Gezichtsreconstructie met 3D geprinte implantaten (+video)

Onderzoek & Wetenschap 17/03/2014 9:11:38

Een overlevende van een verkeersongeval krijgt in Wales een revolutionaire gelaatsreconstructie met in België geprinte 3D titanium implantaten.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET – Stephen Power overleeft in 2012 een moto-ongeluk maar houdt er zware lichamelijke schade aan over.

Zijn schedel, neus, oogkassen, jukbeenderen en kaak waren op verschillende plaatsen gebroken. Hij onderging onmiddellijk levensreddende chirurgie maar op dat ogenblik was het esthetische aspect van ondergeschikt belang.

De kaak en jukbeenderen zouden opnieuw op verschillende moeten gebroken worden om vervolgens alles opnieuw ‘op te bouwen’. Het risico op oogschade was te groot zodat er voor gekozen werd verdere genezing af te wachten alvorens opnieuw in te grijpen.

In 2013 trof het Centre for Applied Reconstructive Technologies in Surgery in Cardiff de voorbereidingen om de symmetrie in het gelaat van de man te herstellen. Het centrum is een partnerschap tussen Morriston Hospital in Swansea, het National Centre for Product Design and Development Research (PDR) en Cardiff Metropolitan University. Het verricht pioneerswerk op het vlak van 3D technologie voor chirurgische ingrepen.

Voor het eerst zouden 3D geprinte implantaten gebruikt zijn om een volledige gezichtsreconstructie uit te voeren. Het team kon terugvallen op CT scans, computer modellen en gescande 3D modellen om te bepalen waar er opnieuw zou gesneden moeten worden en waar implantaten moesten ingebracht worden. Al de modellen en implantaten zijn van titanium en geprint op een 3D printer in België.

Aangezichtschirurg Adrian Sugar: “Om effectief botten in het gelaat te breken en opnieuw in de juiste positie te brengen is een complexe 3D oefening. Dat is dan ook de reden dat we 3D printing gebruiken. We konden in elke fase van de ingreep terugvallen op een 3D model. Zonder deze technologie is het giswerk. Met 3D technologie kunnen we veel nauwkeuriger te werk gaan en een veel beter eindresultaat bekomen.” << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Abertawe Bro Morgannwg University Health Board)

DIT IS BELGISCH

Voor het 3D-printen van het implantaat, werd het Vlaamse Layerwise gekozen. Dat bedrijf produceerde het implantaat en de fixatieplaat in een medische titanium-variant (Ti6Al4V ELI) volgens de ISO 13485 standaard. “Onze 3D printing technologie is uitermate geschikt voor het produceren van dit soort ultrasterke, preciese en lichte titanium implantaten”, weet Managing Director Peter Mercelis.

“De reconstructieve orbitale vloerplaat speelt een essentiële role in het herpositioneren van het oog in het kader van de beoogde aangezichtssymmetrie en oogalignering,” legt Romy Ballieux van de Medical Business Unit van LayerWise uit. “Wij produceerden de vloerplaat, en polijsten het bovenste oppervlak om wrijving met zacht weefsel te minimaliseren. De vloerplaat werd bevestigd aan het zygomatische jukbeen door een, special hiervoor ontworpen lip, met bevestigingsgaten."

"De digitale 3D printing technologie slaagde erin met succes de nauwkeurigheid van de gedetailleerde medische beeldvorming door te trekken via pre-operatieve planning en implantaatontwerp naar het geproduceerde implantaat. De 0.1 millimeter (4 mils) geometrische nauwkeurigheid van de vrijevorm-oppervlakken van de vloerplaat zouden niet kunnen gerealiseerd worden door traditionele productiemethodes.”

Voor wie een job in 3D-printing helemaal ziet zitten: nog dit jaar wil LayerWise naar eigen zeggen 'meer dan 30 nieuwe medewerkers aanwerven'.<< (BB)


Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

Uit een bevraging van Start it @KBC blijkt dat de werkgelegenheid, de verkoop en de investeringen bij start-ups sterk in de lift zitten. Gemiddeld scoren ze beter dan KMO's.

Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

Audi Brussels, Kautex Textron Benelux, Total en Vandemoortele zijn de nieuwe Fabrieken van de Toekomst, maakbedrijven die dankzij strategische transformaties de grootste doorbraak boekten.

Belgian Offshore Days 2020 focust op geavanceerd data-gebruik

De Belgian Offshore Days 2020 conferentie in Oostende zal dit jaar in het teken staan van geavanceerd gebruik van ‘data’ doorheen de levenscyclus van offshore wind parken.

Omschakeling van aardolie naar hout in chemische industrie haalbaar?

Een interdisciplinair team van onder andere bio-ingenieurs en economen van de KU Leuven heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie.

Fluvius realiseert technisch hoogstandje bij Katoen Natie

Fluvius heeft eind 2019 twee windturbines gekoppeld aan de elektriciteitscabine van de logistieke site. Gecombineerd met zonnepanelen gebruikt Katoen Natie nu voor 70% aan duurzame energie.

Chemische bouwsteen uit hernieuwbare grondstof ontwikkeld

De universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven zijn er in geslaagd om op een duurzamere manier catechol te maken, vertrekkende van een hernieuwbare grondstof.

Antwerp Space versnelt communicatie met ISS

Een onlangs gelanceerde Antares-raket vervoerde niet enkel benodigdheden voor de bemanning, maar ook een geavanceerde ARGO-modem van het Belgische Antwerp Space.

Vlaamse kennisinstellingen ontwikkelen staprobot voor kinderen

Het project MOTION wil kinderen met een neurologische aandoening helpen met een gepersonaliseerd en meegroeiend exoskelet: een combinatie van 3D-techniek, lichte materialen en slim textiel.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners