Vito plant geothermische centrale van 5MW op Balmatt-site in Mol

Onderzoek & Wetenschap 12/05/2014 9:00:19

Vlaamse subsidie van 2 miljoen euro brengt pilootproject stapje naderbij."Als dit slaagt, gaan inzake kennis over diepe, laagenergetische geothermie tot de kopgroep van Europa behoren."

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2018

Europahotel Gent

van 9/10/2018 tot 10/12/2018

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

(29/11) Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

(28/11) Unieke software zorgt voor real-time kwaliteitsinspectie in maakindustrie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Vito, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, wil op de Balmatt-site in Mol-Donk op zoek gaan naar een waterhoudende laag van naar verwachting rond 130°C.

De site waar de proefboring zal plaatsvinden, is genoemd naar de gelijknamige, asbestverwerkende betonfabriek JM Balmatt die vroeger decennia lang op het terrein actief was. De fabriek werd in 1998 gesloten en Vito kocht de zwaar vervuilde gronden in 2007 aan.

Momenteel wordt de site door de Ovam (Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij) gesaneerd en bouwrijp gemaakt. Op de gesaneerde gronden moet er een nieuw gebouw komen met laboratoria en kantoorruimtes.

Voor de nutsvoorzieningen in het gebouw wil Vito zijn kennis over geothermie in de praktijk brengen. De bedoeling is de warmte van enkele kilometers onder de grond – 'diepe geothermie' - in te schakelen voor de productie van warm water voor huishoudelijk en industrieel gebruik.

Later kunnen eventueel ook bedrijven of woningen in de omgeving worden aangesloten op dit ‘warmtenet’, laat Vito weten. 'En met de restwarmte kan elektriciteit geproduceerd worden'.

De Vlaamse regering ziet de plannen zitten: ze kende een subsidie van 2 miljoen euro aan het project toe, inclusief een proefboring. Het project moet uitwijzen of diepe geothermie in ons land überhaupt een haalbare - lees rendabele - kaart is.

Onderzoeksleider Ben Laenen van Vito: "De minimum temperatuur om elektriciteit te produceren is 125°C en er we moeten uiteraard een voldoende groot waterdebiet halen. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat er onder de Balmatt-site een mogelijk geschikte waterlaag zit op een diepte van 2.800 tot 3.800 meter. Met de meetgegevens hebben we vervolgens een model van een geothermische centrale opgesteld. Ook daarvan bleken de resultaten positief."

Maar er blijven hindernissen te nemen. Laenen: "Bijvoorbeeld efficiëntere cycli om warmte naar stroom te converteren. Verder moet de boorsnelheid omhoog en de kosten ervan omlaag. We bekijken ook waar we de putten best kunnen slaan om de rentabiliteit van de geothermische centrale op te drijven."

Indien het project succesvol afloop, gaat het alvast om een primeur voor Vlaanderen. Zelfs binnen Europa beschikken naar verluidt momenteel enkel Unterhaching (nabij Munchen) en Landau over centrales van een gelijkaardige omvang die op laagenergetische aardwarmte werken.

Bovendien kan Vito de nieuwe laboratoria in Mol meteen inschakelen om de nieuwe technologieën te evalueren. Laenen: "Als we ons concept kunnen valideren, staat niets het opschalen van dit type geothermie nog in de weg."

De totale kostprijs van de 5MW-centrale zou rond 30 miljoen euro schommelen.

Vito in een reactie: "Dit is, na de recente goedkeuring van onze nieuwe beheersovereenkomst en van de financiering van het EFRO-project 'Geothermie 2020' samen met VOKA Kempen en IOK, een verdere bevestiging van onze rol om in Vlaanderen en wereldwijd in te zetten op onderzoek naar duurzaamheid en het stimuleren van de economie."

Parallel wordt in een samenwerking tussen VITO en de Vlaams Bouwmeester overigens ook een onderzoekstraject ‘Atelier Diepe Geothermie’ opgestart. Dit zal nagaan hoe de wisselwerking tussen diepe geothermie en landschap mee bepalend kan zijn 'voor de energietransitie en voor de ontwikkeling van een kwalitatieve en duurzame leefomgeving'. << (Bert Belmans) (foto: Vito)


LEESTIPS

VITO krijgt groen licht voor geothermieproject in Mol
Naar 100% hernieuwbare energie tegen 2050? - artikel
Weldra aardwarmte in Bergen of Mol?

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

UHasselt opent regionaal academisch innovatielab Relab

Wetenschappelijke expertise in revalidatiewetenschappen, zoals de nieuwste technologische meet- en behandelmethodes, wordt ingezet om patiënten met complexe revalidatie­problemen te helpen.

CECIMO zet nieuw comité Additive Manufacturing op

CECIMO besliste om naast de constructeurs van klassieke, verspanende machines voortaan ook de gehele waardenketen van de additieve maakindustrie te vertegenwoordigen.

Techniekacademie bereikt steeds meer leerlingen met STEM-interesse

De Techniekacademie wordt al sinds 2013 georganiseerd en sinds september wordt dit project ook gesteund door Logi-technic uit Wevelgem, dat hiervoor 17 techniekmentoren afvaardigt.

GoodFuels brengt 100% duurzame stookolie op de markt

Deze stookolie heeft een ultra lage CO2- en zwaveluitstoot en biedt de grote scheepvaart een alternatief voor vervuilende stookolie, waarmee emissies snel en betaalbaar zijn terug te brengen.

KU Leuven verstevigt samenwerking met Janssen Pharmaceutica

Deze samenwerking is er op gericht om oplossingen te vinden voor een aantal van de meest complexe medische uitdagingen en medische innovaties sneller bij de patiënt te brengen.

Worden banden voortaan geproduceerd met paardenbloemen?

Onderzoekers van ILVO slaagden erin de teelt van de rubberpaardenbloem succesvol op te schalen en samen met bedrijven stappen te zetten naar de ontwikkeling van een lokale rubberproductie.

Los 9 identificatie-uitdagingen in uw productieafdeling op - techniek

Producten en componenten hebben vaak meerdere verschillende identificatievereisten. Afhankelijk van hun grootte, hun specificaties en de omgeving, zijn diverse identificatieoplossingen nodig

VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

Charlotte Martin en Steven Ballet (VUB) zijn er in geslaagd om een gel te ontwikkelen waarmee natuurlijke pijnstillers op een minimaal-invasieve manier bij de mens kunnen toegediend worden.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners