Belastingdruk op Belgische technologiebedrijven met 22% gestegen

"Om op het niveau van de buurlanden te komen zouden onze belastingen met 4 à 5 miljard euro moeten dalen", stelt Frank Vandermarliere van techfederatie Agoria in dit opiniestuk.

Trefwoorden: #agoria, #belasting, #column, #economie, #opinie, #technologie, #vandermarliere

Lees verder

Columns

( Foto: Agoria, Frank Vandermarliere )

ENGINEERINGNET.BE - De belasting op winst en vermogen van ondernemingen neemt dit jaar in België met 1,2 miljard euro toe. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De vennootschapsbelasting zal dit jaar 2,3 miljard euro meer opbrengen dan in 2007, het jaar voor de crisis. En sinds de regering Di Rupo I aan de slag ging, steeg de belastingdruk in de technologische industrie met 22%.

De belastingdruk op vennootschappen ligt in ons land beduidend hoger dan bij onze concurrenten. Dat blijkt uit de vergelijking met het gemiddelde van onze 3 belangrijkste handelspartners aan de hand van macro-economische cijfers.

Uitgedrukt in procent van het BBP brengt de vennootschapsbelasting in 2014 bij ons 3,7% op tegen 2,4% in onze buurlanden. En dat komt niet omdat er bij ons meer vennootschappen zouden zijn of omdat wij meer winst zouden maken. Ook in procent van de totale brutomarge van de ondernemingen is de belastingdruk van ons land hoger dan die van de buren.

Om op het niveau van de buurlanden te komen zouden onze belastingen met 4 à 5 miljard euro moeten dalen.

Goede reden
Er is een goede reden waarom de belastingdruk op vennootschappen in andere landen lager ligt. Uit analyses van de OESO blijkt immers dat de vennootschapsbelasting bij uitstek de meest schadelijke belasting is voor economische groei.

Want zij ontmoedigt investeringen in kapitaal en in de verbetering van productiviteit. Dat zijn de ondernemingsactiviteiten die het meest bijdragen tot de groei.

Veel landen hebben dit begrepen en hebben daarom hun lasten op vennootschappen verlaagd. In de EU daalden deze met bijna een kwart sinds 2007.

De voornaamste oorzaak van de hoge belastingdruk in België ligt bij het faciaal tarief. Dat is in ons land torenhoog, 33,99% tegenover gemiddeld 21,1% in de EU. En het wordt niet gecompenseerd door meer aftrekken zoals DBI’s en de notionele intrestaftrek.

Andere landen belasten buitenlandse winsten ook geen tweemaal en door de begrotingsmaatregelen is het voordeel van de notionele intrestaftrek afgezwakt. De effectieve belastingvoet van een doorsneebedrijf in de technologische industrie is daardoor opgelopen van 23% tot 28% in 2013.

Multinationals?
Het is juist dat sommige multinationale ondernemingen de belastingsystemen van de verschillende landen tegen elkaar uitspelen en minder belastingen betalen. Het valt te verwachten dat OESO, G20 en de EU maatregelen zullen uitwerken om hieraan te verhelpen. Dat kan zorgen voor meer gelijke regels tussen lidstaten bij de belastinginning.

Overigens moet nog worden afgewacht of dit de opbrengst van de vennootschapsbelasting in België zal doen toenemen. Want bepaalde regelingen die er nu voor zorgen dat ondernemingen hun winstbelasting bij ons betalen, kunnen verdwijnen.

Aan het grote verschil tussen onze aanslagvoet van 33.99% en het EU-gemiddelde zullen deze maatregelen echter niets veranderen. Willen wij onze bedrijven niet wegbelasten, dan moet dat tarief substantieel worden verlaagd tot hoogstens 25%.

Tegelijkertijd moet de notionele intrestaftrek worden behouden. Hij wordt door zeer veel bedrijven en KMO’s toegepast. Hij versterkt daarenboven de solvabiliteit van de ondernemingen door de financiering met eigen middelen te stimuleren.


(door Frank Vandermarliere, algemeen adviseur Agoria)