• 10/01/2014

Nieuw boek: ’Machines energie-efficiënt ontwerpen’

'Machines energie-efficiënt ontwerpen' is een boek met tips over de energie-efficiëntie van het machineontwerp van auteur Rinus Simonis.

Trefwoorden: #automatisering, #boek, #ecodesign, #energie, #lectuur, #machinebouw, #machines, #martinus, #ontwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Simonis )

ENGINEERINGNET – De stelling “de klant betaald de energie rekening, dus hoef ik als ontwerper me daar geen zorgen over te maken” is achterhaald, stelt auteur Rinus Simonis bij de voorstelling van zijn nieuwe boek.

Net als in de consumentenwereld - waar voor apparaten energielabels beschikbaar zijn - wordt er van constructeurs verwacht dat ze hun machines energie-efficiënt ontwerpen.

Een energielabel is alleen in de consumentenwereld mogelijk, doordat er een standaard testprotocol bestaat om te meten en vergelijken. Voor industriële apparaten is dit helaas niet mogelijk omdat het al te vaak om unieke exemplaren gaat.

Hoe kan de constructeur dan inspelen op de trend naar meer energiezuinigheid? Twee vaststellingen daarbij: energie-efficiëntie kan alleen maar tijdens het ontwerp worden toegepast en het eco-ontwerp heeft nadien de grootste impact tijdens het gebruik van de machine.

Simonis vatte zijn boek op als een hulpmiddel. Hij beperkt zich tot elektriciteit en pneumatiek omdat deze in het grootste deel van de industriële apparaten wordt gebruikt. En omdat luchtlekkage en oneigenlijk gebruik van lucht van grote invloed zijn op het energieverbruik, is hier ook een hoofdstuk aan gewijd.

Uit het voorwoord: "De gebruikte waarden in de berekeningen zijn gebaseerd op gegevens van diverse fabrikanten. Omdat het hier niet gaat over de keuze voor een bepaald merk, type of fabricaat worden alleen de waarden gebruikt. Het gaat in dit boek over de berekeningen en de mogelijkheden om energie te besparen."

'Machines energie efficiënt ontwerpen' is uitgegeven in eigen beheer, bij shopmybook.com. ISBN: 9781616270049. Prijs: 12,70 euro. Aantal blz.: 60. Formaat: paperback. Bestaat niet als e-book.


(Bert Belmans)

OVER DE AUTEUR
De auteur is 25 jaar werkzaam geweest in de industriële automatisering. Van 1995 tot 2010 was hij CE-verantwoordelijke en normbladen beheerder. Als trainer heeft hij veel trainingsmateriaal voor pneumatiek, elektrotechniek en Codesys geschreven.