Onderzoek: magneet voor snelle en zuinige dataopslag

Onderzoek & Wetenschap 3/03/2014 10:16:33

Een internationaal onderzoeksteam ontdekte dat voor optische dataopslag geen dure magnetische materialen nodig zijn, maar dat synthetische alternatieven net zo goed werken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Cryptografie zonder geheime sleutels met kwamtumfysica

Accuraat labelen met de nieuwe Murrplastik mp-lM1 - techniek

Sensia is nieuwe joint venture tussen Rockwell en Schlumberger

Imec en Rutgers University in finale DARPA Spectrum Collaboration Challenge

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Infoavond 3D-print voor matrijzen

Thomas More - Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 22 oktober 2019

Parts2Clean

Messe Stuttgart

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Configuratie en calculatie van laagspanningsverdeelborden

Rittal Lokeren

dinsdag 22 oktober 2019

Rockwell Automation Teched Emea

München - Duitsland

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Basic of CE marking

Pilz Academy - Gent

dinsdag 22 oktober 2019

Empack

Nekkerhal Mechelen

van 23/10/2019 tot 24/10/2019

Keuze van de redactie

(17/10) Belgische zonnewagen wordt wereldkampioen

(16/10) Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

(15/10) Verhaert investeert in AI gestuurde robots

(14/10) Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

(9/10) Batterijen van elektrische wagens krijgen nieuw leven bij Umicore

(9/10) Kinepolis is ‘Onderneming van het Jaar’ 2019

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Prof.dr. Theo Rasing, FOM-werkgroepleider aan de Nederlandse Radboud Universiteit Nijmegen bedacht het nieuwe synthetische materiaal.

Als je een bestand opslaat op je laptop of pc, maakt de computer een code van enen en nullen. In werkelijkheid zijn dat kleine magneetpooltjes (spins) die in twee richtingen kunnen wijzen: de toestand 'één' of 'nul'. Het omzetten van deze spins met een magneetveld gaat relatief langzaam en kost veel energie.

Een alternatief is om ze te schakelen met licht, wat Radboud-onderzoekers zes jaar geleden voor het eerst lukte. Sindsdien zijn ze een zoektocht begonnen naar materialen die daar geschikt voor zijn.

Theo Rasing: ‘Het optisch schakelen lukte alleen in speciale magneten, zogenoemde ferrimagneten. Maar die magneten bevatten dure zeldzame aardmetalen, die ook moeilijk op nanoschaal te produceren zijn. Nu hebben we voor het eerst aangetoond dat je synthetische ferrimagneten ook optisch kunt schakelen.'

In tegenstelling tot de gewone ferrimagneten, zijn voor de synthetische ferrimagneten geen zeldzame aardmetalen nodig. Dat betekent dat ze minder duur zijn en beter voor het milieu, en dus geschikter voor de toepassing in computers.

Het bijzondere van ferrimagneten is dat de spins niet allemaal even groot zijn. ‘Ze lijken op anti-ferromagneten, waarbij de spins in paren met een tegengestelde richting voorkomen. Maar doordat de magneetpooltjes niet allemaal even groot zijn, hebben ferrimagneten wel een netto magnetisch moment,' aldus Rasing.

Door dunne laagjes ijzer via een tussenlaag antiferromagnetisch met elkaar te koppelen kan dit nagebootst worden. ‘Het ijzer is ferromagnetisch, alle spins zijn gelijk en staan dezelfde kant op. Een netto magnetisch moment kun je dan creëren door bijvoorbeeld twee laagjes met ongelijke dikte en tegengestelde magnetisatierichting te combineren. Het schakelen van de spins werkt ook heel vergelijkbaar, in hetzelfde tweestapsproces dat we eerder voor de normale ferrimagneten hadden gevonden.'

Toen Rasing het concept voor zo'n synthetische magneet had bedacht, zocht hij gelijk contact met een groep in York die het ompolingsproces kan modelleren.

Rasing: ‘In hun model bleek het inderdaad te werken! We hebben het daarom ook gezamenlijk gepatenteerd. Het is nu gelijk een hot topic, er zijn al groepen in San Diego, Frankrijk en Duitsland bezig om de synthetische ferrimagneten ook daadwerkelijk te maken en te testen.

‘Internationale samenwerking op dit gebied is dus essentieel. Ik verwacht dat de combinatie van theorie, modellen en experimenten in de verschillende groepen nog veel meer vruchten gaat afwerpen in de komende jaren.' << (bron en illustratie: Radboud Universiteit Nijmegen)

Op de illustratie:
Links: In een ferrimagneet staan even veel spins omhoog als omlaag, maar de grootte van de spins is verschillend. Het resultaat is een netto magnetisatie. Rechts: De synthetische ferrimagneet bestaat uit twee heel dunne laagjes ijzer, met een verbindingslaag ertussen. In de ijzerlaagjes staan alle spins dezelfde kant op en ze zijn ook even groot. Door laagjes met verschillende magnetisatierichtingen en verschillende diktes te combineren, ontstaat er netto toch een magnetisatie. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rittal pakt uit met nieuwe NEMA 3R/4 koelunits - techniek

Koeltechnologie voor buitentoepassingen moet altijd betrouwbaar werken, zelfs bij extreme hitte en koude of in vochtige en stoffige omstandigheden. Maar de eisen zijn nog hoger.

Orsi Academy wint Europese RegioStar Award

Dit opleidingscentrum voor robotchirurgie bevat de nieuwste technologie en trekt zo'n 3.500 chirurgen uit de hele wereld per jaar. De prijs garandeert uitbouw van technologie in het centrum.

Onderzoek: microben halen methaan en ammonium uit zeebodem

De Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht krijgen een ERC-subsidie van 7,6 miljoen euro om te onderzoeken hoe micro-organismen methaan en ammonium uit de zeebodem halen.

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

Tijdens de tweede kapitaalverhoging van Rombit zijn Vic Swerts, InvestLink en enkele Belgische industriëlen toegetreden. In totaal werd bij alle partijen 10 miljoen euro opgehaald.

Lancering digitale marktplaats voor afgedankt elektro op werkplek

Recupel lanceert Smartloop, een digitale marktplaats voor het afgedankte elektro van bedrijven en organisaties die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Verhaert investeert in AI gestuurde robots

VLAIO heeft een subsidie toegekend aan Verhaert voor een nieuw technologieplatform, waardoor Vlaamse ondernemingen versneld AI gestuurde robotsystemen kunnen ontwikkelen.

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

ifm electronic, dat van start ging met inductieve naderingsschakelaars voor het direct aansturen van een ‘relais’, telt nu 23 verschillende productlijnen en bestaat een halve eeuw.

Armstrong dekt 40% van energieverbruik met zonne-energie

Familiebedrijf Armstrong International liet onlangs 909 fotovoltaïsche panelen op zijn site in het industriepark Hauts-Sarts te Herstal installeren. Dauvister stond in voor de installatie.

Schubert & Salzer lanceert stoomkoeler 5090

De voordelen van het schijfklepsysteem voor stoomconditionering worden met de stoomkoeler type 5090 gecombineerd. Operatoren profiteren van een hoge afdichting, minder slijtage en geoptimaliseerde stoomcontrole. De stoomkoeler regelt de vereiste hoeveelheid injectiewater voor het koelen van stoom tot de gewenste stoom temperatuur. >>

Partners