• 06/02/2014

Elia voorspelt vertraging Stevin-project na weerhouden negatieve adviezen

'Als Stevin-project niet wordt uitgevoerd, zal dat ook gevolgen hebben voor het Nemo-project, de onderzeese kabelvervinding met het Verenigd Koninkrijk', laat Elia weten.

Trefwoorden: #economie, #elia, #nemo, #project, #raad van state, #stevin

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia, Nemo-project met aan Belgische zijde Stevin )

ENGINEERINGNET.BE - Het Stevin-project plant de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding op 380kV tussen Zomergem en Zeebrugge. Het traject is zo'n 47km lang.

De verbinding loopt door verschillende gemeenten. Naast Brugge en Zomergem zijn ook Blankenberge, Zuienkerke, Damme, Maldegem, Sint-Laureins en Eeklo betrokken partijen.

Elia laat nu weten dat er tegen het voorgestelde tracé acht klachten zijn ingediend bij de Raad van State, waarvan de auditeur van de Raad er zeven heeft weerhouden.

'Dergelijke negatieve adviezen zijn echter niet bindend', stelt Elia. 'Wij hebben kennis genomen van deze adviezen en hebben nu 30 dagen de tijd om tegenargumenten aan te brengen. De Raad van State zal zijn definitieve arrest vellen in de loop van 2014, vermoedelijk in de maand juni'.

Door de negatieve adviezen zal het project waarschijnlijk vertraging oplopen, voorspelt de beheerder: 'Nochtans is het Stevin-project van cruciaal belang om de bevoorradingszekerheid in West-Vlaanderen en de haven van Zeebrugge te verzekeren'.

'Als het Stevin-project niet wordt uitgevoerd, zal dat ook gevolgen hebben voor het Nemo-project, de onderzeese kabelvervinding met het Verenigd Koninkrijk'.


(Bert Belmans)

COMMENTAAR
Het Stevin-project - en in het verlengde daarvan de onderzeese Nemo-kabel tussen Vlaanderen en Groot-Brittannië - is een typevoorbeeld van het onzekere kader waarin beheerders grote infrastructuurprojecten in Vlaanderen tot stand moeten brengen. Projecten die, zoals Elia duidelijk aangeeft, nochtans van cruciaal belang zijn voor de economie. Zo was er in september van vorig nog de beslissing van het Grondwettelijk Hof dat de versoepeling van de inspraakprocedure voor burgers en belangengroepen, het zogenaamde 'integratiespoor' van de Vlaamse overheid, niet conform het gelijkheidsbeginsel is. Deze uitspraak zet de rechtszekerheid van een hele reeks kleine en grote projecten op losse schroeven.