Hoog tijd om de HoTT-visie te omarmen? - column

Columns & Blogs 6/02/2014 14:04:09

Techniekers zijn schaars, en dus moeten we zorgen dat zij beter benut worden. Dat is goed, want monteurs verliezen nog steeds veel tijd omdat hun werk vaak slecht georganiseerd is.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Maar of we ons daarom meteen tot de HoTT-visie, 'Hands on Tool Time', moeten bekeren, is een heel ander paar mouwen...

Veel mensen kunnen in hun dagelijks leven volstaan met een pizza-model van de aarde: plat en rond. De complexiteit van een globe, de plek in het heelal, en de invloed van sterren en planeten hebben zij niet nodig.

Toch is de aarde geen pizza, en als we nauwkeurig grote afstanden willen berekenen of bepaalde verschijnselen willen verklaren of voorspellen, is het pizza-model van weinig waarde. Een leek erkent dat en doet dus geen uitspraken die vragen om grondige kennis van de aarde, natuurkunde, en nog wat van die moeilijke zaken.

In onderhoud ligt dat blijkbaar anders, want ik constateer regelmatig dat wij omringd zijn door mensen die complexiteit negeren. Soms nuttig, meestal niet. Als die mensen persisteren in hun eenvoud-mantra, kan dat tot ongewenste effecten leiden. Ik noem deze houding het ‘pizza-denken’ en geef een voorbeeld.

Een voorbeeld
In 2009 las ik een artikel in een vaktijdschrift met de curieuze titel ‘Slechts 42% van werktijd is HoTT’. HoTT is de afkorting van Hands on Tool Time en geniet een toenemende belangstelling van managers en gesubsidieerde instanties die zich bezig houden met onderhoudsinnovatie.

Waarom vond ik die titel zo curieus? Nou, het was het woord ‘slechts’. Dat woord wekt de indruk dat het percentage laag is, en dat het hoger kan en moet. En impliciet staat er meer: de opdracht van een technieker is sleutelen. Handen aan het gereedschap! En dat leidt tot de conclusie van de pizza-denker: de productiviteit van monteurs kan hoger, want ze sleutelen maar 42% van hun werktijd.

Iedereen die nadenkt over productiviteit weet dat het begint met te bepalen wat het eigenlijke werk is dat gedaan moet worden en wat het resultaat van dat werk moet zijn.

Verstandige mensen hebben jaren besteed om uit te leggen dat onderhoud meer is dan sleutelen en de daaraan verbonden kosten, en dat monteurs een waardevolle bron zijn van kennis, ervaring en suggesties om onderhoud te verbeteren.

En dat het eigenlijke werk van techniekers dus meer is dan sleutelen. En dat sleutelen niet het product van onderhoud is: het gaat om beschikbaarheid en bedrijfszekerheid.

Op de goede weg
We waren op de goede weg: sleutelaars werden steeds meer gezien als medewerkers met waardevolle oren, ogen, en hersenen die ons konden informeren over het gedrag van installaties en de meestal slechte organisatie daaromheen. En dus konden helpen bij het verbeteren. Totdat de pizza-denkers de HoTT-visie omarmden: ‘gij zult méér sleutelen’.

Als we nu vilein zijn: een traag werkende technicus wordt in een HoTT-meting beloond. De kans dat je hem sleutelend aantreft (misschien zelfs omdat hij werk opnieuw moet doen omdat hij eerst heeft zitten prutsen) is groter dan bij een vakbekwame monteur die zijn sleutelwerk de eerste keer trefzeker en efficiënt uitvoert, en daardoor wat meer tijd besteedt aan verplaatsingen, en het noteren van uitvoeringsgegevens en suggesties voor verbeteringen.

Productiviteit
Over productiviteit van monteurs kan ik zeker veel meer zeggen en met meer nauwkeurigheid en nuances. Daarvoor biedt een column geen ruimte. Maar ik was oprecht verbaasd toen ik in het artikel las dat 11% van de werktijd van monteurs wordt verspild doordat officiële pauzes niet worden gerespecteerd.

En ik was nog meer verbaasd toen in hetzelfde artikel werd gesteld dat er vervolgonderzoeken (gesubsidieerd) moesten komen om best practices te definiëren om de HoTT te verhogen. En verbijsterd toen ik vernam dat deze studies zijn gelanceerd.

Want managers kunnen toch wel wat tijd en aandacht besteden aan die onterechte pauzes? Daarvoor hoeven toch geen best practices te worden ontwikkeld? Maar misschien dat onze pizzabakkers liever schuilen in de comfortzone van het gesubsidieerd laten ontwikkelen van best practices. Over die pauzes heb ik namelijk na dat artikel nooit meer iets vernomen... <<

Eric Rensen, BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhoudsmanagement, asset management en productiviteitsverhoging. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Onderzoekers uit China en van de TU Eindhoven hebben een nieuw soort ijzerkatalysator ontwikkeld die de CTL-kosten drukken, doordat veel minder syngas naar CO2 wordt omgezet.

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Achter de JUMO dTRANS T08-serie en de JUMO dTRANS S08-serie bevindt zich een omvangrijk portfolio van negen meetomvormers en 13 signaal-scheidingsomzetters.

IE3 & IE4 motoren in webshop Elma Motors

Elma Motors biedt vanaf nu haar complete assortiment IE3 en IE4 voorraadmotoren te koop aan in de hun webshop. Het gaat om driefasige gietijzeren en aluminium kortsluitankermotoren die voldoen aan de efficiency klassen IE3 en IE4. Online-klanten kunnen hebben toegang tot een kleine 1000-tal verschillende motoren. >>

Partners