Vito plant geothermische centrale van 5MW op Balmatt-site in Mol

Onderzoek & Wetenschap 12/05/2014 9:00:19

Vlaamse subsidie van 2 miljoen euro brengt pilootproject stapje naderbij."Als dit slaagt, gaan inzake kennis over diepe, laagenergetische geothermie tot de kopgroep van Europa behoren."

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Vito, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, wil op de Balmatt-site in Mol-Donk op zoek gaan naar een waterhoudende laag van naar verwachting rond 130°C.

De site waar de proefboring zal plaatsvinden, is genoemd naar de gelijknamige, asbestverwerkende betonfabriek JM Balmatt die vroeger decennia lang op het terrein actief was. De fabriek werd in 1998 gesloten en Vito kocht de zwaar vervuilde gronden in 2007 aan.

Momenteel wordt de site door de Ovam (Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij) gesaneerd en bouwrijp gemaakt. Op de gesaneerde gronden moet er een nieuw gebouw komen met laboratoria en kantoorruimtes.

Voor de nutsvoorzieningen in het gebouw wil Vito zijn kennis over geothermie in de praktijk brengen. De bedoeling is de warmte van enkele kilometers onder de grond – 'diepe geothermie' - in te schakelen voor de productie van warm water voor huishoudelijk en industrieel gebruik.

Later kunnen eventueel ook bedrijven of woningen in de omgeving worden aangesloten op dit ‘warmtenet’, laat Vito weten. 'En met de restwarmte kan elektriciteit geproduceerd worden'.

De Vlaamse regering ziet de plannen zitten: ze kende een subsidie van 2 miljoen euro aan het project toe, inclusief een proefboring. Het project moet uitwijzen of diepe geothermie in ons land überhaupt een haalbare - lees rendabele - kaart is.

Onderzoeksleider Ben Laenen van Vito: "De minimum temperatuur om elektriciteit te produceren is 125°C en er we moeten uiteraard een voldoende groot waterdebiet halen. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat er onder de Balmatt-site een mogelijk geschikte waterlaag zit op een diepte van 2.800 tot 3.800 meter. Met de meetgegevens hebben we vervolgens een model van een geothermische centrale opgesteld. Ook daarvan bleken de resultaten positief."

Maar er blijven hindernissen te nemen. Laenen: "Bijvoorbeeld efficiëntere cycli om warmte naar stroom te converteren. Verder moet de boorsnelheid omhoog en de kosten ervan omlaag. We bekijken ook waar we de putten best kunnen slaan om de rentabiliteit van de geothermische centrale op te drijven."

Indien het project succesvol afloop, gaat het alvast om een primeur voor Vlaanderen. Zelfs binnen Europa beschikken naar verluidt momenteel enkel Unterhaching (nabij Munchen) en Landau over centrales van een gelijkaardige omvang die op laagenergetische aardwarmte werken.

Bovendien kan Vito de nieuwe laboratoria in Mol meteen inschakelen om de nieuwe technologieën te evalueren. Laenen: "Als we ons concept kunnen valideren, staat niets het opschalen van dit type geothermie nog in de weg."

De totale kostprijs van de 5MW-centrale zou rond 30 miljoen euro schommelen.

Vito in een reactie: "Dit is, na de recente goedkeuring van onze nieuwe beheersovereenkomst en van de financiering van het EFRO-project 'Geothermie 2020' samen met VOKA Kempen en IOK, een verdere bevestiging van onze rol om in Vlaanderen en wereldwijd in te zetten op onderzoek naar duurzaamheid en het stimuleren van de economie."

Parallel wordt in een samenwerking tussen VITO en de Vlaams Bouwmeester overigens ook een onderzoekstraject ‘Atelier Diepe Geothermie’ opgestart. Dit zal nagaan hoe de wisselwerking tussen diepe geothermie en landschap mee bepalend kan zijn 'voor de energietransitie en voor de ontwikkeling van een kwalitatieve en duurzame leefomgeving'. << (Bert Belmans) (foto: Vito)


LEESTIPS

VITO krijgt groen licht voor geothermieproject in Mol
Naar 100% hernieuwbare energie tegen 2050? - artikel
Weldra aardwarmte in Bergen of Mol?

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners