VIL zoekt kandidaten om ’Lean & Green’ koplopers te worden

Economie 18/04/2014 8:28:31

Op 13 mei 2014 start het VIL met de begeleiding van een nieuwe groep bedrijven. Deelnemers zijn uitermate positief: 20% CO2-uitstoot besparen is mogelijk!

Lees hieronder verder   
Verwant

VIL lanceert blockchain­applicatie voor track-&-trace en e-documenten

DP World verlaagt CO2-voetafdruk door inzet hybride containerliften

AB InBev organiseert grootste deel haventransport per trein

VIL stelt logistieke duurzaamheidsindex voor

Nieuw centrum voor temperatuurgevoelig vrachtvervoer op Brussels Airport

De Lijn plant autonome shuttles in grootsteden

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kwaliteitsmanagement

Europahotel - Gent

dinsdag 19 november 2019

Seminarie: Ethiek van techniek

Koninklijke Militaire School - Brussel

dinsdag 19 november 2019

Welding Week 2019

Flanders Expo Gent

van 19/11/2019 tot 21/11/2019

ie-net-lezing futurist Richard van Hooijdonk

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

ie-net Jobbeurs voor ingenieurs

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Gent

woensdag 20 november 2019

Keuze van de redactie

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek) begeleidde reeds 44 Lean and Green bedrijven in Vlaanderen.

Het VIL begeleidt hen met het opstellen van een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar. Zij ontvangen hiervoor de Lean and Green award.

De maatregelen in de plannen van aanpak zijn heel divers, gaande van het plaatsen van zonnepanelen of LED-verlichting, over cursussen eco-driving voor chauffeurs, overschakeling van dag- naar nachtdistributie, aankoop van voertuigen op CNG of LNG tot planningsoptimalisatie.

Maar ook de verpakking herbekijken kan grote effecten hebben. Zo voorziet JAVA sinds november 2013 vier in de plaats van twee zijhekken aan hun rolcontainers waardoor het niet meer nodig is de goederen in folie te wikkelen.

“Dit levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 35 ton plastic folie en met een uitstoot van 6 kg CO2 per kg wikkelfolie, stoten we zomaar even 210 ton minder CO2 in de atmosfeer”, benadrukt Sammy Corten, Logistics Support Manager van JAVA.

Bedrijven die vorig jaar de Lean and Green award in ontvangst hebben genomen: Carglass Distribution, DHL Freight België, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Hermos Transport, JAVA, Montea, MSC Belgium, PostNL Cargo België, REMITRANS, Tanktransport Thys, VDAB en Zeebrugge Food Logistics.

Opvallend zitten tussen deze groep voor het eerst niet alleen logistieke dienstverleners en verladers maar ook organisaties die deelnemen om een voorbeeldfunctie of voortrekkersrol te spelen in het behartigen van milieudoelstellingen.

Lean and Green richt zich tot alle Vlaamse bedrijven en instanties met logistieke activiteiten die zich willen onderscheiden als duurzame en efficiënte onderneming. Deelnemende bedrijven volgen een vast programma met een doorlooptijd van 4 tot 6 maanden tussen de kick-off en de award uitreiking. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: VIL)

Meer informatie:
http://vil.be/2014/13-mei-start-nieuwe-groep-bedrijven-met-lean-green/#.U0-5x-Z_s98

Geïnteresseerd om nog aan te sluiten bij deze groep?
Contacteer: peter.lagey@vil.be of 03/229 05 09

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Oostende wil referentiestad voor internationale drone innovatie worden

Haven Oostende, Economisch Huis Oostende, Rebo, Internationale Luchthaven Oostende-Brugge, Hogeschool Vives en VLOC hebben een kenniscentrum voor professionele drones gelanceerd.

Opleiding Kwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001

Het kwaliteitsmanagement van een organisatie is maar zo goed als het opgezette systeem om de werking ervan continu te verbeteren. Een sleutelrol hierbinnen is weggelegd voor de hoofdauditor.

Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

Omdat het tekort aan STEM-talent een cruciale uitdaging voor bedrijven vormt, krijgen 5 universiteiten 2 miljoen extra voor een betere doorstroming van jonge onderzoekers naar de arbeidsmarkt.

Nieuwe methoden voor verbeteren behandeling aneurysma

Onderzoek UTwente maakt het mogelijk om betere endoprothesen te ontwikkelen door inzicht te krijgen in wat er met zo'n vaatprothese gebeurt als deze geïmplanteerd is in een patiënt.

Miljoenen euro’s voor internationaal onderzoek naar ‘digitale tweelingen’

Diverse universiteiten en industriële partners uit Nederland, Singapore, Frankrijk en Duitsland onderzoeken hoe ontwerp, productie en onderhoud van dit soort systemen is te verbeteren.

Imec.istart wereldtop in UBI University Business Accelerator ranking

UBI Global onthulde onlangs op de World Incubation Summit in Qatar hun tweejaarlijkse ranking van universiteitsincubatoren en -acceleratoren, waarbij Imec.istart in de top 5 staat.

Toepassing TPC in spuitgietproduct werkt - techniek

Het Nederlandse spuitgietbedrijf Alligator Plastics slaagde erin om een voorgevormde geometrie uit TPC in een matrijs te omspuiten. De toepassing van TPC’s in een spuitgietproduct werkt dus.

VUB-onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie optische computers

De onderzoeksgroep Applied Physics van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een nieuwe generatie optische computers ontwikkeld, de zogenaamde Coherent Ising machines.

Partners