Gezichtsreconstructie met 3D geprinte implantaten (+video)

Onderzoek & Wetenschap 17/03/2014 9:11:38

Een overlevende van een verkeersongeval krijgt in Wales een revolutionaire gelaatsreconstructie met in België geprinte 3D titanium implantaten.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET – Stephen Power overleeft in 2012 een moto-ongeluk maar houdt er zware lichamelijke schade aan over.

Zijn schedel, neus, oogkassen, jukbeenderen en kaak waren op verschillende plaatsen gebroken. Hij onderging onmiddellijk levensreddende chirurgie maar op dat ogenblik was het esthetische aspect van ondergeschikt belang.

De kaak en jukbeenderen zouden opnieuw op verschillende moeten gebroken worden om vervolgens alles opnieuw ‘op te bouwen’. Het risico op oogschade was te groot zodat er voor gekozen werd verdere genezing af te wachten alvorens opnieuw in te grijpen.

In 2013 trof het Centre for Applied Reconstructive Technologies in Surgery in Cardiff de voorbereidingen om de symmetrie in het gelaat van de man te herstellen. Het centrum is een partnerschap tussen Morriston Hospital in Swansea, het National Centre for Product Design and Development Research (PDR) en Cardiff Metropolitan University. Het verricht pioneerswerk op het vlak van 3D technologie voor chirurgische ingrepen.

Voor het eerst zouden 3D geprinte implantaten gebruikt zijn om een volledige gezichtsreconstructie uit te voeren. Het team kon terugvallen op CT scans, computer modellen en gescande 3D modellen om te bepalen waar er opnieuw zou gesneden moeten worden en waar implantaten moesten ingebracht worden. Al de modellen en implantaten zijn van titanium en geprint op een 3D printer in België.

Aangezichtschirurg Adrian Sugar: “Om effectief botten in het gelaat te breken en opnieuw in de juiste positie te brengen is een complexe 3D oefening. Dat is dan ook de reden dat we 3D printing gebruiken. We konden in elke fase van de ingreep terugvallen op een 3D model. Zonder deze technologie is het giswerk. Met 3D technologie kunnen we veel nauwkeuriger te werk gaan en een veel beter eindresultaat bekomen.” << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: Abertawe Bro Morgannwg University Health Board)

DIT IS BELGISCH

Voor het 3D-printen van het implantaat, werd het Vlaamse Layerwise gekozen. Dat bedrijf produceerde het implantaat en de fixatieplaat in een medische titanium-variant (Ti6Al4V ELI) volgens de ISO 13485 standaard. “Onze 3D printing technologie is uitermate geschikt voor het produceren van dit soort ultrasterke, preciese en lichte titanium implantaten”, weet Managing Director Peter Mercelis.

“De reconstructieve orbitale vloerplaat speelt een essentiële role in het herpositioneren van het oog in het kader van de beoogde aangezichtssymmetrie en oogalignering,” legt Romy Ballieux van de Medical Business Unit van LayerWise uit. “Wij produceerden de vloerplaat, en polijsten het bovenste oppervlak om wrijving met zacht weefsel te minimaliseren. De vloerplaat werd bevestigd aan het zygomatische jukbeen door een, special hiervoor ontworpen lip, met bevestigingsgaten."

"De digitale 3D printing technologie slaagde erin met succes de nauwkeurigheid van de gedetailleerde medische beeldvorming door te trekken via pre-operatieve planning en implantaatontwerp naar het geproduceerde implantaat. De 0.1 millimeter (4 mils) geometrische nauwkeurigheid van de vrijevorm-oppervlakken van de vloerplaat zouden niet kunnen gerealiseerd worden door traditionele productiemethodes.”

Voor wie een job in 3D-printing helemaal ziet zitten: nog dit jaar wil LayerWise naar eigen zeggen 'meer dan 30 nieuwe medewerkers aanwerven'.<< (BB)


Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Dit jaar wordt al voor de 18de keer de Leeuw van de Export uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Na een eerste juryronde werden onlangs zes bedrijven genomineerd.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners