Vito plant geothermische centrale van 5MW op Balmatt-site in Mol

Vlaamse subsidie van 2 miljoen euro brengt pilootproject stapje naderbij."Als dit slaagt, gaan inzake kennis over diepe, laagenergetische geothermie tot de kopgroep van Europa behoren."

Trefwoorden: #balmatt, #energie, #geothermie, #onderzoek, #ovam, #vito

Lees verder

research

( Foto: Vito )

ENGINEERINGNET.BE – Vito, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, wil op de Balmatt-site in Mol-Donk op zoek gaan naar een waterhoudende laag van naar verwachting rond 130°C.

De site waar de proefboring zal plaatsvinden, is genoemd naar de gelijknamige, asbestverwerkende betonfabriek JM Balmatt die vroeger decennia lang op het terrein actief was. De fabriek werd in 1998 gesloten en Vito kocht de zwaar vervuilde gronden in 2007 aan.

Momenteel wordt de site door de Ovam (Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij) gesaneerd en bouwrijp gemaakt. Op de gesaneerde gronden moet er een nieuw gebouw komen met laboratoria en kantoorruimtes.

Voor de nutsvoorzieningen in het gebouw wil Vito zijn kennis over geothermie in de praktijk brengen. De bedoeling is de warmte van enkele kilometers onder de grond – 'diepe geothermie' - in te schakelen voor de productie van warm water voor huishoudelijk en industrieel gebruik.

Later kunnen eventueel ook bedrijven of woningen in de omgeving worden aangesloten op dit ‘warmtenet’, laat Vito weten. 'En met de restwarmte kan elektriciteit geproduceerd worden'.

De Vlaamse regering ziet de plannen zitten: ze kende een subsidie van 2 miljoen euro aan het project toe, inclusief een proefboring. Het project moet uitwijzen of diepe geothermie in ons land überhaupt een haalbare - lees rendabele - kaart is.

Onderzoeksleider Ben Laenen van Vito: "De minimum temperatuur om elektriciteit te produceren is 125°C en er we moeten uiteraard een voldoende groot waterdebiet halen. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat er onder de Balmatt-site een mogelijk geschikte waterlaag zit op een diepte van 2.800 tot 3.800 meter. Met de meetgegevens hebben we vervolgens een model van een geothermische centrale opgesteld. Ook daarvan bleken de resultaten positief."

Maar er blijven hindernissen te nemen. Laenen: "Bijvoorbeeld efficiëntere cycli om warmte naar stroom te converteren. Verder moet de boorsnelheid omhoog en de kosten ervan omlaag. We bekijken ook waar we de putten best kunnen slaan om de rentabiliteit van de geothermische centrale op te drijven."

Indien het project succesvol afloop, gaat het alvast om een primeur voor Vlaanderen. Zelfs binnen Europa beschikken naar verluidt momenteel enkel Unterhaching (nabij Munchen) en Landau over centrales van een gelijkaardige omvang die op laagenergetische aardwarmte werken.

Bovendien kan Vito de nieuwe laboratoria in Mol meteen inschakelen om de nieuwe technologieën te evalueren. Laenen: "Als we ons concept kunnen valideren, staat niets het opschalen van dit type geothermie nog in de weg."

De totale kostprijs van de 5MW-centrale zou rond 30 miljoen euro schommelen.

Vito in een reactie: "Dit is, na de recente goedkeuring van onze nieuwe beheersovereenkomst en van de financiering van het EFRO-project 'Geothermie 2020' samen met VOKA Kempen en IOK, een verdere bevestiging van onze rol om in Vlaanderen en wereldwijd in te zetten op onderzoek naar duurzaamheid en het stimuleren van de economie."

Parallel wordt in een samenwerking tussen VITO en de Vlaams Bouwmeester overigens ook een onderzoekstraject ‘Atelier Diepe Geothermie’ opgestart. Dit zal nagaan hoe de wisselwerking tussen diepe geothermie en landschap mee bepalend kan zijn 'voor de energietransitie en voor de ontwikkeling van een kwalitatieve en duurzame leefomgeving'.