen met laboratoria en kantoorruimtes.

Voor de nutsvoorzieningen in het gebouw wil Vito zijn kennis over geothermie in de praktijk brengen. De bedoeling is de warmte van enkele kilometers onder de grond – 'diepe geothermie' - in te schakelen voor de productie van warm water voor huishoudelijk en industrieel gebruik.

Later kunnen eventueel ook bedrijven of woningen in de omgeving worden aangesloten op dit ‘warmtenet’, laat Vito weten. 'En met de restwarmte kan elektriciteit geproduceerd worden'.

De Vlaamse regering ziet de plannen zitten: ze kende een subsidie van 2 miljoen euro aan het project toe, inclusief een proefboring. Het project moet uitwijzen of diepe geothermie in ons land überhaupt een haalbare - lees rendabele - kaart is.

Onderzoeksleider Ben Laenen van Vito: "De minimum temperatuur om elektriciteit te produceren is 125°C en er we moeten uiteraard een voldoende groot waterdebiet halen. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat er onder de Balmatt-site een mogelijk geschikte waterlaag zit op een diepte van 2.800 tot 3.800 meter. Met de meetgegevens hebben we vervolgens een model van een geothermische centrale opgesteld. Ook daarvan bleken de resultaten positief."

Maar er blijven hindernissen te nemen. Laenen: "Bijvoorbeeld efficiëntere cycli om warmte naar stroom te converteren. Verder moet de boorsnelheid omhoog en de kosten ervan omlaag. We bekijken ook waar we de putten best kunnen slaan om de rentabiliteit van de geothermische centrale op te drijven."

Indien het project succesvol afloop, gaat het alvast om een primeur voor Vlaanderen. Zelfs binnen Europa beschikken naar verluidt momenteel enkel Unterhaching (nabij Munchen) en Landau over centrales van een gelijkaardige omvang die op laagenergetische aardwarmte werken.

Bovendien kan Vito de nieuwe laboratoria in Mol meteen inschakelen om de nieuwe technologieën te evalueren. Laenen: "Als we ons concept kunnen valideren, staat niets het opschalen van dit type geothermie nog in de weg."

De totale kostprijs van de 5MW-centrale zou rond 30 miljoen euro schommelen.

Vito in een reactie: "Dit is, na de recente goedkeuring van onze nieuwe beheersovereenkomst en van de financiering van het EFRO-project 'Geothermie 2020' samen met VOKA Kempen en IOK, een verdere bevestiging van onze rol om in Vlaanderen en wereldwijd in te zetten op onderzoek naar duurzaamheid en het stimuleren van de economie."

Parallel wordt in een samenwerking tussen VITO en de Vlaams Bouwmeester overigens ook een onderzoekstraject ‘Atelier Diepe Geothermie’ opgestart. Dit zal nagaan hoe de wisselwerking tussen diepe geothermie en landschap mee bepalend kan zijn 'voor de energietransitie en voor de ontwikkeling van een kwalitatieve en duurzame leefomgeving'. << (Bert Belmans) (foto: Vito)


LEESTIPS

VITO krijgt groen licht voor geothermieproject in Mol
Naar 100% hernieuwbare energie tegen 2050? - artikel
Weldra aardwarmte in Bergen of Mol?

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners