Gezichtsreconstructie met 3D geprinte implantaten (+video)

Onderzoek & Wetenschap 17/03/2014 9:11:38

Een overlevende van een verkeersongeval krijgt in Wales een revolutionaire gelaatsreconstructie met in België geprinte 3D titanium implantaten.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Plat dak specialist editie 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/09/2019 tot 24/09/2020

eHealth interoperabiliteits-standaarden (HL7 FHIR)

Bluepoint - Brussel

van 24/09/2019 tot 25/09/2019

Basiscursus Grondmechanica 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 25/09/2019 tot 4/12/2019

Integrale Productontwikkeling

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

donderdag 26 september 2019

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 26 september 2019

Basic Course European Patent Rights and Patent Practice - 2nd year

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/09/2019 tot 18/06/2020

Keuze van de redactie

(19/9) Luminex en Sioen winnen Leeuw van de Export 2019

(18/9) ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

(17/9) ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

(17/9) umati showcase op EMO: nieuwe machinetaalstandaard

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET – Stephen Power overleeft in 2012 een moto-ongeluk maar houdt er zware lichamelijke schade aan over.

Zijn schedel, neus, oogkassen, jukbeenderen en kaak waren op verschillende plaatsen gebroken. Hij onderging onmiddellijk levensreddende chirurgie maar op dat ogenblik was het esthetische aspect van ondergeschikt belang.

De kaak en jukbeenderen zouden opnieuw op verschillende moeten gebroken worden om vervolgens alles opnieuw ‘op te bouwen’. Het risico op oogschade was te groot zodat er voor gekozen werd verdere genezing af te wachten alvorens opnieuw in te grijpen.

In 2013 trof het Centre for Applied Reconstructive Technologies in Surgery in Cardiff de voorbereidingen om de symmetrie in het gelaat van de man te herstellen. Het centrum is een partnerschap tussen Morriston Hospital in Swansea, het National Centre for Product Design and Development Research (PDR) en Cardiff Metropolitan University. Het verricht pioneerswerk op het vlak van 3D technologie voor chirurgische ingrepen.

Voor het eerst zouden 3D geprinte implantaten gebruikt zijn om een volledige gezichtsreconstructie uit te voeren. Het team kon terugvallen op CT scans, computer modellen en gescande 3D modellen om te bepalen waar er opnieuw zou gesneden moeten worden en waar implantaten moesten ingebracht worden. Al de modellen en implantaten zijn van titanium en geprint op een 3D printer in België.

Aangezichtschirurg Adrian Sugar: “Om effectief botten in het gelaat te breken en opnieuw in de juiste positie te brengen is een complexe 3D oefening. Dat is dan ook de reden dat we 3D printing gebruiken. We konden in elke fase van de ingreep terugvallen op een 3D model. Zonder deze technologie is het giswerk. Met 3D technologie kunnen we veel nauwkeuriger te werk gaan en een veel beter eindresultaat bekomen.” << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Abertawe Bro Morgannwg University Health Board)

DIT IS BELGISCH

Voor het 3D-printen van het implantaat, werd het Vlaamse Layerwise gekozen. Dat bedrijf produceerde het implantaat en de fixatieplaat in een medische titanium-variant (Ti6Al4V ELI) volgens de ISO 13485 standaard. “Onze 3D printing technologie is uitermate geschikt voor het produceren van dit soort ultrasterke, preciese en lichte titanium implantaten”, weet Managing Director Peter Mercelis.

“De reconstructieve orbitale vloerplaat speelt een essentiële role in het herpositioneren van het oog in het kader van de beoogde aangezichtssymmetrie en oogalignering,” legt Romy Ballieux van de Medical Business Unit van LayerWise uit. “Wij produceerden de vloerplaat, en polijsten het bovenste oppervlak om wrijving met zacht weefsel te minimaliseren. De vloerplaat werd bevestigd aan het zygomatische jukbeen door een, special hiervoor ontworpen lip, met bevestigingsgaten."

"De digitale 3D printing technologie slaagde erin met succes de nauwkeurigheid van de gedetailleerde medische beeldvorming door te trekken via pre-operatieve planning en implantaatontwerp naar het geproduceerde implantaat. De 0.1 millimeter (4 mils) geometrische nauwkeurigheid van de vrijevorm-oppervlakken van de vloerplaat zouden niet kunnen gerealiseerd worden door traditionele productiemethodes.”

Voor wie een job in 3D-printing helemaal ziet zitten: nog dit jaar wil LayerWise naar eigen zeggen 'meer dan 30 nieuwe medewerkers aanwerven'.<< (BB)


Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Luminex en Sioen winnen Leeuw van de Export 2019

Technologiebedrijf Luminex Network Intelligence (Genk) en producent van technisch textiel Sioen Industries (Ardooie) zijn de winnaars van de 18de editie van de Leeuw van de Export.

Havens Antwerpen en Rotterdam voortrekkers van energietransitie

De havenbedrijven pleiten ervoor dat de EU een steunende rol speelt bij het creëren van grote havenclusters, met infrastructuur voor waterstof, afvang en opslag van CO2, en windenergie.

Spoorvrachtoperator Lineas verdubbelt Antwerpse spoorcapaciteit

Om de impact van de Oosterweelwerken op de mobiliteit te verlichten, gaat Lineas de capaciteit op de treinen in en uit Antwerpen verdubbelen, een stijging van 2.600 naar 5.300 containers.

Sensor+Test lanceert nieuwe conferenties en nieuwe zalen in 2020

Na een succesvolle editie dit jaar zal Sensor+Test, toonaangevende beurs voor sensor-, meet- en testtechnologie, volgend jaar doorgaan in nieuwe hallen en tevens een topprogramma aanbieden.

Interuniversitaire consortia op zoek naar projecten

Vijf Vlaamse universiteiten gaan consortia opzetten met onderzoekers uit meerdere instellingen, iBOF geheten, met een budget van minstens 30 miljoen euro voor de eerste oproep.

ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

De 7 Tesla MRI-scanner of MAGNETOM Terra met ultrahoge veldsterkte werd geïnstalleerd in het GIGA Cyclotron Research Center van ULiège, gespecialiseerd in in-vivo beeldvorming.

Nieuwe fabriek Europal Packaging klaar voor Industrie 4.0

Verpakkingsbedrijf Europal Packaging bouwt een tweede site in Doornik, op de industriezone van Blandain. Tegen de zomer van 2020 moet deze nieuwe state-of-the art fabriek operationeel zijn.

Ontwikkeling nieuwe generatie astronomie-instrumenten

Om verdere stappen te maken in astronomieonderzoek is innovatie op vlak van meetapparatuur nodig, bijvoorbeeld door radioantennes te ontwikkelen die in de ruimte werken.

Whitepaper ‘Uw digitale transformatie met EPLAN’

Cloud computing, IoT en dataintegratie hebben een grote impact op industriële productiesystemen. Hoe speelt EPLAN in op deze evolutie? In de whitepaper ‘Uw digitale transformatie’ wordt getoond hoe u dankzij een efficiënte uitwisseling van slimme data tussen de verschillende bedrijfsprocessen uw efficiëntie kunt verhogen. >>

Partners