• 19/03/2014

”Apotheeklogistiek in ziekenhuizen kan beter en goedkoper”

Vlaams Instituut voor Logistiek start met project APOLO over betere apotheeklogistiek in ziekenhuizen: "Regelgeving en financiële druk vergen structurele maatregelen"

Trefwoorden: #apolo, #gezondheid, #logistiek, #medisch, #vil, #ziekenhuis, #ziekenhuislogistiek

Lees verder

Techniek

( Foto: GSK )

ENGINEERINGNET.BE - Ziekenhuizen staan onder financiële druk. Om kostenefficiënter te functioneren, kijkt de directie als reactie steevast naar de voor de hand liggende ingrepen: besparingen op personeel, het uitstellen van investeringen of het verhogen van supplementen voor patiënten.

'Maar niet naar de apotheekprocessen', mekt het VIL - het Vlaams Instituut voor Logistiek - op, met de onderliggende boodschap dat op dat gebied ook kosten kunnen bespaard worden.

Temeer aangezien de apotheekartikelen tot 90% van de totale voorraadwaarde van een ziekenhuis vertegenwoordigen en ziekenhuizen door de diversiteit van de artikelen (medicatie, bereidingen, implantaten …) vaak worstelen met de logistieke organisatie ervan.

Het VIL in een mededeling: 'Door slimmer te werken in de apotheek zijn aanzienlijke financiële besparingen mogelijk. Als surplus komen daar nog de kwaliteitswinsten bovenop. Kansen liggen daarbij in het herdenken en anders inrichten van de logistieke processen'.

In het project gaan 16 ziekenhuizen en logistieke dienstverleners op zoek naar meer efficiëntie. Ze starten met het in kaart brengen van de logistieke problemen en onderzoeken de 'best practices' uit binnen- en buitenland. De resultaten worden voorgesteld eind 2015.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De interesse in het project was naar verluidt 'zeer groot'. Niet minder dan zestien bedrijven, een mix van ziekenhuizen en logistieke dienstverleners, nemen deel: AZ Delta Roeselare, AZ Herentals, AZ Jan Portaels Vilvoorde, AZ Monica Antwerpen, AZ Nikolaas, DHL Supply Chain, Fiege, H.Essers, Hospital Logistics, Mariaziekenhuis Overpelt, Patrona Pharma, Sint-Jozefkliniek Bornem Willebroek, Sint-Maria Halle, UZ Brussel, ZMK Maaseik en ZOL Genk.