Kunstmatige riffen in windmolenparken Belgische Noordzee

Een jaar geleden werden onder impuls van minister Johan Vande Lanotte kunstmatige riffen aangelegd in de Noordzee. De resultaten voor de biodiversiteit zijn veelbelovend.

Trefwoorden: #artificieel rif, #rifbal, #rif windmolenpark, #windmolenpark biodiversiteit

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rifballen/ VLIZ, Klaren Rappé, 2014 )

ENGINEERINGNET – Vorige zomer werden op initiatief van minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte kunstmatige riffen aangelegd in het Belgisch deel van de Noordzee. De riffen werden aangelegd in de windmolenparken op zee om actief natuurwaarde te creëren.

De riffen bestaan uit twee sets van elk 33 rifballen, bevestigd aan een metalen frame, afgezonken in respectievelijk het Belwind- en het C-Power offshore windpark. Bedoeling is om zeedieren en –planten, in een beveiligde omgeving, de kans te bieden deze holle en met openingen voorziene betonnen structuren te gaan koloniseren.

De wetenschappelijke opvolging gebeurt in het kader van het project “Noordzee-observatorium”, uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor de Zee en partners. Bij een voorbereidende exploratie half maart 2014, stelden duikers van het VLIZ en de Universiteit Gent alvast heel wat leven vast op en in de betonnen rifstructuren.

Intussen is alles in gereedheid gebracht om ter hoogte van het kunstmatig rif in het C-Power windpark, een meetboei te plaatsen. Hiermee zullen metingen worden verricht van temperatuur, zoutgehalte, zuurstof, koolzuurgas, stromingen en chlorofyl van het omgevende water.

Aan de hand van een akoestisch ontvangersnetwerk zullen ook de activiteiten van vooraf gezenderde vissen en kreeften kunnen worden opgevolgd, zullen ontvangers de aanwezigheid van dolfijnachtigen in de buurt registreren en kan op termijn met onderwatercamera’s worden gespeurd naar leven ter plaatse.

Het initiatief opent een perspectief voor het verhogen van de biodiversiteit bij het ontwikkelen van kunstmatige eilanden, kustverdedigingsstructuren en andere toepassingen van harde materialen op zee.

Het nastreven van dit soort multifunctionaliteit op zee staat ook hoog op de agenda van Europa. Binnen het Europees onderzoeksproject MERMAID werkt het VLIZ samen met een dertigtal Europese onderzoeksinstellingen en industriële partners om concepten voor multifunctionele platformen te ontwikkelen.

Hierbij wordt onderzocht hoe verschillende gebruikersfuncties, zoals maricultuur, windmolens, golfenergieconvertoren en logistieke platforms, op één plek kunnen worden geïntegreerd.

Deze visie wordt onderschreven door Minister voor de Noordzee, Johan Vande Lanotte: "We zijn de eersten die artificiële riffen inzetten op een gebied zoals de Noordzee. Tot nu toe bestond het gangbare beleid bij ons voornamelijk uit het verbieden van activiteiten als we natuur wilden beschermen."

"Actieve ingrepen om natuur te creëren - zoals al lang in natuurgebieden op land gebeurt - bleven uit. De eerste ingreep lijkt vandaag alvast veelbelovend. De tijd is rijp om actief natuur te maken als nieuwe activiteiten zich op zee ontplooien."