• 23/01/2014

Daniel Dobbeni nieuwe voorzitter van Agoria Renewable Energy Club

Ex-CEO van Elia wordt nieuwe voorzitter van club die Belgische energietechnieken promoot in buitenland. 'Duurzame energie is geen vervang- maar een echte groeimarkt. We staan pas aan begin'.

Trefwoorden: #agoria, #arec, #cg power, #coreso, #daniel dobbeni, #dobbeni, #elia, #energie, #entso-e, #go15, #pauwels trafo

Lees verder

personalia

( Foto: Agoria, Daniel Dobbeni )

ENGINEERINGNET.BE – De Agoria Renewable Energy Club - AREC - verenigt meer dan 100 Belgische bedrijven uit de sector van de hernieuwbare energie. De exportclub is speciaal opgericht voor Belgische ondernemingen die actief zijn op exportmarkten.

'Overal in de wereld wordt volop geïnvesteerd in hernieuwbare energie', stelt Agoria, 'en de kans is groot dat Belgische bedrijven betrokken zijn in deze projecten'. In offshore windenergie bijvoorbeeld staan Belgische engineering- en constructiebedrijven met de windparken in de Noordzee als referentie mee aan de wereldtop.

Dobbeni volgt Jan Declercq van de transformatorgroep CG Power - het vroegere Pauwels Trafo - op. De nieuwe voorzitter is al jarenlang actief in de energiewereld, onder meer als oud-CEO van netbeheerder Elia en als oud-voorzitter van European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E).

Bij zijn aftreden bij Elia in 2012 gaf hij aan het 'op zijn zestigste wat rustiger te willen doen' als consulent. Daar lijkt hij alvast niet in geslaagd: hij is momenteel vice-voorzitter van de GO15, die werelds 16 grootste elektriciteitsleveranciers verenigt, voorzitter van Coreso, van KIC Inno Energy en nu dus ook van AREC.

De overheidsdoelstellingen om het aandeel van hernieuwbare energie in de wereld te verhogen, zijn volgens Dobbeni slechts een startpunt. “We staan pas aan het begin van een omwenteling. We zitten niet in een vervang- maar in een echte groeimarkt, met steeds meer toepassingen en innovaties.”

Dobbeni hoopt dan ook dat er voldoende jongeren technologiestudies willen aanvatten om te komen werken in deze sector: “In middelbare technische scholen kan je bijvoorbeeld denken aan een applicatie rond hernieuwbare energie binnen mechanica. Het is een kwestie van de jeugd te motiveren.”


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Volgens een studie werken er in ons land al 15.000 mensen in deze industriële sector, een aantal dat tegen 2020 zal stijgen tot 25.000.