Gentech soja Monsanto bevat gevaarlijke chemicaliën

Uit Noors onderzoek is gebleken dat deze sojabonen veel hogere waarden glyphosaat bevatten, dan wat Monsanto zelf als extreem aanmerkt.

Trefwoorden: #Food Chemistry, #genetische gemanipuleerde sojabonen, #gentech sojabonen, #monsanto

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, sojabonen variëteiten )

ENGINEERINGNET - Dit soort genetische gemanipuleerde sojabonen worden verwerkt tot plantaardige oliën, dat in tal van levensmiddelen zit.

Ook wordt het gevoerd aan koeien en varkens, die vervolgens als biefstuk of hamlapje op tafel belanden. Consumenten krijgen zo indirect en zonder het te weten deze gentech bonen via verschillende routes binnen.

Onderzoekers van onder meer het Noorse instituut voor Voedsel (NIFES) en het Noorse centrum voor bioveiligheid (GenØk) testen sojabonen van Monsanto die bestand zijn tegen de bijbehorende pesticide Roundup.

Deze gentech sojabonen werden vergeleken met gangbare en biologische sojabonen. Dit onderzoek is gepubliceerd door Food Chemistry.

In alle 10 monsters van gentech soja bonen werd het schadelijke middel glyphosaat aangetroffen. De waarden waren soms nog hoger dan wat Monsanto zelf als “extreem” aanmerkt.

De gentech sojabonen bevatten volgens dit onderzoek 11,9 ppm, met een maximum van 20,1 ppm, terwijl Monsanto in 1999 aangaf dat de maximale hoeveelheid niet hoger dan 5,6 ppm zou kunnen zijn. Dat niveau werd door het bedrijf aangemerkt als “extreem”.

Overigens ligt de maximale waarde van de Amerikaanse Environmental Protection Agency op 20 ppm, net als in de Europese Unie. Daarnaast toont onderzoek aan, van bijvoorbeeld de Universiteit van Pittsburgh, dat een niveau van 3 ppm in het water al voor morfologische veranderingen aan kikkers zorgt.

Ook bleek dat gentech soja een lagere voedingswaarde heeft dan gangbare en biologische soja. De studie verwerpt daarom de opvatting dat gentech soja een gelijkwaardig alternatief is voor gangbare en biologische soja.

Sojabonen vormen een belangrijk onderdeel van voedingsproducten. Momenteel wordt op een kwart van alle landbouwgrond in de VS soja geteeld.

Daarvan is 90% genetisch gemanipuleerd, 9% is gangbaar zonder gentech en 1% is biologisch. Naast de VS is Brazilië een grote producent van gentech soja.