Onderzoek: magneet voor snelle en zuinige dataopslag

Onderzoek & Wetenschap 3/03/2014 10:16:33

Een internationaal onderzoeksteam ontdekte dat voor optische dataopslag geen dure magnetische materialen nodig zijn, maar dat synthetische alternatieven net zo goed werken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Siemens toonaangevend leverancier van IoT-platformen voor slimme gebouwen - techniek

Rockwell Automation heeft Israëlische cybersecurity expert overgenomen

Makerchips gaan industrieel - artikel

Port of Antwerp, Borealis, Covestro connecteren al met 5G-testnetwerk

5 technologische trends die industrie in 2020 vormgeven - opinie

Nieuwe methoden voor bodemkartering dankzij drones

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Prof.dr. Theo Rasing, FOM-werkgroepleider aan de Nederlandse Radboud Universiteit Nijmegen bedacht het nieuwe synthetische materiaal.

Als je een bestand opslaat op je laptop of pc, maakt de computer een code van enen en nullen. In werkelijkheid zijn dat kleine magneetpooltjes (spins) die in twee richtingen kunnen wijzen: de toestand 'één' of 'nul'. Het omzetten van deze spins met een magneetveld gaat relatief langzaam en kost veel energie.

Een alternatief is om ze te schakelen met licht, wat Radboud-onderzoekers zes jaar geleden voor het eerst lukte. Sindsdien zijn ze een zoektocht begonnen naar materialen die daar geschikt voor zijn.

Theo Rasing: ‘Het optisch schakelen lukte alleen in speciale magneten, zogenoemde ferrimagneten. Maar die magneten bevatten dure zeldzame aardmetalen, die ook moeilijk op nanoschaal te produceren zijn. Nu hebben we voor het eerst aangetoond dat je synthetische ferrimagneten ook optisch kunt schakelen.'

In tegenstelling tot de gewone ferrimagneten, zijn voor de synthetische ferrimagneten geen zeldzame aardmetalen nodig. Dat betekent dat ze minder duur zijn en beter voor het milieu, en dus geschikter voor de toepassing in computers.

Het bijzondere van ferrimagneten is dat de spins niet allemaal even groot zijn. ‘Ze lijken op anti-ferromagneten, waarbij de spins in paren met een tegengestelde richting voorkomen. Maar doordat de magneetpooltjes niet allemaal even groot zijn, hebben ferrimagneten wel een netto magnetisch moment,' aldus Rasing.

Door dunne laagjes ijzer via een tussenlaag antiferromagnetisch met elkaar te koppelen kan dit nagebootst worden. ‘Het ijzer is ferromagnetisch, alle spins zijn gelijk en staan dezelfde kant op. Een netto magnetisch moment kun je dan creëren door bijvoorbeeld twee laagjes met ongelijke dikte en tegengestelde magnetisatierichting te combineren. Het schakelen van de spins werkt ook heel vergelijkbaar, in hetzelfde tweestapsproces dat we eerder voor de normale ferrimagneten hadden gevonden.'

Toen Rasing het concept voor zo'n synthetische magneet had bedacht, zocht hij gelijk contact met een groep in York die het ompolingsproces kan modelleren.

Rasing: ‘In hun model bleek het inderdaad te werken! We hebben het daarom ook gezamenlijk gepatenteerd. Het is nu gelijk een hot topic, er zijn al groepen in San Diego, Frankrijk en Duitsland bezig om de synthetische ferrimagneten ook daadwerkelijk te maken en te testen.

‘Internationale samenwerking op dit gebied is dus essentieel. Ik verwacht dat de combinatie van theorie, modellen en experimenten in de verschillende groepen nog veel meer vruchten gaat afwerpen in de komende jaren.' << (bron en illustratie: Radboud Universiteit Nijmegen)

Op de illustratie:
Links: In een ferrimagneet staan even veel spins omhoog als omlaag, maar de grootte van de spins is verschillend. Het resultaat is een netto magnetisatie. Rechts: De synthetische ferrimagneet bestaat uit twee heel dunne laagjes ijzer, met een verbindingslaag ertussen. In de ijzerlaagjes staan alle spins dezelfde kant op en ze zijn ook even groot. Door laagjes met verschillende magnetisatierichtingen en verschillende diktes te combineren, ontstaat er netto toch een magnetisatie. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Barbro Melgert, adjunct hoogleraar Immunologie aan het UMCG/RUG, is gespecialiseerd in longziekten en onderzoekt microplastics in het binnenmilieu van huizen. Met opvallend resultaat.

LHCb-experiment vindt nieuwe hints voor afwijkingen bekende deeltjesfysica

Een analyse van metingen aan botsende protonen uit de LHC-versneller suggereert dat elektronen, muonen en tau-deeltjes ook in hun interactie met andere deeltjes verschillen, naast hun massa.

Laserpionier gaat voluit voor precisie

“Steeds de limieten opzoeken van wat met laser haalbaar is, is wat ons het best beschrijft”, zegt Paul Raymaekers die in 1988 Raytech oprichtte. Laser werd nog als disruptieve technologie gezien.

Nieuwe methoden voor bodemkartering dankzij drones

De UCLouvain en Centre Spatial de Liège hebben nieuwe dronedetectiemethoden ontwikkeld voor het in kaart brengen van de belangrijkste bodemeigenschappen met hoge ruimtelijke resolutie.

Haven van Zeebrugge kende vorige jaar 14% groei

Het totaal aantal verscheepte goederen lag op 45,8 miljoen ton, waarbij groei zich aftekende in alle belangrijke sectoren: roll-on/roll-off, vloeibaar aardgas, nieuwe wagens en containers.

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

UHasselt-professor Koen Vandewal ontvangt van de EU een ERC Consolidator beurs van 2,4 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe inzichten en toepassingen rond organische elektronica.

Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

Van 5G wordt naast de creatie van zo’n 22 miljoen jobs tegen 2035, ook veel economische output verwacht. Denk aan het massale ontwaken van het Internet of Things (IoT).

Early Bird registratie Asset Performance 4.0 nu open

BEMAS organiseert van 10 tot en met 12 juni 2020 de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. Het beloven drie leerrijke en stevig gevulde dagen te worden.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners