Infrabel sloopt dit weekend laatste oude spoorbrug over Albertkanaal

Tijdens paasweekend verwijdert Infrabel laatste van twee oude spoorbruggen over Albertkanaal op lijn 12 Antwerpen-Essen. "Technisch een echt huzarenstukje", stelt de beheerder.

Trefwoorden: #alvertkanaal, #antwerpen mobiel, #bam, #engineering, #infrabel, #spoor, #spoorbrug, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel, oude brug tussen de twee exemplaren )

ENGINEERINGNET.BE – De twee oude bruggen ruimen letterlijk plaats voor evenveel nieuwe exemplaren die rekening houden met de geplande grotere doorvaarthoogte van 9,10 meter en de verbreding van het Albertkanaal tot 63 meter.

Het gaat om de brug van de lijn 12 (Antwerpen- Essen). 9,10 meter. Hierdoor kunnen grotere schepen met meer containers onder de brug.

Zo’n 2 jaar geleden werd de eerste al gesloopt en vervangen, nu is het tijdens het Paasweekend dus de beurt aan de tweede.

De oude spoorbrug weghalen is een echt huzarenstukje qua techniek en planning, stelt de infrastructuurbeheerder. Ze is 52 meter lang en weegt bijna 400 ton. Bovendien ligt ze tussen drie andere spoorbruggen en hangt ze boven het water (foto).

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 april zal de oude brug omstreeks middernacht eerst worden losgemaakt en daarna zal ze opgetild worden via een ponton.

Tot zondagochtend worden de pijlers op de kaaien afgebroken en nadien zullen telescoopkranen opgesteld worden, die de brug in stukken zullen knippen.

De delen van de brug zullen via een ponton onder de bestaande bruggen afgevoerd worden. Vooraf zullen vanaf vrijdagochtend tot zaterdagavond de spoorbrugdekken gelegen boven de Vaartkaai verwijderd worden.

De afbraak is een belangrijk onderdeel van het Masterplan van de Vlaamse regering om de binnenscheepvaart te stimuleren. Meer goederen transporteren over het water en per spoor moet zorgen voor minder files op de weg.

Tijdens het weghalen van de oude spoorbrug zullen de reizigerstreinen altijd blijven rijden zoals voorzien. De hinder voor de goederentreinen wordt tot een strikt minimum beperkt. Uit veiligheid wordt het scheepvaartverkeer wel onderbroken van zaterdag 19 tot maandag 21 april.

Het hele project is een samenwerking tussen de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), de nv De Scheepvaart en Infrabel.


ACHTERGROND
In de onmiddellijke omgeving van de spoorbruggen over het Albertkanaal liggen de bruggen over de IJzerlaan en de Merksemsestraat. Omdat deze aan vernieuwing toe waren, heeft Infrabel ook deze bruggen aangepakt. De werken verlopen naar verluidt in verschillende fases om een normaal treinverkeer toe te laten.